Промењен режим риболова на Ђетињи

- Дозвољено три пастрмке, три липљена и једна младица, у мери -

pastrmka na djetinji
РЕЧНА ПАСТРМКА СА ЂЕТИЊЕ

РИБОЛОВ
Милан Јовановић из предузећа „Балкан еко тим“ из Пријепоља, које је од надлежног министарства на газдовање добило воде у већем делу западне Србије, објаснио је да се на Ђетињи почело примењивати правило да се могу упецати три пастрмке, три липљeна и једна младица у мери и однети кући. Међутим, он сматра да је преварен, јер је тражио и платио да се уради програм, по „режиму ухвати и пусти“, да би пре месец дана изменили програм, по коме је дозвољено да се упецају три пастрмке, три липљана и једна младица.

pastrmka na djetinji 2
НАБУЈАЛА ЂЕТИЊА КОД „ГАЛЕРИЈЕ“ У КИШНОМ АПРИЛУ

– Природно математички факултет у Београду радио је рибарску основу за 2011. годину. То је законски основ, који се мора поштовати, а ја сам само тражио да се уради програм по режиму „ухвати и пусти“. То сам платио 300.000 динара. Међутим, пре неколико дана, стигао ми је сасвим другачији програм, који се мора поштовати у наредних годину дана, ма ко газдовао водама, а који је одобрило министарство, дакле потписало. Ту пише да је дозвољено пецање три пастрмке, три липљена и једна младица, наравно у мери. А мере за пастрмку је 25 цм, за липљена 40 цм и за младицу преко 1 метар. Ја сам обавестио министарство и ПМФ о томе шта сам ја тражио, да сам преварен, али ми је речено да је струка тако рекла и готово – рекао је Јовановић.

lipljen djetinja
ЛИПЉЕН КОД „ЦРВЕНОГ ТУНЕЛА“ НА ЂЕТИЊИ

Он је рекао да овај програм, осим на Ђетињи, важи на реци од Ариља до Ивањице, на Лиму, од места Лучице до железничке станице, у Ариљу, од Шевеља до Рошке бање и у Прибоју, од места Живице до пумпе у Рудом.
Поред тога, Јовановић је додао да ће за десетак дана риболовци добити правилник о риболову за подручје којим газдују, а који је сада у штампи.

З. Г.

(рибе на фотографијама враћене су у Ђетињу, одмах после фотографисања)

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.