Тренутно се лечи четворо деце

- У ужичком крају од карцинома код деце најчешћи су леукемија и тумор централног нервног система -

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД КАРЦИНОМА
Четворо до шесторо деце на подручју Златиборског округа сваке године оболи од различитих облика малигнитета, рекла је др Ана Ковачевић, педијатар-дечији хематолог у ужичкој болници, поводом Међународног дана деце оболеле од рака, 15. фебруара.
– Још увек немамо национални регистар о броју оболеле деце у Србији и деца се у ову установу најчешће јављају после хемиотерапије ради контроле. Трудимо се да задржавање у болничким условима буде што краће, тако да се све хоспитализације своде на режим дневне болнице. Оболелима и њиховим породицама пружамо максималну подршку, јер је сваки вид помоћи од изузетног значаја – рекла је др Ковачевић и додала да се деца лече у онколошким установама у Београду.
Према њеним речима деце у нашем округу најчешће оболевају од леукемије и тумори централног нервног система.
– Тренутно је на лечењу у Београду троје деце из Ужица и једно из Сјенице. Малигнитети се јављају у „серијама“. На основу искуства од пре десетак година било је неколико деце оболеле од лимфома, а пре пет година лечило се четворо деце од остеосаркома или рака костију готово истовремено. Сада тренутно имамо децу која се лече од леукемије. Према подацима Института “Др Милан Јовановић Батут” у Србији дневно једно дете оболи од рака, што је на годишњем нивоу око 300-350 новооболелих – рекла је др Ковачевић и објаснила да на појаву болести утиче зрачење и бројни штетни фактори који нас окружују.
Упозорила је родитеље да ако дете константно има седам дана има неке болове, потребно је да се јаве лекару ради озбиљнијег испитивања и дијагностике. Најчешћи симптоми код леукемије су дуготрајна температура, увећање лимфних чворова на врату, увећање јетре и слезине, а код рака костију болови у зглобовима, костима и главобоље.

З. Г.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.