početak EKONOMIJA Посао вредан 167 милиона евра

Посао вредан 167 милиона евра

od nedelja
1,1K pregleda

ИСТОРИЈСКИ УГОВОР ЗА „ЈЕДИНСТВО“ СЕВОЈНО
Конзорцијум “Mitsubishi-Hitachi – Јединство” потписали су у септембру уговор у Влади Републике Србије са ЈП “Електродистрибуција Србије” за изградњу постројења за одсумпоравање у термоелектрани ”Никола Тесла А” у Обреновцу у вредности од 167 милина евра.
Генерални директор монтажно-производног предузећа „Јединство“ Мића Мићић каже да више од 60 посто уговорених радова изводи конзорцијум српских фирми, где је носилац уговора “Јединство” у вредности од 95 милиона евра.
– На овом уговору радили смо близу пет година – истиче генерални директор Мића Мићић и наводи да је ово највећи уговор у седамдесетогодишњици постојања компаније “Јединство”.
Према његовим речима на међународни тендер јавило се пет реномираних компанија из иностранства i to Mitsubishi – Hitachi – Јединство, Kavasaki, Babeock Alstom Power, Andriz Energy i Heavy Industries.


– Предквалификација и обрада понуде трајала је око две године. Наша екипа и екипа из Јапана су партнерски обрађивали понуду, тако да је јапанска страна одрадила технологију и један део специфичне опреме, а остало “Јединство”, као лидер српског конзорцијума – грађевинске радове, челичну конструкцију, машинска и електро инсталације, аутоматику и комплетну монтажу тако да српски конзорцијум (Институт “Михаило Пупин”, “Феромонт”, “Електро Енел” и “Легас”) учествује у укупном послу 65 посто – рекао је Мићић.
“Јединство” је уговорило и пројектовање око 4 милиона евра и трајаће годину дана, а извођење радова трајаће до краја 2021 године.


– Ово је еколошки пројекат и први пут се реализује у Србији и омогућава унапређење и подизање квалитета у заштити животне средине. За реализацију овог пројекта Влада Јапана је обезбедила повољан кредит у износу од 250 милиона евра, са роком отплате од петнаест година уз грејс период од пет година и каматном стопом од 0,6 посто годишње. Изградњом постројења за одсумпоравање димних гасова знатно ће се смањити емисија сумпор-диоксида у ваздуху на излазу из постројења и то значајно испод 200 милиграма по кубном метру, што задовољава европске стандарде. Увођењем овог система, односно применом влажно-кречњачка технологије, нуспродукт одсумпоравање биће гипс, чија ће продукција, како се процењује, бити око 400.000 тона на годишњем нивоу. Гипс би се заједно са пепелом користио у грађевинарству и путоградњи – објаснио је Мићић и додао да ће на извођењу овог пројекта радити од 700 до 1.000 домаћих радника.
Радови би требали да почну у октобру ове године, чим ТЕНТ уплати аванс.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.