početak DRUŠTVO Stanje nacije

Stanje nacije

od nedelja
784 pregleda

Prvo Trampovo obraćanje Kongresu
Sinoć je Donald Tramp, obraćajući se članovima američkog Kongresa, Senata i svojim sunarodnicima, konačno postao americki predsednik! Ne, nisam pobrkala ni lončiće ni datume, samo iznosim najvažniji utisak šezdesetominutnog govora o stanju nacije! Snažan, stabilan i u dobrom raspoloženju, Donald Tramp je pozvao članove obe partije da zaborave trivijalne svadje i krenu u obnovu oslabljene zemlje zajedno.
Možda je nekima promaklo, ali ja sam odlično zapamtila nekoliko minuta Trampovog preslišavanja u kolima, na putu od Bele kuće do Kongresa, dok je, ne znajući da ga kamere snimaju, vežbao svoje prvo obraćanje naciji, zauzimao stav, podešavao ton, oštrio pogled i pamtio tekst. Ipak se, tokom čitavog govora, uzdao u telepromtere, i uz par ubačenih opaski, dokazao da ume i da govori, kada hoće! Jer odavno znamo da ima šta da kaže!
Suština ovog važnog čina je poziv za renovirnje američkog duh, jačanje vojske, poboljšanje infrastrukture, reformu poreskog sistema, zdravstva i obrazovanja, i usvajanje kompleksne reforme imigracionog sistema. Svima je jasno da je I Trampu i naciji potrebna podrška obe partije, ali još je neophodnije ujedinjenje Republikanaca i prestanak unutrašnjepartijskih frakcijskih borbi. Poruku jedinstva i snage Tramp je, po sopstvenom priznanju, preneo iz sopstvenog srca, otvarajući novo poglavlje američke istorije, u potrazi za osnaženim američkim duhom, i slobodnom, ponosnom i ponovo jakom Amerikom.

Trump Speech

“Neću dopustiti propuste prethodnih administracija i gradnjom globalnih projekata slabiti sopstvenu anciju! Neću trošiti milijarde dolara gradeći druge zemlje, a u isto vreme urušavajući sopstvenu infrastrukturu. Već imamo investicije velikih korporacija, rast berze, zamrzavanje zapošljavanja u saveznim institucijama; Keystone i Dakota naftovod gradićemo cevima od američkog čelika; otvorili smo rat protiv radikalnog islamskog terorizma i imamo plan za unistenje ISIS; ojačali smo veze sa Izraelom; od Senata tražim podršku da prihvati predlog za izbor sudije Vrhovnog suda, Nila Gorsica! Od Kongesa tražim podršku za multimilionski projekat izgradnje infrastrukture, obnovu puteva, aerodroma, železnica u projektima “By America – Higher America”” – samouvereno je predsednik nabrajao rezultate prvih mesec dana predsednikovanja. A zatekao je 94 miliona nezaposlenih, 40 miliona korisnika socijalne pomoći, 600 zatvorenih fabrika i skoro uništenu srednju klasu.
“Moj posao nije da predsedavam svetom, nego da predsedavam Amerikom. Vreme je da se udružimo i zajedno obavimo posao. Verujte u sebe i u svoju budućnost” – dodao je predsednik Tramp.
Njegov govor je bio prekidan 94 puta. Najduži aplauz dobila je prisutna udovica preminulog Navy Seal-a, Rajana Ovena, a dlanovi se nisu stedeli ni za ostale goste u loži – žrtve kriminala, bolesnu devojčicu, crnkinju koja je umesto ulice izabrala školu i obrazovanje…
Naravno, nije izbegnut ni tradicionalni folklor uglavnom vidjen na obraćanjima naciji – demokrate su uglavnom sedele ili ignorisale Trampova ključna mesta, Nensi Pelosi je grickala usne na svaki pomen “Obama Care” i zajedno sa ženama u belom (takodje demokrate) prva izletela iz sale nakon okončanog govora, ljuti protivnici su i dalje bili ljuti, i sami iznenadjeni Trampovom retorikom i drzanjem, dok su se tviteraši bavili bojom i prugama nove Trampove kravate.
Danas će se analitičari takmičiti u reakcijama na govor predsednika, ponovo ga karakterišući kao nepolitičku, ali uticajnu figuru. Porediće ga sa poznatijim prethodnicima i predvidjati njegov sledeći potez. A on će i dalje uvežbavati govore, svestan da ume da zaokruži posao i potpiše ugovor. Jedan po jedan!

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.