početak NAJNOVIJE Pandemija apsurda

Pandemija apsurda

od Mila Filipović
930 pregleda

– U Čikagu je protekli praznični vikend bio najsmrtonosniji, uprkos zabranama o okupljanju većih grupa i merama izolacije. Ubijeno je 10, a ranjeno 39 ljudi, na jugu grada, naravno –

Za mene je apsurd jedina realnost” – Frank Zappa

Covid-19 u SAD – Dan sezdeset sedmi

Prođoh danas ulicom Howard u mom komšiluku, koja geografski deli Evanston od Čikaga, i videh da se severna strana ulice, koja pripada Evanstonu, priprema za otvaranje radnji, dok se južna strana (koja pripada Čikagu) i dalje drži čvrstih uredbi guvernera JB Pitzkera. Frizerski saloni, restorani, prodavnice, servisi, prodavnice brze hrane u Evanstonu će biti otvoreni od petka, a čikaška strana ulice će pričekati na uredbe guvernera i gradonačelnice, dovodeći i pandemiju, ali i ponašanje odgovornih u njoj do apsurda koji je u sukobu sa svakom logikom. Tako su izletnici iz Čikaga proteklog vikenda punili obližnja prigradska naselja, parkove i plaže, sedajući jedni drugima na glavu, u poziciji u kojoj je teško držati propisanu fizičku distancu. Slično nam je i sa prelaskom državnih granica, uglavnom iz plavih (guverneri Demokrate) u crvene (guverneri Republikanci), u koje odlazimo da popijemo piće, nešto prezalogajimo, malo se slobodnije prošetamo, podsetimo kako bi život mogao da bude lep, da nije zaglupljen preko svake mere dobrog ukusa.

Dok brojimo pandemijske dane s pravom se pitamo – ne stvarno, kako će se sve ovo na kraju završiti? Sa svih strana nas bombarduju kontradiktornim informacijama, površnim procenama, lošim modelima, osnovanim i neosnovanim pretnjama, guše nas upozorenjima, dižu nam pritisak saopštenjima, izazivaju paniku i strah neznanjem, ali, Boga mi, i sami sebe zaplićemo, od rasplitanja još uvek prilično daleko.

U Čikagu je protekli praznični vikend bio najsmrtonosniji, uprkos zabranama o okupljanju većih grupa i merama izolacije. Ubijeno je 10, a ranjeno 39 ljudi, na jugu grada, naravno, možda potpuno očekivano s obzirom na visoke temperature – ni ja ne pamtim Memorial Day na koji ovde nije padala kiša, a juče je, kao za baksuz, bilo baš pravo letnje vreme. Ne znam šta će nam gradonačelnica Lajtfut preduzeti po tom pitanju i kako će sebe pogledati u oči, dok bude razmišljala kada će se i kako Čikago vratiti u život, koji je na jugu ovog grada, nažalost, uglavnom smrtna pojava.

Predsednik Tramp je na konferenciji za štampu novinarima najavio novi program zdravstvene zaštite za penzionere i stare, predstavljajući nove cene za insulin, koji će mesečno koštati 35 dolara, umesto dosadašnjih 200 i više, u zavinsnosti od osiguranja, a rekao je da će za neke starije dijabetičare insulin biti i besplatan. Čak 1 od 3 Amerikanca starijih od 65 godina ima dijabetes, a novim programom biće im ukazano više pažnje i kvalitetnija, pristupačnija medicinska zaštita.

Odluka je došla i nakon žestokih kritika o pandemijskoj pošasti koja je zahvatila staračke domove, naročito u nekim državama – u Pensilvaniji je u njima umrlo 57 odsto žrtava pandemije, u Nju Džersiju 42 procenta, u Njujorku 20 odsto, a iz države Mičigen, u kojoj je takođe guvernerka iz Demokratske partije, podataka o tom broju nema.

Juče su se i brokeri na Njujorškoj berzi vratili u kancelarije, posle pauze od 35 dana, sada pod posebnim uslovima – uz merenje temperature, nošenje maski i zabranu da koriste gradski prevoz. Berza im je odmah odgovorila pozitivnim rezultatom, dan je zvonom otvorio guverner Cuomo, koji će sutra u Belu kuću, na raport kod predsednika, sa kojim nije baš u najboljim odnosrima.

Juče su zabranjeni letovi u Brazil i iz Brazila (meni nije jasno zašto tek sada), koji je novo žarište pandemije, sa velikim brojem obolelih i žrtava. Na pitanje novinara kada će se ukinuti restrikcije za letove u i iz Evrope, predsednik je rekao da ćemo uskoro dobiti saopštenje i potrebne informacije, a neke turističke agencije već najavljuju letove Lufthanse za 14. jun.

Ministarstvo pravde zatvorilo je istragu o “insider trading” protiv 3 senatora koja su svoje akcije u krucijalnim kompanijama prodali neposredno pre izbijanja pandemije, uz obrazloženje da oni nisu prekršili zakon, a da je optužnica imala politički karakter.

Čekaju nas nove svađe između zakonodavaca o predlogu stimulatinvnog paketa za pomoć zaposlenima, državama, zdravstvenim ustanovama, uz dodatna sredstva za proizvodnju kvalitetnih testova na coronavirus. Podaci govore da sada testova ima dovoljno, ali da, nažalost, nisu svi pouzdani, često daju pogrešne rezultate, što se dešava i sa testovima na antitela. Prema nekim statistikama, postojeći testovi su promašili za čak 20 odsto pozitivnih slučajeva, i tako zaražene bez kontrole vratili u generalnu populaciju, kreirajući lažni osećaj sigurnosti i zaštićenosti.

I još jedan apsurd. Sećate se, nezaposleni iz saveznih fondova dobijaju po 600 dolara mesečne pomoći, koja će im stizati do 1. juna, pa zbog toga što više primaju dok ne rade, nego kada bi radili, odbijaju da se odazovu pozivima na posao. Sada im neki poslodavci nude 450 dolara nadoknade nedeljno, uz redovnu platu, pod uslovom da se pozivu odazovu. Ne znam od kada je 600 izjednačeno sa 450, ali ponuda stvarno zvuči apsurdno primamljivo.

Parada apsurda pandemijskih razmera uobličila nam je život i ne popušta, ni danas, a ni sutra, kada će nam biti kao nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.