početak NAJNOVIJE Демократе напустиле седницу Скупштине града

Демократе напустиле седницу Скупштине града

od nedelja
595 pregleda

branislav-mitrovic

ДЕМОКРАТЕ И ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ
На 7. седници Скупштине града, која је одржана 30. новембра 2016. године, одборничка група ДС-а напустила је седницу из протеста, како је навео Иван Филиповић, заменик председника одборничке групе ДС-а, јер им је ускраћено право на реплику и дискусију.
– Имали смо више разлога да напустимо седницу. Прво смо тражили да се на дневни ред стави тачка о квалитету воде коју пијемо. Наиме, прича се по граду да поједини делови града пију неисправну воду, која је загађена бактеријама. Зато смо тражили расправу о томе. Владајућа коалиција је одбила овај предлог, као и предлог одборника из Двери, да се на дневни ред стави расправа о аерозагађењу у граду. Након тога, када се расправљало о ребалансу буџета града и ребалансу буџета Дирекције за изградњу, где су те две тачке спојене у једну, председник Скупштине града, Бранислав Митровић, ми је ускратио право на реплику градоначелнику Ужица Тихомиру Петковића. Градоначелник није никога од нас из ДС-а вређао, али је погрешно тумачио моје речи и зато сматрам да сам имао право на реплику. Потом ми је ускраћено право на дискусију. С обзиром да су две тачке спојене у једну, као представник моје одборничке групе, имао сам право на још 10 минута дискусије, али ми је председник рекао да сам своје време искористио. Ми смо устали и отишли. Ово је очигледно притисак на одборнике – рекао је Филиповић, док је Градски одбор ДС-а саопштио да „владајућа већина на челу са СНС и председником Скупштине, показује велику дозу самовоље, гушење демократије, а све у циљу прикривања неспособности актуелне власти“.

ivan filipović odbornik grad užice
Тим поводом председник Скупштине Бранислав Митровић је одржао конференцију за новинаре и појаснио зашто је тако реаговао. Он је рекао да неће обраћати пажњу на саопштење „јер је политички обојено“. Али, као неко ко води ову Скупштину, како је рекао, његово је да брани институт Скупштине и институт председника Скупштине. Навео је да Скупштина јасно функционише по Пословнику града Ужица.
– Приликом самог почетка рада ове Скупштине ја сам рекао да ћу водити рачуна да Скупштина буде пристојна, да ћу водити рачуна о достојанству Скупштине, а да ни по једном основу нећу раздвајати одборнике. Тако сам до сада радио и тако ћу радити и убудуће. Пословник ћу спроводити од првог до последњег члана који је у њему написан – рекао је Митровић, а потом се осврнуо на изјаву одборника Филиповића да му је ускраћено право на реплику.
Председник Скупштине је навео да је у чл. 66, ставу 3, јасно описано када одборник има право на реплику и прочитао: уколико се увредљиви изрази односе на одборничку групу, односно политичку странку чији одборници припадају тој одборничкој групи, у име одборничке групе право на реплику има председник одборничке групе, односно његов заменик.
– Одборник Филиповић је тражио реплику на излагање градоначелника Петковића, који у свом излагању нити је поменуо странку, нити лично било кога, а најмање увредљиво се изражавао према некој одборничкој групи. Моја обавеза, као председника Скупштине, је да поштујем овај Пословник и према томе ни у ком случају нисам смео одвојити одборника Филиповића од других одборника и дати му реч. Након тога, Филиповић је тражио могућност да говори на основу времена, које је предвиђено да представник одборничке групе. Међутим, он је и то време искористио и на основу чл. 64 пословника, који ограничева представника одборничке групе до 10 минута, ја му нисам могао дати реч по том основу, јер бих извршио дискриминацију других одборника. Ту су ствари сасвим јасне и нема никаквог украћивања права на говор, још мање самовоље и гушење демократије – рекао је Митровић.
На изјаву Филиповића да је тражио дискусију на основу спајања две тачке дневног реда и да на основу тога има право 20 минута на дискусију, Митровић је рекао:
– У нашем Пословнику није дефинисана могућност дуплирања времена. Међутим, оно што ми приликом заказивања седнице радимо јесте састанак председника Скупштине са председницима одборничких група. На тим састанцима дајемо реч и могућност представницима одборничких група да и они предложе неку тачку, али разговарамо и о томе да ли ћемо због ефикасности и бржег рада, спојити неке тачке дневног реда које су сродне по свом садржају. На последњем састанку ми смо се договорили да расправу о ребалнсу буџета и ребалнсу Дирекције за изргадњу буду спојене, али на тај састанак није дошао представник ДС-а. Нисмо се договорили да буде дуплирано време – рекао је Митровић.
Коментаришући предлоге опозиционих странака да се на дневни ред уврсте информације о водоснабдевању и аерозагађењу, Митровић је рекао да те теме не смеју да се политизују.
– Сматрам да локални парламент треба да се бави свим оним темама који су од животног значаја за Ужице. Али, такође сматрам да теме попут аерозагађења или водоснабдевања не смеју бити политизоване и коришћене за политичка препуцавања. Није спорно да се овде нађе било која озбиљна тема, али да се припремимо и да водимо озбиљну расправу о тој теми. Водоснабдевање и аерозагађеност нису теме једне политичке партије, једне власти, једне гарнутуре, једног градоначелника, то су дугогодишње теме које нећемо решити тако што ћемо на седници Скупштине одговорност са једне гарнитуре власти сваљивати на другу власт. Лично сматрам да о тим темама треба да се расправља овде, али да то буде припремљена седница на којој ћемо имати стручне ауторитете и да закључак са тих седница буде применљив и да имамо неке користи. А ако ћемо ми овде, за овом скупштинском говорницом да се препуцавамо ко је крив, лично сматрам да то није прави пут – рекао је Митровић.
На питање када ће те две теме бити на дневном реду, Митровић каже да о квалитету воде једино званична институција Завод за јавно здравља може да да одговор, а ако се то пребаци на политику онда је то јако опасно.
– На крају седнице сваки одборник има право на одборничко питање, на које ће добити одговор. Такође, одборничке групе могу дати предлог за дневни ред и решења. Зато ја идем на то да се за те теме направи консензус. Ако ћемо да се свађамо ко је крив, онда од тога нема ништа. Одборничке групе имају могућност да дају одговор или решење, а не само да критикују и то је суштина парламентарног рада. Трудићу су да се о томе расправља, не на политичком, већ на стручном терену – закључио је Митровић.
З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.