početak GRADSKAINFO ЖЕСТИВАЛ 2017

ЖЕСТИВАЛ 2017

od nedelja
531 pregleda

Пријављено осамдесет шест учесника

 

 

Фестивал воћних ракија “Жестивал” одржаће се 18. и 19. августа на градском тргу у Ужицу. То је привредно-туристичка манифестација на којој ће ове године, поред дестилерија и пољопривредних прозвођача из Србије, излагати произвођачи из БиХ и Црне Горе.

Пријављено је укупно 86 учесника, и то 22 дестилерије, 33 индивидуална произвођача а остали су проивођачи опреме за дестилерије и прављење ракија, произвођачи папирне амбалаже за паковање ракија, произвођачи пчеларске опреме и меда (јер су ракија и мед повезани) и друго.

– Ове године је комисија оценила 102 узорка воћних ракија а резултати ће бити саопштени на отварању фестивала. Оцењиване су ракије у категорији дестилерија и категорији индивидуалних произвођача. Награђени ће бити и шампиони група: шљива, крушка, дуња, јабука – најавио је Бранислав Митровић, председник Скупштине града Ужица.
Поред главног дела фестивала, који ће бити у суботу, биће и дегустација гастрономских производа, пупут сирева, органских џемова, сокова и сушеног воћа, лековитог биља и слично.
Ове године спрема се и “ужичка лепиња” или “лепиња са све” која би требало по величини да уђе у Гинисову књигу рекорда. Њено представљање и дегустација је 19. августа у 15 часова.
Фестивал ће бити обогаћен предавањем еминентних стручњака из воћарства и изложбом пољопривредне механизације “Стефан” Ариље и “Шаптовић” Горобиље.

Све то ће бити пропраћено значајним и вредним наградама – ко купи ракијску чашицу са логом “Жестивала” на штанду ТО “Ужице”, добиће наградни купон и биће извлачене награде: моторне тестере, прскалице, акумулотори, брендирана ракија

Жестивал се завршава концертом групе “Легенде” у 21. час на Градском тргу.
Уочи фестивала, у петак, у вечерњим часовима, на Тргу ће бити одржано “Сећења на старе кафане, кафеџије и боеме”. На тој вечери биће познате јавне личности: фудбалски тренер Радомир Антић, режисер Пуриша Ђорђевић, професор и познати позоришни посленик Лале Милосављевић и други. Фестивалске манифестације биће пропраћене наступом ужичких тамбураша и песника.

 


Председник Привредне коморе Ужице, Раде Љубојевић, рекао је да Србија произведе око 700.000 тона шљиве и да данас имамо значајне дестилерије са свим могућим сертификатима у производњи пића, које освајају светска тржишта.

– Из овог краја имамо значајне привредне субјекте, који су освојили америчко, канадско, руско, немачко тржиште и чак кренули у Аустралију – додао је Љубојевић.


Горан Лапчевић, из Пословног клуба Западне Србије, изјавио је да они подржавају “Жестивал”, јер доприноси развоју привреде и туризма ужичког краја, као и Србије.

– Ракија која се произведе у Ужицу, Бајиној Башти и Косјерићу осваја награде на мађународним фестивалима у Лас Вегасу и Канади и у рангу је шкотског и ирског вискија и француског коњака – нагласио је Лапчевић.


 

 

 

Темељ производње квалитетних воћних ракија у ужичком крају поставио је ужички предузетник Тома Наумовић, који је 1892. године у Бриселу излагао своју ракију и донео златну медаљу.
                                                                                                                                                                                                                                                                    Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.