početak GRADSKA Отворен први инклузивни парк у Србији

Отворен први инклузивни парк у Србији

od nedelja
741 pregleda

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и помоћница министра за спорт и омладину Републике Србије Снежана Клашња, на градској плажи у Ужицу, отворили су први инклузивни парк у Србији. Овај пројекат вредан 1.422.500 динара финансирали су Министарство спорта и омладине са 862.500 динара и ужичко ЈП „Ужице-развој“ са 560.000 динара, док су партнери у овом пројекту ЈП „Велики парк“, девет ужичких удружења особа са инвалидитетом и Канцеларија за младе из Ужица.
– Град Ужице је финансирао две асфалтне стазе, постоље за терен, док је министарство обезбедило пет справа за вежбање, три информативне табле и гумену подлогу. Ово је први пут да особе са инвалидитетом, млађи људи, имају спортско рекреативни терен који могу да користе и који је прилагођен њима. Циљ пројекта је да се побољша живот младих особа са инвалидитетом и створи прилика да потпуно равноправно са другим грађанима Ужица учествују у рекреативном спортском животу – рекао је Петковић и додао да је недавно, недалеко од Инклузивног парка пуштен у рад лифт-платформа, која вози особе са инвалидитетом, мајке са колицима и бициклисте до моста са кога полази најлепша пешачка стаза у граду дуга 7 км, а води старом пругом којом је некада ишао воз „Ћира“ кроз кањон реке Ђетиње.
Градоначелник је додао да је на око 50 м од Инклузивног парка отворен и прилагођен јавни WC за особе са инвалидитетом.


Помоћница министра за омладину и спорт Снежана Клашња рекла је да је један од циљева министарства да се особама са инвалидитетом омогући начин да се рекреативно баве спортом.
– Од 2007. године, од када је основано министарство, до сада смо финансирали 38 пројеката са 50 милиона динара, где је конкурисао град Ужице са Канцеларијом за младе и девет удружења. При Министарству омладине и спорта ради Фонд за младе таленте, из кога се финансирају млади људи на њиховим студијама у земљи и инoстранству, а средњошколце награђује за такмичења од републичког до међународног нивоа. Кроз тај фонд од 2008. године финансирано је 21.000 младих талената. Држава је за те намене издвојила 5,5 милијарди, а у Ужицу се финансира 265 младих стипендиста са 67 милиона динара. На овај начин се добија целокупна слика сарадње локалне заједнице и нашег министарства – рекла је Снежана Тишња.
Један од циљева Националне стратегије за младе, то је друга стратегија која је донета 2015. године и обухвата период до 2025. године, рекла је помоћница министра, односи се на социјалну инклузију, а такође има за циљ активно учешће младих и квалитетно провођење слободног времена.
Подсетила је да је Министарство омладине и спорта са Параолимпијским комитетом и удружењима особа са инвалидитетом и особама са хендикепом крајем прошле године покренуло иницијативу да се направи велики пројекат којим би конкурисали за средства од европских донатора да се помогне још боља инклузија особа са инвалидтетом.
Градоначелник је искористио прилику да се захвали министру Вањи Удовичићу и државном секретару Перуничићу на разумевању да се издвоји 60 милиона динара за завршетак хале у Крчагову и што су са 2,2 милиона динара подржали финансирање пројекта изградње трим стазе у Великом парку.

З. Г.

     

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.