početak GRADSKA Русији са љубављу и поносом

Русији са љубављу и поносом

od nedelja
814 pregleda

rusi2

Почели Дани руске културе у Ужицу: Петоро деце из Ужица боравиће седам дана у Москви

Прогам Дани руске културе почео је отварањем изложбе посвећене руским генералима, а поводом 70 година од победе у Другом светском рату. Изложби је претходила посета директорке Руског дома и саветнице амбасадора Русије Надежде Кушченкове и Бранка Гавриловића, члана Градског већа, ОШ „Стари град“, поводом пројекта „Русији са љубављу у походе“. Уз поздрав директорке школе, Станимирке Смиљанић Раонић, руски гости су изразили задовољство што учествују у овом пројекту, помоћу кога ће петоро деце из ове школе и школе у Равнима отићи у посету Москви на седам дана.

rusi

Госпођа Кушченкова је рекла да јој је драго што је успостављен овакав вид сарадње и пожелела деци добродошлицу у Русији.
Бранко Гавриловић је објаснио да овај пројекат носи назив „Русији са љубављу и поносом“ чији су иницијатори ОШ „Стари град“ и основна школа у Равнима.
– Идеја је била да се промовише руски језик у ужичким школама, јер, на жалост, имамо ситуацију да се све мање деце опредељује за руски језик. Зашто руски језик? Деца морају знати да су Русија и Србија братске земље, да су Руси и Срби братски народ. Такође, руска култура није оптерећена неким девијацијама, које можда неке западне културе имају, као например ријалитије. Ово је нешто ново, нешто традиционално, нешто што чува руску државу и руско друштво. То и ми требамо да урадимо и са нашом културом, да сачувамо нашу културу. Наредних година ћемо подржавати сличне пројекте – рекао је Гавриловић.

rusi4

rusi 10Он је додао да је град овај пројекат финансирао са 100.000 динара, а остали део пута и боравак деце су помогли приватна предузећа из Ужица.
Једна од ученица ОШ „Стари град“ Тамара Илић, која ће ићи на седам дана у Москву, каже да очекује да ће научити нешто ново о Русији.
– Ученица сам седмог разреда и једва чекам да кренем у Москву. Приликом избора гледали су успех, познавање руског језика, као и материјални статус. Из наше школе иде троје деце – рекла је Тамара.

rusi 3

Након посете, у Градском културном центру отворени су Руски дани културе, а уједно је почело обележавање Дана града – 9. октобар. Све присутне госте, који су дошли у великом броју, поздравили су директор ГКЦ-а Никола Златић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић и нагласили да се оваква манифестација дешава први пут у нашем граду.

rusi9

– Ужичани ће поред изложбе имати прилику да присуствују мултимедијалним пројекцијама и другим садржајима. Наша сарадња није од јуче и надам се да ће се наставити и у убудуће. Ускоро очекујемо долазак гостију из Курска – рекао је Петковић.
Изложбу је омогућио Руски дом, а аутор изложбе је Централни војни музеј из Русије, под покрвитељством Руског војног историјског архива.

З. Г.

rusi 6

rusi7

rusi 8

rusi11

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.