početak DRUŠTVO Потребан новац за лифт платформу

Потребан новац за лифт платформу

od nedelja
1,3K pregleda

doris-bosnjakovic-uzice

„СРЦЕМ ЗА ДОРИС“
У последњих месец и по дана из ужичких радњи украдено је пет балона са новцем, који су били намењени за прикупљање новца за уградњу лифт платформе у згради где живи слепа и непокретна девојка Дорис. Њена мајка Славица Полимчевић Бошњаковић каже да је морала да тренутно обустави акцију, јер не жели никога да доводи у опасност.
– Раднице кажу да је мушкарац са црном капом на глави, скроз прекивреног лица, са прорезом за очи, са ножем или маказама у руци, упадао у радње и уз претњу отимао балоне са новцем. Иако су власници и радници рекли да балони могу и даље ту да стоје, ја сам их повукла, јер не желим да нико страда – каже Славица.
Хуманитарна акција „Срцем за Дорис“ је покренута крајем маја. Празни балони од воде постављени су у ужичким радњама и локалима, а новац је намењен за прикупљање новца који је потребан за уградњу лифт платформе у четвороспратној згради у којој живи Дорис са мајком. Славица нема више снаге да носи колица тешка 45 кг и Дорис која има 50 кг, а да пређе преко сто степеница.

doris-bosnjakovic-uzice-5

– Када треба да је водим на преглед, морам да зовем три човека да ми помогну да је санесемо напоље. И само тада изађе. Већ 13 година је заточеник куће и таме. И она и ја имамо мањка витамина Д – каже Славица.
Дорис је превремено рођена беба, три месеца је била у инкубатору и ту је изгубила вид. Њену болест, церебралну парализу, открила је мајка док је Дорис била беба, а поред тога има и дислокацију кукова. Имала је осам операција. Све то заједно прати епилепсија. Али, Дорис сваког дочекује и испраћа са осмехом. Радознала је, воли да јој се чита, да упознаје људе, да се дружи и то мало среће за њу је онемогућено због немања лифта.
– Никада не можеш видети да је тужна, чак и када је болесна. Увек јој је осмех на лицу. Сваких 15 дана у библиотеци узимамо књиге да јој читамо. Све зна, све осећа. Она је девојка која даје другима снагу. Најтеже ми пада када ме пита каква јој је фризура, које је боја мајице коју носи, боја шнале у коси, које су јој боје очи. Ни мене, своје сестре, ни оца који је умро, никада није видела. Често ми каже да јој је много тога одузето, али јој не могу одузети њен осмех и њену душу. Још да јој ускратим изласке напоље, не могу…, не могу то да поднесем. Зато се борим и борићу се до краја, док јој не обезбедим ту платформу – додала је Славица.
За уградњу лифт платформе Славица је прибавила све могуће сагласности и пројекте, само недостаје новац. Потребно је 14.700 евра. Путем акције сакупљања преко балона и уплатама на жиро рачун, до сада је сакупљено око 446.000 динара и 160 евра, док је из балона украдено око 90.000 динара. Новац из балона преброји заједно са власником радње, коме после донесе признаницу да је уплаћен на Дорисин жиро рачун.

doris-bosnjakovic-uzice-3

Иако никада није била у доброј материјалној ситуацији, Славица није клонула духом. Њој, како каже, није потребно да их неко сажаљева, већ да схвате да су и они људи као и сви други, да су нормална породица. Поред Дорис, Славица има још две ћерке, једна је удата, а друга је на студијама. Славицин муж је умро пре 11 месеци.
Славица се цео живот борила за породицу, посебно да све омогући Дорис. Никада стално запослена, сналазила се радећи разне послове, како би обезбедила новац за скупе лекове и пуно тога што је неопходно за Дорис.
– Радила сам на бувљаку, брала лети малине, с јесени јабуке, зими чистила станове и тако се сналазим. Од јуна сам се преко студентске запослила у Наменској, па тако сад имам неки сигуран динар. Док је млађа ћерка била ту, она се бринула о Дорис, а сада морам да плаћам жену која се брине о њој док радим, а долази и неговатељица Злата, коју Дорис много воли. Она долази три пута седмично. Никада нисам молила за паре, али јесам тражила помоћ. Ако је ко хтео да помогне, помагали су, као што су Центар за социјални рад, а посебно сам захвална Колу српских сестара из Ужица, које никада не забораве моју Дорис. Од њене пете године Дорис је члан Хуманитарног моста и Олга и Тони, који то воде, стално нам помажу. Неке лекове за њу добијам на рецепт, али многе витамине купујем. Преко РФЗО добијам 60 пелена месечно, али то је мало за једну девојку, па тако морам да их купујем. Али, ова лифт платформа је сада велика инвестиција и ту акцију је покренула Јасна Алексић Леонтијевић, која води Удружење деце са аутизмом. Рекла ми је да не може више да гледа како се мучимо – додала је Славица.
А за крај сама Дорис је изрецитовала стихове једне песме:
„Како једни не могу да схвате
да ја живим у другачијем свету,
да не сањам снове у колору
и не видим лептира на цвету…“

doris-bosnjakovic-uzice-2

За све оне који желе да помогну Дорис да изађе напоље, новац може уплатити на следеће рачуне:
БАНКА ИНТЕЗА
Жиро рачун бр. 160-1-73
КАРТИЦА ДИНАРСКОГ РАЧУНА
Бр. динарског рачуна 53-102-0009920/3
Дорис Бошњаковић
БАНКА ИНТЕСА
Жиро рачун бр 160-1-73
КАРТИЦА ДЕВИЗНОГ РАЧУНА
Број девизног рачуна
РС35-160-5330200974040-08

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.