početak GRADSKA Почиње „Жестивал“

Почиње „Жестивал“

od nedelja
821 pregleda

5. МЕЂУНАРОДНИ ФЕТИВАЛ ВОЋНИХ РАКИЈА
Међународни фестивал природе, традиције и воћних ракија „Жестивал“ одржаће се од 20. до 25. августа ове године у Ужицу. Председник организационог одбора, Бранислав Митровић, најавио је да ће на овом петом „Жестивалу“ своје производе излагати преко стотину учесника из Србије, Црне Горе и Републике Српске.


– Фестивал има привредне, туристичке и културне компоненте. На оцењивању имали смо 135 воћних ракија. Поред ракија, на штандовима ће излагати произвођачи сувомеснатих производа, меда, лековито биље, ручни радови, произвођачи бисквита и ратлука, лицидерског срца… Занимљиво је када смо обновили „Жестивал“ 2016. године наступали су пољопривредни произвођачи, а данас су ти произвођачи предузетници. Очекујемо велику посећеност разних гостију. У оквиру „Жестивала“ прво вече је посвећено славним ужичким афористичарима, следеће вече одржаће се концерт старе ужичке групе „Плави ансамбл“, четвртак ће бити дан посвећен деци, у петак на градском тргу наступиће Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке, који броји преко 35 чланова, у суботу је боемско вече на коме ће се причати о Ужичанима који су уградили себе у темеље града Ужица. У недељу је централни догађај на тргу, проглашење победника и додела награда, а након тога очекује се поново обарање рекорда за највећу комплет лепињу, а гости ће моћи да је пробају. Фестивал се заврша увече концертом Јелене Томашевић – рекао је Митровић.


Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је подсетио да је „Жестивал“ постао један од три најзначајнија фестивала у граду, који проносе име града широм региона и света.
– Са још неколико мањих фестивала у граду, Ужице је постало прави фестивалски град – рекао је Петковић.
Илија Тадић Ташо, који је некада давно основао „Плави ансамбл“, каже да ће наступити у Градском културном центру у среду вече у 21 час, у истом саставу који је постојао пуних 15 година од 1979. године.
– Свираћемо свирку која ће личити на та добра стара времена. Многи су се уз те песме оженили, дружили са нама, провели детињство и младост. Наступићемо у саставу који је постојао од 1979. године, а то су Трунто, Мато Зумбер, Мијалко Спасојевић и ја. Доћи ће да забаве госте Ђоко Васић и Биљана Прокић, као и још пар певача. Трудићемо се да направимо фину атмосферу, као некада. Већ радимо припреме и некако је необично, лепо, евоцирамо старе успомене, реченице и речи, вицеви из тог периода – каже Ташо.
Подсетио је да је раније „Плави ансамбл“ постојао у некој другој варијанти, више народњачкој.
– Имали смо два хармоникаша, Ђуро са Татинца и Бели из Косјерића, Никола Пејовић и ја. Тада смо имали униформе, сви исто обучени и водили смо рачуна о свему када је реч о забављању гостију. Свирали смо свадбе и озбиљније свирке, а после, од те 1979. године, дошли су млађи и свирали смо рок – сећа се Ташо.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.