početak AKTUELNO Стање редовно!

Стање редовно!

od nedelja
1,K pregleda

НЕСТАЈЕ ЈЕЗЕРО У ЗАОВИНАМА?
На реверзибилном језеру у Заовинама дошло је до драстичног пада нивоа воде. Обале су остале пусте, на све стране виде се темељи старих кућа, штала, као и надгробних споменика. Упућени кажу да ће се, ако ниво воде настави да опада, ускоро појавити и зидине објеката које су чиниле центар села Вежању.
Због чега се празни језеро и још неколико сличних питања поставили смо директно надлежним у Електропривреди Србије у Београду.
Они су одговорили следеће:
– „Електропривреда Србије” поштује прописе Републике Србије и сва законска ограничења у погледу коришћења вода и очувања животне средине. Рад хидроелектрана ЕПС-а у потпуности је усклађен са издатим водним дозволама и ниво воде у акумулацијама значајно је изнад минималних прописаних вредности. Ни на једном од акумулационих језера није било ванредног испуштања воде и нема ни говора о пражњењу акумулација.


Тренутна кота језера Заовине, које представља горњу коту акумулације реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта“ је 839,12 метара, а минимална радна кота по водопривредној дозволи, коју је издало Министарство пољопривреде и заштите животне средине (решење о издавању водне дозволе бр.325-04-01208/2018-07, издато од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине) је 815,00 метара.
– Најнижа кота језера Заовине била је 2000. године и износила је 819,47 метара. У 2001. години кота акумулације износила је 821,47 метара, 2002. године 822,16 метара. При овим котама није долазило до било каквих еколошких поремећаја. Прошле године најнижа кота акумулације језера Заовине износила је 841,48 метара, а 2017. године 844,75 метара. Језеро Заовине је акумулација реверзибилне хидроелектране “Бајина Башта” и користи се за производњу електичне енергије у складу са потребама електроенергетског система.
– наведено је у допису који смо добили.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.