početak AKTUELNO Синдикат у акцији

Синдикат у акцији

od nedelja
821 pregleda

IMG_8082
Здравствени центар Ужице

Лекари плаћени као физички радници

– Укупан број запослених у Здравственом центру Ужице је 4.200, од чега у Општој болници ради 1.500 запослених –

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити је најмасовнији у здравственом систему наше земље. У свом чланству броји 70.000, од укупно 110.000 запослених у овом систему. У недавно окончаним преговорима са Владом Србије, овај синдикат је заузео најзначајније место око закључења посебног колективног уговора у здравству. Као социјално најодговорнији у Србији, овај синдикат је и најзаступљенији у Здравственом центру Ужице, који обухвата три болнице и десет домова здравља на територији десет општина. Укупан број запослених у Здравственом центру Ужице је 4.200, од чега у Општој болници ради 1.500 запослених. Структура запослених се креће од мајстора, куварица, спремачица, до медицинских сестара и доктора медицинских наука.

IMG_8073

Овај синдикат је у среду организовао отворену седницу за јавност, којој је присуствовао председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије др Зоран Савић и Михаило Говедарица, правник синдиката.
Питања на која су окупљени покушали да дају одговоре односила су се на посебни колективни уговор, шта су добили, а шта изгубили, поновно смањење зарада, претње отказима, ко су вишкови у здравству, Закон о раду, Закон о ПИО, платним разредима, какво нам је здравство потребно, коме одговарају афере у здравству и друге теме о којима, како кажу у Здравственом центру Ужице, други шапућу, док они говоре јавно.
Др Зоран Савић је подсетио колеге лекаре да је циљ прошлогодишњег штрајка здравствених радника био колективни уговор, али поред њега и сагледавање платних разреда и изузетак из смањења зарада.
– Нисмо успели све – рекао је др Савић и додао

IMG_8072

– Направљен је нови колективни уговор који је доста бољи од претходног. Очекује се до краја године примена платних разреда и мислим да смо ту направили добар помак за све запослене у здравству и очекујемо да то буде сагледано када ресорна министарства буду заступала интересе струка које представљају. Сада је потребно да здравство, просвета, правосуђе и управа сагледају то на јединствен начин. Имамо обећање министра да ће се залагати за нашу делатност. Оно што је лоше јесте то што Министарство државне управе и локалне самоуправе, које је носилац тога посла, не зна која је најмања, а која највећа плата, када буду примењени платни разреди. Не зна се шта то значи бити у петој, седмој или деветој групи- истакао је др Савић.
Оно што синдикат здравства није успео прошле године је да изузме запослене у здравству из смањења плата. Просвета то покушава већ месецима и не успева.
– Морам да вас све разочарам, мислим да просвета и неће успети. Држава је склопила аранжман са ММФ-ом којим се обавезала на смањење плата од десет одсто. Држава је таква каква јесте, а ту нема ни д од државе. Нема правног система, право се не важи, не уважава се ни рад, ни залагање, ни оно што значите у друштву, јер је држава пропала, живи захваљујући кредитима, и због тога ради оно што јој други нареде. Могу слободно да кажем да су наши политичари слуге у сопственој земљи и да извршавају туђа наређења. Последице тога сносимо сви ми запослени у здравству, јер се то односи и на наше зараде. Осим тога одлуке које се доносе су погрешне. Одлуком Скупштине Србије доприноси за здравство су смањени за 2%, што значи смањење прихода Републичког фонда за здравствено осигурање од 16,5%. Да ли са мање пара, ми можемо да очекујемо веће плате? Сигурно да не. Док се они који одлучују о томе понашају овако, нама неће бити добро.

IMG_8070

Оно што здравственим радницима највише смета је што ће се платни разреди односити само на јавне делатности, не и на јавна предузећа која су, како тврде, највећи губиташи, а њихове плате просечно неупоредиво веће од плата запослених у здравству.
– Зашто не и на њих? Они стварају губитак, они су ти који троше новац на плате које су дупло веће од наших плата. Неко треба да буде мађионичар па да живи са 25.000 динара месечно. Па, толике су дажбине држави које неко мора месечно да плати. Од чега ће онда да живи? Лекар има плату 55.000 динара, што је мања плата од физичког радника у неком јавном предузећу. Да ли је то нормално? Како онда да буде мотивисан да ради свој посао? Специјалиста са 65.000 динара! Непримерено за значај које здравство има у друштву- нагласио је др Савић.

IMG_8077

Оно што запосленима у здравству предстоји у наредном периоду, поред платних разреда, тиче се рационализације броја запослених. Држава се обавезала да број запослених у здравству наредне три године смањи за 15%, иако, како тврди синдикат, нема довољно ни оних здравствене струке, а ни оних који то нису.
– Колико је запослених отишло у пензију или напустило посао, отишло у иностранство или на било који други начин? До јуна ове године треба да буде 7.000 људи мање у систему, 3.000 је отишло у пензију, 1.170 је наших колега на Косову ће превести на Националну службу за запошљавање, 800 је стоматологија. Проблем стоматолога није решен у јануару и речено је да ће се решавати крајем априла. Неколико је стотина оних који раде у разним државним комисијама, а који ће бити одјављени из здравства. То је укупно неких 5.000 људи. Остаје проблеме још 2.000 запослених, да би се испунила квота од 7.000 људи, колико треба да буде мање запослених. Због тога су установе добиле један накарадни допис да се запослени који желе да оду у пензију изјасне. По којим критеријумима? То нико не зна. Како неко може да се изјасни да ће отићи у пензију, ако не зна услове? Зар није било логичније да су написали, нудимо вам 100, 200, 500 евра по години радног стажа и ко жели, он ће се изјаснити хоће ли да иде у пензију или неће. Министарство државне управе тражи да се зна број, па када одреде број, онда ће дати критеријуме. Наравно, увидом у план Републичког фонда здравственог осигурања видели смо да су предвиђена средства за решавање по програму Владе 2.205.000.000 динара и за примарну, и за секундарну, и за терцијарну здравствену заштиту, шта год да значи програм Владе Републике Србије.

IMG_8067

За сада се, како каже др Савић, не знају критеријуми и услови и да ли то важи за људе који имају један од услова за пензију или ће држава покушати да промени закон, па и оне који имају један од услова, натерати да оду у пензију. Сви су у недоумици и нико у овом тренутку не може да каже шта ће бити услови. Оно што је извесно је да неће бити насилног отпуштања. Све је још увек, тврде представници синдиката, на добровољној бази. У министарству им је потврђено и да нема отпуштања и нових смањења плата.

IMG_8080

– То би тотално урушило делатност здравства, довело би нас на ивицу егзистенције и наравно да би резултирало масовним протестима и штрајком у здравству, без обзира што за време штрајка немамо права на зараду, јер оваква зарада и мања од ње нам и не треба. Да ли треба да радимо бесплатно, да платимо можда што ћемо да дођемо на посао? Ваљда смо заслужили да за свој рад, који је одговоран и стручан, примимо адекватну зараду. Плата нам је добра само један дан у месецу, али од ње не може да се живи тридесет дана. Питање је само како да се изборимо за већу плату, јер смо свесни да у овој години неће бити повећања- закључио је др Савић, а представници ужичког синдиката позвали окупљене у препуној сали Здравственог центра да артикулишу своје захтеве и поднесу их републичком одбору здравства као иницијативу.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Sludjena Uzicanka 20. март 2015. - 00:17

Svaka cast izuzecima,upoznala sam uzicko zdravstvo na sopstevnoj kozi,daleko mu bilo!
Gospodo,” sve se moze oprati ali, vi ,crn obraz nikada”.Neradnika,nesposobnih,neeticnih,nestrucnih,
neodgovrnih itd.imate koliko hocete.Zataskavate sopstvene propuste itd.Citav grad prica ko je od vas podmitljiv i koliko kome treba” dati”.Naucili ste pacijente da bez” davanja nema leka”?!
Okrenite se, oko sebe i preispitajte se,kako i koliko radite, vi i vase sindikalne vodje,ispitajte koliko su upravnici DZ,GB sposobni, i kolike plate zasluzujete. Sto se tice fizickih radnika,umorniji su od svih vas posle radnog dana,te nek primaju koliko primaju!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.