početak GRADSKA Са сузама у очима певали „Са Oвчара и Каблара“

Са сузама у очима певали „Са Oвчара и Каблара“

od nedelja
764 pregleda

dragica_1348

ХРВАТСКИ АНТИФАШИСТИ У УЖИЦУ
Делегација од 46 хрватских антифашиста из Загреба, на путу кроз све бивше републике некадашње Југославије, у суботу, 23. октобра 2016. године, посетила је Ужице. Били су у Краљеву, затим на обележавању Ослобођења Београда, на „Великом школском часу“ у Крагујевцу, а затим и у Ужицу, где су посетили и положили венце на спомен обележје Кадињачу и Народни музеј, у коме су обишли Титов споменик и однедавно сталну поставку „Ужичка република“, као и хидроценталу на Плажи. У Ужицу су имали свечани пријем у згради Скупштине града, где су их дочекали заменик градоначелника Немања Нешић и чланови градског већа Петар Благојевић и Миодраг Петковић.
Стјепан Шафран, потпредседник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста града Загреба и Загребачке жупаније, приликом посете Ужицу, рекао је да долазе у посету једном пријатељском гради и пријатељском народу.
– Сада смо овде да одемо до Кадињаче, да се поклонимо храбрим борцима Радничког батаљона, који је бранио Ужице 1941. године. Поносни смо што смо пријатељски и људски дочекани и ми долазимо као вјесници новог доба у затопљавању односа међу нашим пријатељским народима. Четрдесет пет година смо живели у домовини у којој је владало братство и јединство и сада чинимо многе напоре да то поново развијамо – рекао је Шафран и додао да они као антифашисти не поздрављају отимање Косова од Србије и да их све радује што је некадашње Титово Ужице сачувало своју душу, лепоту и смисао за људе.
Немања Нешић је пожелео добродошлицу хрватским антифашистима у „град из кога је кренула прва непријатељска офанзива, који је 45 година носио име Титово са поносом“ и позвао их да се упознају са историјом Ужица.

zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-2

Драгица Ловрековић из Загребе, секретар Удружења Антифашистичких бораца и антифашиста Загреба и Загребачке жупаније, каже да су стресне ове посете стратиштима бораца Народно ослободилачке борбе.
– Због јачања фашизма и код нас и код вас, у јачању ревизије повијести, ми једноставно желимо да кроз целу бившу Југославију поново обиђемо сва та стратишта и поново подсјетимо људе да те жртве нису пале за џабе и тој деградацији се морамо супроставити – рекла је Драгица и додала да им је ово први пут да долазе Ужице, а да сваке године долазе у Кућу цвећа у Београду и на Дан ослобођења Београда, где полажу венце, али и обилазе и Сутјеску, Неретву, као и стратишта учесника НОБ-а у Хрватској, да би се поклонили сенама мртвих бораца.
Шиме Мудровчић из Отошца из Лике, који је учесник НОБ-а, каже да је био борац Шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“, која је ослобађала Западну Србију.
– Моја бригада је ослобађала Ваљево, где сам касније полагао испит за мајора. Ослобађала је Београд, били смо на Сремском фронту и завршила рат у Загребу. У Ужицу до сада нисам био и драго ми је што сам дошао у бивше Титово Ужице. Кадињача је један појам где су изгинули људи који су бранили Врховни штаб – рекао је Шиме.

zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca

Још један учесник НОБ-а, Бранко Божић (89), каже да је до пре неколико дана био председник Удруге Првог корпуса Народно-ослободилачке војске Хрватске, а то је, како каже 4. корпус ЈОТ-а.
– То је гласовити корпус, одакле је 6. личка, 13. пролетерска, заједно са 28. дивизијом дошла у Србију и чекали смо Немце у Обреновцу, који су продирали из Смедерева, док се водила борба у Београду. Сада обилазимо сва та места где су се водиле крваве борбе и једноставно не могу стати. Не бих могао отићи на онај свијет, да нисам данас ту међу вама, да нисам још видео Кадињачу и имам осећај да ћу срести борце са Кадињаче – рекао је Божић и додао да увек плаче када чује партизанску песму, што и овог пута није изостало.
– Када чујем партизанску пјесму цуре ми сузе, цуре – додао је Божић и најавио да ће, као и сваке претходне године, отићи и идуће 25. маја у Кумровец, где се сваке године окупља око 15.000 људи, да прослави рођендан Јосипа Броза Тита.
Хрватски антифашисти и ужички представници власти измењали су пригодне поклоне у виду књига. На крају пријема, гости из Загреба су отпевали песму „Са Овачара и Каблара“, а многи од њих су и заплакали.

З. Г.

zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-3 zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-4 zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-5 zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-6 zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-7 zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-8 zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-9 zagrebacki-antifasisti-uzice-oktobar-kadinjaca-10

sponzor Užičke nedelje

PETAR PAN
– kompletna i izuzetno povoljna ponuda RISIVERA I KABLOVA za DIGITALIZACIJU,
– ogroman izbor audio i video kablova, analognih i digitalnih
– tableti, mobilni i fiksni telefoni
– najveći mogući izbor baterija i punjača, usb punjača i druge opreme za kola
– micro sd kartice, fleševi, eksterni hdd…
– slušalice hi-fi i za mobilne telefone, zvučnici za pc…
– miševi, tastature, napajanja
– školski i kancelarijski pribor, Dizni sveske, Maped i Štedler olovke…

PETAR PAN, D. Tucovića 93 (glavna ulica), Užice,
prizemlje Tržnog centra Skver, preko puta Opštine, u prizemlju crvene zgrade

tel. 031/601-776

radno vreme od 8 do 20, subotom od 8 do 17 časova

PETAR-PAN-NOVI-ZNAK

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.