početak AKTUELNO Сатараш

Сатараш

od nedelja
1,7K pregleda

пише: проф. Биља Грујичић
Ко се то мени уморио, драги моји? Ко то више не може да слуша писма, објаве, демантије? Ко то коме више неће, или не може да верује? А ви сте ми веровали прошлога пута? Наиме, толико вас ми се јавило да сам била помало тужна колико искрености и разочараности има у обичном човеку и што је најважније жеље да нам буде боље. Биће нам боље, ако и сами будемо бољи. Изгледа да имамо снаге, а то ме радује.
Црв сумње ми говори, то су се само завршиле малине, Биљана, не претеруј.
Заборављање детаља из прошлости може бити кључ за доношење бољих одлука, тврде истраживачи са Универзитета у Торонту. Па, хајде онда да заборавимо ону докторку из претходног броја и да се препустимо гастрономским ужицима.
Сатараш, ситно сецкан црни лук, паприка и парадајиз пире. Додајете ли јаје на крају, драге моје? Умачете ли пуно хлеба, или не може да вас засити овај безмесни ручак? Савремени човек добија толико савета о исхрани, да ми се чини да је слуђен у избору од чиа семена до киноа бобица. Како се то Хомо Сапиенс претворио у Хомо Гастрономикуса?
Ако сте ово преварили, драги моји, а било је лагано, онда нешто мало теже: о колонијализму. Класични колонијализам подразумевао је запоседање и потпуну политичку и економску контролу туђих територија. Док транзициони колонијализам тежи да буде мање амбициозан. Сведен је на то да слабе државе користи као извор јефтине радне снаге и сировина, да контролише њихова тржишта и онемогући њихов самостални развој. Парадоксално је да се овај нови радосно призива. Државе се моле да му се свиде. Тако је и са нашом.
Штрајк радника” Фијата” се излио на улице, радници “Горења” поново обуставили рад, радници са пеленама у фабрици. Колико је јефтина наша радна снага? Дозлогрдило, догорело, дотерало… Знам да ће мој Уредник разумети све ове економске изразе.
Толико од мене овога пута. Немојте дозволити да вам врелина удари у главу, јер су многи страдали ових врелих летњих дана. Макар немојте децу васпитавати да узврате ударац, за почетак. Био је то сатараш, од свега по мало да се освежите, док одмарате у некој дебелој хладовини, а сок од лубенице капље вам по омиљеним новинама. У купаћем, или без њега? Са њим? Воли вас Ваша Биљана!

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.