početak AKTUELNO Predavanje o jabuci u Privrednoj komori

Predavanje o jabuci u Privrednoj komori

od nedelja
583 pregleda
Predavanje u Privrednoj komori

Predavanje u Privrednoj komori

U petak, 27. februara, u prepunoj sali Privredne komore Užice održano je predavanje “Jabuka – izvor zdravlja”.

“Tema današnjeg predavanja je gajenje jabuke na okućnicama, jer je ovo skup domaćina koji nisu više u godinama kako bi se bavili komercijalno voćarstvom ili jabukom. Cilj je da se o jabuci nešto uopšteno ispriča, a posle da se težište priče prebaci na okućno gajenje starih autohtonih sorti, malo zaboravljenih ili potisnutih. Želja je da se sačuva bogati geofond te sorte koji smo imali na području Zapadne Srbije, a koji se gasi”, istakao je Mihailo Nikolić, prodekan Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Kako je istakao gospodin Nikolić, ova predavanja se održavaju jednom godišnje i svake godine se govori o drugačijoj vrsti voća. On je istakao da postoji velika zainteresovanost za bavljenje voćarstvom, posebno u ovom delu Srbije.

“Postoji zainteresovanost, jer je to jedno od najprofitabilnijih delova poljoprivrede, posebno kada govorimo o malini, kupini, višnji i šljivi. Takođe bih spomenuo i ribizle, ovde je počelo pomalo stidljivo da se radi sa njom, ali bi svakako trebalo raditi na širenju te sorte koja ovde ima dosta dobre uslove. Istina je da postoji niz poteškoća kako bi se bilo kakav posao oko voćarstva pokrenuo, ali bez obzira na to, interesovanje postoji”, rekao je Mihailović.

Sala je bila puna

Sala je bila puna

Predavanje je organizovalo Društvo srpskih domaćina iz Užica, zajedno sa Privrednom komorom Užice.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.