početak GRADSKA Тренутно се лечи четворо деце

Тренутно се лечи четворо деце

od nedelja
712 pregleda

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД КАРЦИНОМА
Четворо до шесторо деце на подручју Златиборског округа сваке године оболи од различитих облика малигнитета, рекла је др Ана Ковачевић, педијатар-дечији хематолог у ужичкој болници, поводом Међународног дана деце оболеле од рака, 15. фебруара.
– Још увек немамо национални регистар о броју оболеле деце у Србији и деца се у ову установу најчешће јављају после хемиотерапије ради контроле. Трудимо се да задржавање у болничким условима буде што краће, тако да се све хоспитализације своде на режим дневне болнице. Оболелима и њиховим породицама пружамо максималну подршку, јер је сваки вид помоћи од изузетног значаја – рекла је др Ковачевић и додала да се деца лече у онколошким установама у Београду.
Према њеним речима деце у нашем округу најчешће оболевају од леукемије и тумори централног нервног система.
– Тренутно је на лечењу у Београду троје деце из Ужица и једно из Сјенице. Малигнитети се јављају у “серијама”. На основу искуства од пре десетак година било је неколико деце оболеле од лимфома, а пре пет година лечило се четворо деце од остеосаркома или рака костију готово истовремено. Сада тренутно имамо децу која се лече од леукемије. Према подацима Института “Др Милан Јовановић Батут” у Србији дневно једно дете оболи од рака, што је на годишњем нивоу око 300-350 новооболелих – рекла је др Ковачевић и објаснила да на појаву болести утиче зрачење и бројни штетни фактори који нас окружују.
Упозорила је родитеље да ако дете константно има седам дана има неке болове, потребно је да се јаве лекару ради озбиљнијег испитивања и дијагностике. Најчешћи симптоми код леукемије су дуготрајна температура, увећање лимфних чворова на врату, увећање јетре и слезине, а код рака костију болови у зглобовима, костима и главобоље.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.