početak GRADSKA Поред грађана, ко је одговоран за такво катастрофално стање?

Поред грађана, ко је одговоран за такво катастрофално стање?

od nedelja
718 pregleda

АУДИО ЗАПИС ИЗЈАВЕ  ЗА МЕДИЈЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ТИХОМИРА ПЕТКОВИЋА, ПОВОДОМ ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВЕ, 7. МАРТ 2016. ГОДИНЕ

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 1

Од шестог марта у 15 сати до око осам сати наредног јутра у Ужицу и околини излила се велика количина воде, незапамћена за овако кратко време. По неким речима, ова поплава је већа од оних из 2009. и 2014. године. Тим поводом за медије је говорио градоначелних Ужица Тихомир Петковић.
– На Градској плажи је била већа количина воде. Ниво воде био је око 30 цм виши него када су биле претходне поплаве. Штета је нанета, а колика је, у овом тренутку још не знам и утврђујемо је. Оно што се зна је да је у подножју Таре, у селима Кремна и Биоска било штете. Посебно у Биосци, односно центру села и још пет кућа које увек имају проблем, кад су поплаве. У Месној заједници Турица излила се велика количина воде. Процена је да је вода у једном моменту, јутрос око пет сати, када је био највиши ниво, у Турицу ушло око 200 м3/с у том моменту. По истим проценама на Градској плажи ушло је око 170 м3/с. То је огромна количина за Ужице.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 5

Каква је ситуација низводно од Ужица?
– Оно што је још сигурно, велике су штете низводно од Ужица. Севојничка долина, пре свега Крвавци и Злакуса, посебно у Злакуси, има 10-ак кућа и штала које су претрпеле штету. Петничка река, која извире испод Потпећке пећине је нанела велику штету, као и Шуњеварски поток, који такође протиче кроз Злакусу. У Лужничкој долини је такође било штета, али још увек немам податке колике су.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 6

Градоначелник је додао да је добро што у самом центру града није било штете.
– Успели смо да одбранимо град од поплаве. На овом месту где стојимо је уско грло. Овде смо били ноћас око поноћи где смо прву количину џакова ставили овде уз обалу. Јутрос су радници јавних предузећа ангажовани тако да је повећан бедем на Градској плажи. Оно што је добро у овом моменту је то што у задњих неколико сати ниво воде опада и надам се, према прогнозама метеоролога, да неће бити кише и да смо најтеже прегрмели. Колика је штета у новчаном износу сада је тешко рећи. Ангажовали смо механизацију јавних предузећа да, пре свега, по сеоским месним заједницама ураде оно што је најхитније, јер је ту било и највише штета.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 10

Да ли је град кадар да штете санира и надомести?
– Јесте. Имамо капацитете у механизацији и људству да у најкраћем могућем времену реконструишемо оно што се да реконструисати. И поправимо оно што се да поправити. Наравно, главни радови следе тек онда када се ниво воде врати у нормалу.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 16

Река Сушица је без контроле. Да ли постоји неко решење у координацији са Општином Чајетина. Ради ли се на томе с обзиром да је ово проблем који се дешава више пута?
– У оваквим приликама нема решења. Не можемо Сушицу изместити. Општепознато је да се она при оваквим случајевима увећава вишеструко, односно у количинама које није могуће спречити. Овог пута смо имали среће. Кише су престасле у правом тренутку, тако да и поред свих неопходних мера, које смо предузели, да је киша наставила да пада, били бисмо у проблему. То се не може спречити. Наравно, уставе су биле подигнуте на Градској плажи у пуном капацитету. Све је било, када је људски фактор у питању, урађено у најкраћем могућем времену. Али нема борбе када се десе овакве ствари.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 18

С обзиром да Ужичани пију воду из Сушичког врела, да ли знате је ли вода за пиће у реду?
– Под пуном контролом је квалитет пијаће воде. Већ неко време користимо хлор-диоксид као појачано средство због повећање замућености воде која се очекивала од јуче. Оно што смо морали учинити је то да смо искључили бунаре и струју у Турици, да се ту не излије вода, али срећом није било већих проблема и очекујем да са пијаћом водом неће бити никавих проблема.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 22

Када је у питању сектор за ванредне ситуације, који је број којим располаже Ужице. Колико их је било ноћас на терену и да ли је Град спреман када је људство у питању, да реагује у оваквим ситуацијама и да ли их има довољно?
– Има. Наш Сектор за ванредне ситуације имао је, на жалост, претходних година доста сличних проблема тако да је добро утрениран, Ноћас је било довољно људи. Све је било под контролом. Били смо овде негде око поноћи и остали до 2.00-2.30 у овом делу града, а начелник и његови сарадници су били скоро целу ноћ на терену. Ту је пуном снагом био укључен и Црвени крст, као и ватрогасне јединице. Они су обилазили и нека домаћинства која су, евентулано, била у проблему или у ситуацији да им живот буде у опасности. Срећом је све било у реду.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 29

Након градоначелника новинарима се обратио руководилац Оперативног тима за одбране од поплава Града Ужица Југослав Јовановић. На питање како је кренуло и како су се понашали водотокови јуче и током ноћи он каже:
– С обзиром да су обилније падавине кренуле јуче пре подне око 11 сати, ми смо негде око 15 сати, пошто се интензитет падавина појачавао, кренули са праћењем метеоролошке и радарске ситуације и утврдили да ћемо негде око 23 сата увече, односно након 12 сати непрекидних падавина, бити у проблему и да је потребно ангажовање одређеног броја људи и да би се припремиле локације које су раније лоциране као неуралгичне тачке где ће бити потребна одбрана од поплава у случају да дође до пробијања. За нас је било мало зачуђујуће, ово што је рекао градоначелник, да је количина падавина која је пала у сливном подручју Сушице и Ђетиње сигурно превазишла тих најављених 40 л/м2, мада још немам показатеље о томе. Вода на профилу реке Ђетиње на Градској плажи била је виша 25-30 цм, што значи да је превазишла поплаве из 2009. и 2014. године и да је та количина воде од 200 м3, која је отприлике била у Турици смањена кањоном реке Ђетиње испод Старог града зато што је Турица добар реципијент (прималац), па је примила велику количину те воде и задржала је у свом простору. Значи туричко поље је још увек под водом. Она ће се спуштати када ова вода из Сушице буде протекла кроз град, тако да је овде, у граду, био тај, неки, максимални ниво вода од око 170 м3/с, на које је корито реке Ђетиње на самој плажи и профилисано.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 27

Где је била највећа опасност од изливања у граду?
– То је ова кота где управо стојимо (поред Ресторана „Вагон“), постојала је опасност од изливања, али, не зато што је профил корита проблематичан, већ је слапиште које је рађено после поплаве 2009. године издигнуто више од коте на којој је морало да буде урађено, као и велика количина наноса која се задржава овде на десној обали, довела је до тога да свака већа вода, не само та стогодишња, доводи до опасности да дође до изливања на овом месту. Прво ангажовање људи је било на овој локацији испод Градске плаже на десној обали, касније и левој. Имали смо свесрдну помоћ Црвеног крста и ватрогасне јединице. То смо одрадили и пратили даље ситуацију обиласком терена низводно од Ужица. Видели смо каква је и доле ситуација. Проблему су били већ од Бојовића воденице где је вода дохватала нови мост који је изграђен након поплава 2009. године и где су се грађани ангажовали због велике количине отпадног материјала, дрвета и наноса који се ту појавио. Они су моторкама секли дрвну масу да обезбеде већи проток воде тако да је мост спашен. Следећа локација низводно, која је била критична, је Рујевац где је исто дошло до неког већег изливања. Међутим ми смо са људима из Црвеног крста пратили ситуацију да видимо да ли људе који се налазе на тим локацијама треба евакуисати, али, на срећу, није било потребе. Сарађивали смо и били смо у контакту са људима из Ваљаонице који ту имају постројење за узимање воде за своје потребе, тако да смо пратили ситуацију до Злакусе.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 28

Где је био највећи проблем?
– Највећи проблем је тај што је Ђетиња толико порасла да су све притоке имале отежано уливање. Нарочито када кренемо низводно од Ужица. Већ у Врелима поток Буковац није могао да се улије у Ђетињу, тако да је количина наноса која се појавила у Врелима ноћас, код Бацетиног ресторана, отприлике преко 1.000 м3. Ту тек предстоји велики посао чишћења и уређења дела корита које је сад буквално затрпано. Исто се десило низводно. Петница и Шуњеварски поток. Проблем се јавио јер је горњи део регулације Шуњеварског потока уређен, док је доњи део, где се поток улива у Ђетињу неуређене регулације, па је дошло до наглог успоравања воде која је дошла са великих падина, тако да је дошло до разливања и плављења домаћинстава. Нека домаћинства у Злакуси су под водом и до метар и по.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 24

Каква је ситуација са насељима у околини Ужица?
– Ту још увек чекамо и прибављамо податке од повереника из месних заједница. У току дана, када будемо имали више информација, ми ћемо дати податке о томе, а што се тиче планираних радова на овим локацијама, сачекаћемо да опадне ниво воде. Отприлике знамо шта на неким локацијама треба радити, али због високог водостаја у овом тренутку је то немогуће.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 26

Каква су нам корита? Да ли су одржавана?
– Користа су катастрофална. Ако се занемари користо у граду. Уређен је део регулације од 2.1 км кроз град, а остали део је зарастао у коров. У самом градском језгру много је објеката уз само корито. Долази до уских грла која доводе до изливања или успоравања воде, тако да се ти проблеми морају решавати у наредном периоду. Прошле године, после поплаве 2014. године покушали смо да одрадимо део и проширимо корито максимално могуће у Лужници, али је на Лужници опет дошло до изливања. Али зна се да на сужење воде такво да је на неким тачкама количина воде коју Лужница може да пронесе сувише уско грло. То је мост у Луновом Селу испод бензинске пумпе где је дошло до изливања, и на још неким сличним местима, док на оним местима где смо ми проширивали корита и радили још неке ствари, није било великих проблема. Неуралгичне тачке остају пропусти, мостови и, наравно, неуређене обале, са великим бројем стабала, где је велика количина наноса испод устава. То негде, када изађе из овог уређеног дела регулације, мора стати или се заглавити. Чим се загвали долази до успоравања или изливања.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 23

Ко је, поред грађана, одговоран за овако катастрофално стање?
– Годинама се из домена водопривреде не издваја нека велика сума новца за уређење речних корита. Преласком водотокова другог реда у надлежност локалних самоуправа многе и немају довољано пара. У Ужицу се, задњих година, баш због лоших искустава, почев од 2009. године, па на овамо, труди да се то ради, али је новац који је буџетом за то планиран недовољан за све то што ми планирамо и желимо да урадимо. После ове полаве видећемо да ли ће већи део отићи на отклањање последица или ћемо једноставно тај део новца, који је намењен за радове искористити за те радове, урадити то што смо планирали и видети да са неке други позиције из буџета надокнадимо штету људима који су претрпели штету.

POPLAVE, UŽICE 7. MART 2016 4

Да ли је испуштана вода из Врутака као превентива од поплаве града?
– Јесте претходних дана и нешто мало јуче (6. март). После тога не. Само биолошки минимум је радио на испуштању воде. Ми смо затворили јуче поподне када смо имали проблема. Овај ниво воде није због тога, него је Сушица највећи проблем. Сушица је такав водоток да ми немамо потпуну контролу над тим током. Сливно подручје Сушице је, отприлике, једнако сливном подручју Ђетиње изнад Врутака, тако да ми увек знамо да колико долази Ђетињом, толико и Сушицом. То нам је неки параметар да ћемо овде у граду имати проблем. У у том сегменту ми увек водимо рачуна да контролишемо брану Врутци, да задржимо што већу количину воде горе, да пуштамо само оно што је потребно за биолошки минимум, евентуално неку малу воду, јер имамо довољно простора да примимо, те, неке велике воде, али наравно Сушица, после тога доле Волујачки поток, који је такође у порасту, овде укључење Коштичког потока и остали, доприносе томе. Већ када прођемо доле Ужице, све притоке су доста, доста ризичне.
Како је најављено крајем ове и почетком наредне недеље могуће су нове обилне падавине.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.