početak GRADSKA Слике које пријају и оку и души

Слике које пријају и оку и души

od nedelja
618 pregleda

učiteljski fakultet užice

ИЗЛОЖБА НА УЧИТЕЉСКОМ ФАКУЛТЕТУ
Поводом Дана Учитељског факултета, 23 године од оснивања и 40 година Универзитета у Крагујевцу, отворена је изложба ужичке уметнице Јелене Тијанић Савић. О изложби је говорила др Кристинка Селаковић, професор на Учитељском факултету.
– Сваком уметнику је посебно значајно да има изложбу у свом граду, у коме је рођен, да покаже ликовним језиком како размишља и како ствара. Пред нама су слике уметнице, која је потекла из нашег краја, која је расла уз Тијанића воденицу, уз деду који је волео возове и природи у којој је брала кукурек и хајдучку траву, удишући свеж ваздух са Таре и Златибора.

jelena tijanić slikar

Завршила је Гимназију у Ужицу, после чега је отишла у Београд и завршила Факултет примењене уметности, одсек зидно сликарство. Потом је магистрирала на мозаику. У последње време ствара дивне слике, које оплемењују и око и душу. Посебно нам ствара слике које одишу лепотом самих боја. Нечија лепота јесте само у боји, а нечија само у цртежу.

IMG_0314

На Јелениним сликама динамика колорита је одлика њеног карактера, оптимистичног односа према животу и природи. На свакој слици она се враћа пејсажима и на сликама се препознају куће из њеног детињства. А могу се порепознати и Стари град, и стара црква, балканске куће са четири воде и тако даље. Осим пејсажа, на сликама се појављују и фигуре, обично лик девојке, која је слободумна, али и жена која је стуб породице, храбра и снажна, а опет нежне и осетљиве душе. Ту је и снажан загрљај, који не пушта да потоне, да падне, руке које бодре. Руке користимо и када дајемо и када примамо, када се радујемо и плачемо. Јелена је своје руке употребила да нам на Дан факултета дарује ову дивну изложбу, покаже своју нежну природу, пуну емоционалног набоја – рекла је др Кристинка Селаковић.

IMG_0313

Јелена Тијанић Савић захвалила се дивним речима и рекла је да јој изузетна част што је део ове прославе.
– Јако сам срећна и поносна што сам у свом родном граду и родном крају. Ово што видети су боје мог детињства – рекла је Јелена.

З. Г.

IMG_0305

Јелена је своје руке употребила да нам на Дан факултета дарује ову дивну изложбу, покаже своју нежну природу, пуну емоционалног набоја - рекла је др Кристинка Селаковић.

IMG_0307

IMG_0293

IMG_0292
IMG_0291IMG_0290

IMG_0289
IMG_0288

IMG_0312
IMG_0308

IMG_0298
IMG_0296

IMG_0316

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.