početak GRADSKA Пола милијарде на плате, уз напоран и самопрегоран рад

Пола милијарде на плате, уз напоран и самопрегоран рад

od nedelja
716 pregleda
БИЋЕ ЈЕДНОГ ЛЕПОГ ДАНА, А МОЖДА И РАНИЈЕ...

БИЋЕ ЈЕДНОГ ЛЕПОГ ДАНА, А МОЖДА И РАНИЈЕ…

Сто дана власти у Ужицу у далеком футуру
– За ових сто дана, створили смо предуслове да се наставе, започну или крену до краја године са реализацијом, инвестиције вредне преко 20 милиона евра. Све оне доносе очување постојећих или нова радна места у ужичким фирмама.
Надолазеће инвестиције
– Највеће су реконструкција и доградња фабрике воде 3,2 милиона евра, проширење тела Депоније Дубоко 5 милиона евра, завршетак Аеродрома Поникве 2 до 3 милиона евра, изградња зграде Прекршајног и привредног суда око 2 милиона евра, друга фаза изградње Студентског дома 1,3 милиона евра, завршетак вртића на Пори и Белој Земљи 600.000 евра, завршетак спортске хале у Крчагову око 700. 000 евра, изградња спортске сале у основној школи у Севојну 500.000 евра, радови на одмаралишту Голија 500.000 евра, изградња кружног тока код Гаспром бензинске станице 350.000 евра, реконструкција улица Марије Маге Магазиновић и Београдске 300.000 евра, инфраструктурни радови финансирани од стране министарстава, као што је изградња саобраћајнице у кругу касарне у Крчагову 200.000 евра, изградња водоводне и канализационе мреже у касарни 140.000 евра, замена азбестних цеви у улици Милоша Божановића у Крчагову 200.000 евра, изградња атарских путева око 140.000 евра, изградња коначишта на згради Градског културног центра око 100.000 евра, средства добијена кроз пројекат „Градови у фокусу“ 100.000 евра, уређење моста и изградња лифта и платформе на градској плажи око 70.000 евра, уградња расвете на спомене дому Кадињача и заваршетак сталне поставке „Ужичка република“ око 60.000 евра, донације за пројекте повећања енергетске ефикасности и пројекат Центра за ванредне ситуације и други пројекти око 2 милиона евра- набројао је градоначелник и рекао да је већи део ових инвестиција започео или креће наредних дана, а највећи део је финансиран од министарстава Владе Србије.
– Наравно, мимо свега овога реализоваћемо стотине хиљада евра вредне инфраструктурне пројекте путева и водовода, који се финансирају из буџета града – рекао је Петковић поводом сто дана градске власти.

Експозе и после сто дана
Петковић је подсетио новинаре да је приликом избора за градоначелника 22. јуна ове године, упознао одборнике и јавност са амбициозним циљевима које је себи поставило ово градско руководство.
– Стратешки смо поставили концепт развоја града, поделивши га на десет области и за сваку од њих поставили више циљева и резултата које желимо да постигнемо у овом мандату. Или нашим сопственим снагама, или заједно са Владом Србије и донаторским организацијама. Нисмо се плашили да те циљеве забележимо на папиру и предамо их и опозиционим одборницима. Напротив, то нама је додатни мотив да учинимо све што је у нашој моћи да остваримо највећи број.
Градоначелник се од десет, одлучио да представи резултате у три, према његовој оцени, најважније области.

Здраво Ужице
– Прву област назвали смо „Здраво Ужице“ и ту смо поставили циљеве да обезбедимо здраву пијаћу воду, унапредимо процес управљања чврстим отпадом, унапредимо квалитет ваздуха у Ужицу, повећамо степен хигијене града и решимо питање отпадних вода. За ових сто дана обезбедили смо све услове за почетак радова на реконструкцији фабрике воде, а са потпредседницом Владе, Зораном Михајловић, смо потписали уговор и очекујемо да 8. октобра крену радови. Када је у питању проширење тела Депоније Дубоко, радили смо напорно, пре свега наше урбанистичке службе и јавни правобранилац, тако да је урађен највећи део експропријације, добили смо судска решења и то је основ да можемо да уђемо у посед земљишта. Ради се о осам хектара додатног земљишта на којем ће се проширивата тело депоније. У првој фази то је 4 до 5 хектара и то је услов који смо испунили да бисмо добили 2,5 милиона евра донације из Шведске. Тај новац је дошао у Европску банку, а наредне године треба да обезбедимо додатно 2 милиона евра код министарства.
– Када је у питању изградња енергане на депонији, што сматрамо да је коначна фаза у погледу решавања комуналног и сваког другог отпада, имали смо више састанака са немачком консултантском кућом и трећом по јачини немачком фирмом која се бави отпадом и они су урадили једну студију предизводљивости о механичко-биолошкој преради отпада без енергане, јер сматрају да је скупа. Такође смо имали разговоре у кинеској амбасади са представником кинеске делегације задуженом за инвестиције и речено нам је да уколико убедимо Владу Србије да држава откупљује струју од енергане по цени од 8 центи по киловату, да је исплативо градити енергану и да су Кинези спремни да уђу у ову инвестицију и то по цену да не дижу значајно цену одлагања отпада за ЈКП, односно за грађане.
Према Петковићевим речима конверзија преосталих котларница у оквиру Градске Топлане на еколошки прихватљива горива тече несметано.
– Градска топлана је интезивно на томе радила и инвестирала 29 милиона динара. Када је у питању ефикаснији рад комуналних служби, у ових сто дана ЈКП Биоктош је уложио такође 29 милиона динара у набавку трактора са пратећом опремом, камиона за одвоз смећа, комби возила, изградио настрешницу на гробљу Доварје и обезбедио машину за обележавање хоризонталне сигнализације и сто нових контејнера.

Ужице лидер регије
У области „Ужице лидер регије“ дешавају се две добре ствари, најавио је градоначелник.
– Једна је изградња Прекршајног и привредног суда, а друга формирање одсека кардиохирургије у Здравственом центру, што је предуслов да он постане клинички центар.Три млада лекара већ иду на специјализације. Изградања Коридора 11 и реконструкција пруге Београд- Бара иду током којим иду и начелници Златиборског и Моравичког округа, послали су још једна апел да ауто- пут од Пожеге иде златиборском рутом. За нас Ужичане најважније је да дође до Пожеге и да се један крак настави према Вишеграду. Имамо конкретна обећања за завршетак писте на Аеродрому Поникве, ограде и светлосне сигнализације. Док то чекамо, уграђујемо стубове за ограду и са ЕПС-ом се ради на обезбеђењу електро мреже на Пониквама. Једна арабијска компанија је врло заинтересована за куповину аеродрома Поникве и улагање од 100 милиона евра у неколико наредних година, за изградњу аеродромске зграде, карго центра, хотела, болнице и универзитетског центра. Ми нисмо ти који би о томе одлучивали, већ Влада Србије, тако да ћемо видети шта ће бити са овом понудом.

Запослено Ужице
– Област „Запослено Ужице“ , тиче се запошљавања и побољшања општег привредног амбијента. По први пут у Ужицу је у Градско веће постављен угледан привредник, кога су предложили други привредници из града, који ће допринети бољем контакту градске управе и привредника. За програме запошљавања град је издвојио 11 милиона динара и 150 грађана је ове године било запослено бар по неколико месеци. Град Ужице и Наменска Први Партизан иду заједно у правцу инвестиције Фабрике муниције на Белој Земљи и надамо се нових 200 радним места – закључио је градоначелник.

Експанзија станоградње
Заменик градоначелника Немања Нешић, рекао је да су у Ужицу постигнути велики помаци у издавању електронских грађевинских дозвола, за шта је управа добила и признање од НАЛЕД-а и што има за последицу изградњу преко 10.000 квадратних метара пословно стамбеног простора тренутно у Ужицу.
– Преко швајцарске организације смо добили више од милион евра за програме енергетске ефикасности, а Аеродром Поникве је добио 600.000 евра за пројекат Вар нет. Обезбеђена су средства за потпуну реконструкцију плато испред градске куће, што је само први корак у уређењу тротоара и пешачких зона. Наш најважнији задатак је смањење одласка младих људи из Ужица. Зато ћемо од сада у сарадњи са привредом стипендирати оне ученике и студенте који ће се враћати у Ужице након школовања. Плажа и Стари град ће нам као и до сада бити у фокусу, као и изградња пешачке стазе до Стапарске бање- рекао је заменик.

Јавни сектор и плате
Према речима градоначелника, из буџета града плату прима 600 запослених, а све укупно, што држава ограничава платама и бројем, у Градској управи, Дирекцији, установама и јавним предузећима, тај број износи 1.400 запослених. Десет одсто, њих 140, ради на привремено повременим пословима или на одређено време.
– И ове и прошле године смањује се број запослених у локалном јавном сектору. Треба нам одређених струка, енергетски менаџери, школски инспектори, инспектори спорта, али нисмо никога запослили, јер за месец дана излазимо са свеобухватном реформом у локалном јавном сектору. Тада ћемо показати без колико људи се може, а осталима предочити неопходност тржишног пословања. У оквиру групације градова од 50-100 хиљада становника припадамо онима који имају понајвише запослених у локалном јавном сектору- прецизирао је Петковић.
Он је додао да се не могу довека узимати кредити и да ће следећа локална власт бити у озбиљном проблему, ако се сада не стане на пут страначком запошљавању.
– Да није продаје локација, ми не би имали ни динара за текуће инвестиције. Од 2, 2 милијарде текућих буџетских прихода, на плате иде 540 до 550 милиона динара. Снижењем плата ми ни можемо да решимо проблем, јер нам треба само 200 до 300 милиона за инвестиције. Проблем локалних јаваних предузећа су високостручни кадрови, али и обични радници. Нису нам неопходни људи који седе по канцеларијама и које је политика запошљавала свих претходних година. Недопустиво је да неко јавно предузеће, које има више запослених правника ангажује адвокате за вођење судских процеса. Буџети за плате ће се смањивати, а све више ће плате морати да се зарађују на тржишту- најавио је градоначелник.
Он је појаснио да од 1.400 који су под ограничењем државе, не примају сви плате из буџета, јер су поред запослених у Градској управи, Дирекцији, Дечијем вртићу и установама, то и запослени у јавним предузећима.
– Што се тиче привремено-повремених послова, имамо и оних који су потписали уговоре и пре седам, осам година. Део је решен у Градској управи, али има их још у јавним предузећима. То су разне струке, од оних који раде на прикупљању смећа, до високообразованих у Градској управи и јавним предузећима.
На питање којим јавним предузећима град исплаћује новаца за плате, Петковић је навео Велики парк, Аеродром, Градску стамбену агенцију и Дирекцију за изградњу.
– Новац за плате не иде у Биоктош, Водовод, Градску топлану и Стан, али ми њима преко Дирекције плаћамо услуге. Када дамо Биоктошу новац за камион смећар, то није субвенција, већ новац за поспешивање инвестиција.

Успешни привредник
На питање новинара да ли је успешан привредник, како је градоначелник окарактерисао новог члана Градског већа за привреду, који радницима исплаћује минималац, Петковић је одговорио да зна само да је Момир Петровић акционар у Кадињачи и да је један од власника Контрол поинта, те да у обе његове фирме ради преко 300 људи.
– Он је предлог привредника и не бих да коментаришем плате у Кадињачи, мада је чињеница да је стање у текстилној индустрији такво у целој Србији и да су свима плате око минималца.

Дуално образовање
Након програма „Сто фирми у сто дана“ град Ужице је дошао до закључака, да, поред оног што је Техничка школа урадила са профилом дрвопрерађивача, који ове године уведен, од идуће године, може да се размишља и о ливцима, ваљачима, брусачима, глодачима, машинбраварима, пекарима, месарима и кројачима, који ће у наредних пет година у Ужицу бити дефицитарани на тржишту, рекао је заменик градоначелника Нешић.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

vlade 6. октобар 2016. - 22:00

zdrav grad: vazduh sa smogom,voda sa hlorom

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.