DANICA DANA CVIJIĆ – „SEVDALINKA“
Na Megdanu je pre sedam meseci sugrađanka Danica Dana Cvijić otvorila restoran brze hrane „Sevdalinka“. Mesto i ime odgovaraju jedno drugom, a kada se uđe unutra, dočekuju nas drveni stolovi i stolice sa kariranim stolnjacima, zidovi ukrašenim slikama starog Užica, a uz to i kafica u džezvi i fildžanima sa ratlukom u posebnoj posudici, kao da nas vraća u neko staro vreme. Pažnju će privući i zidni sat u obliku nota, dok se negde tamo čuju zvuci sevdalinke. Na jednom zidu su stihovi dve omiljene Daničine pesme. I dok tako posmatramo unutrašnjost restorana i prepuštamo se nekoj neobičnoj toplini, koju nudi „Sevdalinka“, sa roštilja može se osetiti miris ćevapa, jedinstvenog u gradu. Ko je bio u Sarajevu, na Baš čaršiji, osetiće taj duh i u ovom malom užičkom restoranu.
– Tata je Slavonac, majka Crnogorka, ja iz Šumadije, tako da je logično da u Užicu držim sarajevski ćevap – kaže u šali vlasnica „Sevdalinke“ Danica.
– Volim Sarajevo, volim muziku, volim sevdalinke. Kad sam jela sarajevske ćevape prvi put posle mnogo godina, došla sam na ideju da otvorim restoran gde bi oni bili glavni na meniju. Uz pomoć prijatelja i sestre otvorila sam lokal, a druga sestra je pomogla svojim radovima da sve izgleda prelepo. Ranije se nisam bavila ugostiteljstvom, mislila sam da će biti lakše, ali sve se nauči. Neke stvari menjam u hodu, da bi sve bilo što bolje – kaže Danica.
A na meniju je sarajevski ćevap „deset u pola s lukom“ i „pet u pola sa lukom“, u somunu, kobasice sudžukice od junećeg mesa, pljeskavice, a ta dezert baklave, tufahije i urmašice. Roštilj se sprema na ćumuru. Sve to može da se zalije vrhunskim bosansko-hercegovačkim vinima.
– U planu mi je da ubacim i bosanske pite – kaže Danica.
Užičani vole i muziku uživo, pa je zato Dana angažovala utorkom i četvrtkom Šekija, majstora gitare. A povremeno i gazdarica otpeva po koju sevdaniku. Inače, Danica je do skora pevala u crkvenom horu iz Mačkata.
– Volim pesme, volim da pevam. Pored toga volim i da napravim nešto u ovoj kuhinji. Kada imam vremena i kada mi je kuhinja slobodna, volim da napravim nešto za sebe i najbolje osoblje u gradu. I tako zajedno sa zaposlenima sednem i uživam. To su ti užici, koje posebno volim – dodala je vlasnica „Sevdalinke“.
Na pitanje gde je nabavila fildžane, ona kaže da je namenski išla u Sarajevo da ih kupi.
– Ljudima su jako simpatični. I kafa se kuva na poseban način, što bi rekli u onoj pesmi „kafu mi draga ispeci“. Sebi, ujutru kada dođem na posao, volim da „ispečem“ kafu, samo što popijem dve odjednom, e, to mi je merak – kaže Danica.
Ovaj restoran sa dvadesetak mesta pogodan je za manja rođendanska slavlja, za manje ručkove i slično. Pored domaćih gostiju, i mladih i starih, u „Sevdalinku“ dolaze i stranci.
– Dolazile su i Sarajlije i kažu da ni u Sarajevu nema više mesta koja imaju ovakvu dušu i gde se čuju uglavnom sevdalinke. Dolazili su iz Holandije, Rusije, Kolumbije, Nemačke… Svi su oduševljeni ćevapima i sudžukicima – kazala je Danica.
Restoran radi svakog dana, od 9 do 24 sata, sem nedeljom.
Z. G.