početak GRADSKA Пауново писмо

Пауново писмо

od nedelja
1,3K pregleda

crkva u ribaševini

„БИЈЕЛА ТАЈНА ПАУНОВЕ ПЈЕСМЕ“

Проглашени лауреати награде

“Пауново писмо“ за 2017.

Издавачка радионица „Свитак“ која је 2008. заједно са Народном библиотеком из Пожеге и Књижевном заједницом за Златиборски округ Удружења књижевника Србије, започела објављивање сабраних песама, песника Пауна Петронијевића (1936 –1962), у десет књига, установила је књижевну награду „Пауново писмо“. Она се додељује за допринос очувању, публиковању и тумачењу књижевног дела овог значајног српског песника.

Први добитник, 2013. године био је Паунов брат Момчило Петронијевић за очување Паунове заоставштине која садржи више од 600 песама и скоро 50 прича. Потом је ово признање, постхумно (2014) добио др Милутин Пашић за критичко осветљавање Пауновог дела а наредне, године награда је припала песникињи Наташи Џарић из Крагујевца за збирку песама посвећених Пауну Петронијевићу „Оно због чега дођосмо“, у рукопису.
Награду „Пауново писмо“ за 2016. добио је Радивоје Пантић из Куршумлије за рукопис есеја о Пауновој поезији „Једноставно Паун“.

Жири у саставу Радивоје Пантић, мр Слађана Дикић и Милијан Деспотовић, једногласно је донео одлуку да награду „Пауново писмо“ за 2017. годину додели, др Богомиру Ђукићу из Теслића за есеј „Бијела тајна Паунове пјесме“ и књижевници Милуники Митровић из Косјерића за допринос у обнови „Паунове награде“ на књижевним сусретима „Одзиви Пауну“ која се скоро четири деценије одржава у родном месту песника, Рибашевини, код Ужица, критичком осветљавању његовог дела и приређивању рецитала Паунове поезије који је сценски извођен управо на „Одзивима Пауну“.

(Извор: Саопштење Издавачке радионице „Свитак“, Пожега)

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Marija 8. октобра 2017. - 16:21

Velika je čast što se jedna takva književna manifestacija posvećena velikom Paunu održava i traje iz godine u godinu, a još veća sramota i stid što njegov grob neposećen truli i propada na nepun kilometar od centra Ribaševine. S tim u vezi, poštovani štovaoci njegovog lika i dela, krajnje je vreme da se zapitate…

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.