početak AKTUELNO Polaganje cveća na Partizanskom groblju

Polaganje cveća na Partizanskom groblju

od nedelja
717 pregleda

Polaganje cveca 2

Danas je u organizaciji Narodnog muzeja Užice i SUBNOR-a Užice, na Partizanskom groblju na Dovarju, položeno cveće povodom 70 godina od pobede na fašizmom. Cveće su položili predstavnici grada Užica, vojske, SUBNOR-a, omladine SPS-a, Udruženja penzionera, Udruženja ratnih veterana i još nekoliko organizacija Užičkog kraja.

Narodni poslanik Neđo Jovanović, prilikom obraćanja prisutnima, rekao je da Srbija nikada ne sme zaboraviti žrtve Drugog Svetskog rata.

“Naše okupljanje predstavlja još jednu uzvišenu vrednost, a ta uzvišena vrednost je da ne sme da se zaboravi, da se istorijske činjenice ne potisnu u zaborav i da istorija mora biti ono što podrazumeva nepobidnost istorijskih činjenica. Ne smemo dozvoliti reviziju istorije i da revizija istorije postane oružje ideološkim, religijskim i dnevno političkim obračunima”

Tihomir Petković i Radiša Marjanović

Tihomir Petković i Radiša Marjanović

“Mi smo samo jedna generacija i jedno od pokolenja koje je preuzelo obavezu da se seća i da javno ističe ono što istorija govori. Isto tako imamo obavezu da na svoja sledeća pokolenja prenesemo šta je to što su naši prethodnici i naši preci doživeli i preživeli. Mi moramo danas da se podsetimo da je 9. maja 1945. godine poražena fašistička tvorevina zvana Treći rajh, a samim tim ugašena fašistička ideja o novom svetskom poretku bez Jevreja, Roma, pravoslavaca i svih onih koji su tom poretku suprotstavili. Da je blizu 2 milijarde ljudi bilo obuhvaćeno ratom i ratnim dejstvima. Da je u Drugom svetskom ratu stradalo blizu 55 miliona ljudi, a ranjeno oko 35 miliona ljudi. Da je tadašnja Jugoslavija dala blizu milion i 700 hiljada žrtava, nažalost, najviše Srba, pripadnika pravoslavne veroispovesti, Jevreja, Roma i svih slobodoljubivih i patriotski opredeljnih građana tadašnje Jugoslavije, bez obzira na versku i ideološku opredeljenost”, rekao je Neđo Jovanović.

Neđo Jovanović

Neđo Jovanović

Podsećamo, Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom Svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi Svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije, bezuslovnom kapitulacijom Japana.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.