početak DRUŠTVO Пети рођендан ПK „Ера“

Пети рођендан ПK „Ера“

od nedelja
633 pregleda

ЗА ЗДРАВ И ИСПУЊЕН ЖИВОТ
Планинарски клуб „Ера“ 26. марта обележиће пет година постојања. Предраг Стојковић, председник планинарског клуба „Ера“, рекао је да су за ових пет година постојања постигли доста резултата и да данас броје око 150 чланова.
– Један смо од најбољих клубова у југозападној Србији. Срђана Перишић је прошле године била друга у Трекинг лиги Србије у женској конкуренцији, а ја сам био трећи пре две године у мушкој конкуренцији. То је трчање по брдима и планинама на 36км – рекао је Стојковић.
Слободан Стефановић, начелник планинарских акција у ПК „Ера“, каже да су од 2012. до 2017. године достигли запажен ниво развоја.
– Како се повећавао број чланова, повећавао се и број планинарских акција, које су се сваке године и проширивале на више нивое активности, типа експедиције. У претходном периоду су учествовали у неким јачим експедицијама, као што је успон на планину Памир, који представља врхунске планинарске домете на висине преко висине 7.000 метара. У 2015. години смо имали 91 планинарску акцију, прошле године 103 и у 2017. години биће још више. У тим акцијама је прошле године било 1.544 учесника. Посећујемо и велики број врхова, од 120 до 130 годишње. Имамо једнодневних ацкија за почетнике и старије, али и високогорских на висине преко 2.000 и 2.500 метара – рекао је Стефановић и додао да су доста окренути и ка сарадњи са планинарским клубовима из иностранства, првенствено из Црне Горе и Републике Српске.
Срђана Перишић, активни такмичар у Трекинг лиги је изразила наду да ће се чланови клуба ускоро моћи да се такмиче и у оријентационом такмичењу. На претходним трекинг такмичењима појединачно су освојене две златне, пет србрених и три бронзане медаље.


Председник „Ера“ је навео да је бити у природи најлепше, а од афинитета зависи какво се планинарење воли.
– Жеље расту и повећавају се. После стотинак врхова до 2.000 до 3.000 метара, била ми је жеља да се попењем на западни врх Елбрус на Кавказу. Када сам се ту попео, отишао сам на Анде, па на Хималаје, прошле године на Памир. Значи, апетити и жеље расту. Зато је тешко објаснити шта је најлепше у овом спорту, све је лепо – рекао је Стојковић и додао да је околина Ужица фантастична за обичног човека који жели да борави у природи.
– Све је приступачно, сигурно и нема опасности. Наше туре су по 15 до 16 км. Од ове године крећемо основну планинарску обуку и сви су обавезни да је заврше. У наш клуб свако од 7 до 77 година је добро дошао – рекао је председник клуба.
И поред свега, он сматра да планинарске стазе нису обележене на нивоу како би требале да буду.
Међу плановима за ову годину је поново експедиција на Кавказ, на врх Маунт Казбек у Грузији 5.047 метра.
– То је до сада најјача експедиција на нивоу града, а рекорд је држала експедиција на Мон Блан 4.810 метара. Већ имамо пет до шест чланова планинарског клуба – рекао је Стојковић и додао да се већи део финансира из свог џепа, али да је потребна и помоћ спонзора.
Поред те експедиције, у плану им је да иду на јаке успоне на Проклетије, Бјеласицу, Морачке планине, Прење, Чврсницу, Зеленогору, све висине преко 2.000 метара.
– Наше планинаре прилагођавамо кондиционо-техничким условима, па тако имамо и мало старијих планинара, који су спремни за јаче планинарске домете, па чак и за експедиције. Све ово радимо што планинарство представља начин живота и када природа уђе у крв, онда се једва чека да се оде у следећу планинарску акцију – рекао је Стефановић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.