početak AKTUELNO STAPARSKO POSELO U VERONI

STAPARSKO POSELO U VERONI

od nedelja
808 pregleda

2  Biljana i Klaudio Njakarania

Kulturno-umetničko veče u VERONI (Italija)

 Stapari i okolina

12. mart ove godine u Veroni u organizaciji udruženja Libre i Poselo iz Verone održano je kulturno-umetničko veče posvećeno Staparima i okolini.

Projekat Poselo osmislile su sestre Biljana i Mirjana Bošnjaković iz Užica krajem 2012. godine u Veroni u cilju promovisanja sela Stapara i uopšte Zlatiborskog okruga, prodaje ručnih radova od domaće vune iz tog kraja i organizovanja alternativnog turizma u Staparima. 

Libre je kooperacijsko kulturno-umetničko udruženje, koje poseduje istoimenu knjižaru u kojoj se održavaju umetničke izložbe, konferencije na kojima gostuju pisci, naučnici, filozofi … 

Kreatori ovog događaja su bile Lia Ariđoni, jedna od osnivača udruženja Libre iz Verone i Biljana Bošnjaković multi medijalni umetnik iz Užica, koja 23 godine živi u Veronii a svoje performanse i instalacije prikazuje širom sveta.

3

Ideja o održavanju kulturno-umetničke večeri nastala je zahvaljujući grupi umetnika i entuzijasta iz Italije, koji su prošle godine više dana proveli u Staparima i pri tom obišli i upoznali ovo selo, Zlatiborski okrug i delove Republike Srpske. Svoje utiske, zapažanja i umetničke radove nastale boravkom u Staparima, prezentovali su sinoć u Veroni.

Veče je proteklo u srdačnoj, prijateljskoj atmosferi uz veliki broj posetilaca. Divnu sliku ovog događaja predstavnici mesene zajednice Stapari pratili su putem skajpa. Prisutne je pozdravio predsednik mesne zajednice Stapari Slobodan Kurlagić i uputio poziv na druženje ovoga leta u Staparima.

Program večeri sastoja se iz :

  • Prezentacija ekološko održivog turizma u Srbiji upotpunjene izložbom ručnih radova iz sela Stapara
  • Čitanja putopisa mladog doktora nauka Klaudia Njakarinia, nastalih prilikom njegovog boravka u Staparima leta 2014. godine
  • Izložbe fotografija “Stapara i okoline” autora umetnika iz Verone Djanluke De Santia 
  • Čitanja odlomaka romana “Na Drini cuprija” – Ive Andrića
  • I uživanja u zvucima balkanskih melodija, uz degustaciju šljivovice iz Stapara

Na kraju večeri najavljena je publikacija knjige posvećene ovom projektu autora Klaudia Njakarinia, kao i koncert rok grupe The Ranj iz Verone, u julu mesecu u Staparima.

Ovom prilikom Biljana Bošnjaković osnivač projekta Poselo najavila je novi događaja na istu temu u Berlinu krajem maja ove godine.

4

Додатне информације:

Пројетак Посело заправо су осмислиле сестре Биљана и Мирјана Бошњаковић ( Мирјана живи у Ужицу и ради на припреми материјала, повремено одлази у Италију, где учествује на изложбама и промоцијама).

1

Посело је од старта кренуло са промоцијама и изложбама у Верони, Неграру и сајму домаће радиности у Болзану ( највећи сајам домаће радиности у Италији) посећеност је била доста добра.

Захваљујући тим изложбама група Италијана из Вроне (ради се о интелектуалцима: архитекте, адвокати, уменици, књижевник…) дошла је лето 2014. у Стапаре, гдe су провели 7 дана. Обишли су ово село, кањон Ђетиње којим су одушевљени, археолошко налазиште Стапарску градину, Стапарску бању, водопаде и цркву св.архангела Гаврила у Стапарима, манастир Рујан… Одушевила их је природа, храна, људи, клима, жао им је било што село умире, свидело им се да беру чајеве и гљиве, без бојазни од контаминације… Када су одлазили, плакали су и они и домаћини (изјава Биљанине сестре Мирјане ). Поред Стапара обишли су цео Златиборски округ ( на урбана места, попут Златибора, нису одлазили), Вишеград, цркву у Дубу, Бајину Башту …

Инспирисани овим крајем неки су се вратили и зимус, како би направили зимске мотиве слика и фотографија.

Причу о боравку и утисцима одлучили су да презентутју у Верони у сарадњи са културно-уметничким удружењем Libre. Што су учинили на овој вечери 12. марта, а онда најавили поновни повратак у Стапаре у јулу ове године, где планирају да публикују књигу о овој причи, изложбу фотографија и концерт групе The Ranj, која планира снимање спотова у нашем крају. Поред њих, на лето Стапаре ће посетити група бициклиста из Вероне, која планира путовање из Београда до Босне.

И на крају Посело наставља са даљим активностима у Италији, а за мај месец најављена је изложба у Берлину.

6

Izjava Biljane Bošnjaković orgnizatora I voditelja kulturno-umetničke večeri u Veroni:

U gradu Veroni, na severu Italije, sedište jedne kulturno-umetničke kooperative, multifunkcionalni prostor sa imenom Libre, što je igra reči koja može da se odnosi i na “slobodu” (kao u slucaju “Cuba libre”) i na “knjigu” (libro = knjiga). U Veroni je ovaj inspirativni prostor već par godina referenca za brojne konferencije na kojima gostuju naučnici, filozofi i pisci, kao i za umetničke izložbe. Prioritet knjižare Libre je promocija nezavisnih izdavačkih kuća, ali se osim knjiga ovde mogu kupiti i najraznovrsnije rukotvorine lokalnih kreativaca, kao i vrhunska vina i extra devičanska maslinova ulja malih proizvodjača i slično.
Zvanično od 12. marta 2015. u ovom prostoru takodje i “Poselo” izlaže rukotvorevine od domaće vune iz Stapara i okoline.
Upravo tog četvrtka 12. marta je u knjižari Libre bilo održano veče posvećeno Srbiji, pod naslovom “In serbo per voi”, sto je opet jedna igra reči, a moze da znači i “Na srpskom za vas” i “Rezervisano/sačuvano za vas”.
Zaslužna za ovaj upečatljiv naziv večeri je Lia Arrigoni, jedna od osnivača kooperative Libre.

Leitmotiv večeri je bio: “Stapari e dintorni”, u prevodu: Stapari i okolina. Stavljanjem ovog sela u žižu interesovanja, učinjen je svojevrstan presedan u prezentaciji jednog podneblja. Suprotno od uobicajene prakse, tokom ove večeri smo pomenuli brojne bitne turisticke atrakcije tog dela Srbije, ali tek kao okolinu Stapara. Cilj, uspešno postignut, je bio: istaći Stapare kao jedno od mnogih srpskih sela koja polako odumiru, evidentirati sve njegove turističke potencijale, ne bi li se privukli italijanski turisti i svojim dolascima oživeli Stapare. 

Tokom večeri, koje je trajalo od 18.30 do 21 čas, broj posetilaca je varirao od 60 do 70 prisutnih, koji su pažljivo pratili sledeći bogati program:
– prezentacija projekta Poselo, nastalog u Veroni krajem 2012. godine u cilju promocije Stapara i okoline, ručnih radova i ekoloski održivog turizma tog kraja;
– upoznavanje sa geografijom Srbije i samim tim i Stapara;
– otvaranje izložbe fotografija umetnika iz Verone Gianluca De Santi (Djanluka De Santi) radjenih u Staparima i okolini u avgustu 2014. i u zimu 2014./2015. 

Moram da istaknem da je bilo jako frustirajuce selektovati svega 16 fotografija za stampu, od preko 1000 koje je Djanluka uradio u Srbiji, jedna lepsa od druge. Prava fotografska poezija.
– čitanje odlomaka putopisa doktora nauka Klaudia Njakarinia (Claudio Gnaccarini) nastalog tokom njegovog prvog boravka u Staparima i okolini u julu 2014. Svega 7 dana, koje smo proveli zajedno u tom kraju, bilo je dovoljno za Klaudija da napiše čak 66 stranica gusto kucanog teksta. Putopis obiluje neočekivanim dogodovštinama, susretima, dubokim razmišljanjima, kao i detaljnim zapažanjima ovog mladog, pronicljivog i znatiželjnog naučnika. 

Zbog ograničene dužine trajanja večeri, Klaudio je pročitao samo tri dela: 

1 – o aerodromu Ponikve, u Staparima, u čijim hangarima jos uvek leze mnoge neeksplodirane bombe NATO-a koje smo fotografisali, a koje su te nesrecne 1999., kako kaze Klaudio, bacane takodje iz italijanskih aviona;

2 – o crkvi brvnari u Dubu, ispod Stapara, gde smo upoznali starog čobanina Milutina, koji nas je iznenadio svojim izuzetno mudrim odgovorom na jedno posve banalno pitanje – koliko ima godina;

3 – o čuvenoj kućici na steni, u Bajinoj Basti, kao i upoznavanje sa njenim karizmatičnim vlasnikom Milijom, kralju jedne zemlje, ničije, ni srpske ni bosanske, na minijaturnom ostrvu u sred reke Drine. 

Na kraju čitanja Klaudio je bio zasluzno nagradjen toplim aplauzom dirnute publike.
– citanje odlomaka iz romana “Na Drini cuprija” od Iva Andrića, uz pratnju gitare Andrea Ferigo-a koji sa svojim rock bendom iz Verone, The Ranj, ovog leta u drugoj polovini jula dolazi u Stapare da snimi jedan muzicki video, kao i da održi apsolutno prvi rock concert jedne strane grupe u tom selu;
– slusanje tipične srpske muzike (Dragacevski trubaci, Marš na Drini i sl.);
– degustacija šljivovice ispečene u Staparima,
5
i najbitnine:
Direktan video prenos putem Skype-a sa Slobodanom Kurlagicem, predsednikom Mesne Zajednice Stapari, i Neđom Mirkovicem, fotografom iz Stapara, pokretačem ideje o oživljavanju kulturne baštine Stapara. Slobo i Neđo su bili zvezde ove večeri, dajući joj svojim video-prisustvom posebnu draž i važnost. Prisutni Italijani su im mahali, nazdravljali šljivovicom, zahvaljivali, i u horu uzvikivali: “Arriviamo!” (Dolazimo!)
Sva sreća što postoji sačuvan video materijal ove večeri, inače bih i ja sama teško poverovala da je se sve ovo zaista dogodilo, i da nije bio samo jedan divan san.
Tokom večeri je najavljena publikacija knjige koja ce sadržavati putopis Klaudija Njakarinija i fotografije Djanluke De Santija. Takodje je najavljen svečani dogadjaj u Staparima u drugoj polovini jula, kada će, osim koncerta grupe The Ranj, biti upriličen i niz pratećih programa. Slobodan i Nele su lično pozvali Italijane da dodju u Stapare. Čitanje poruke koju je Slobodan uputio prisutnima, izazvalo je dug i buran aplauz i jednoglasno “Hvala!” na srpskom sa jakim italijanskim naglaskom.
Od pitanja koja su prisutni Italijani postavljali, dominiralo je: “Quando e come possiamo venire?” (Kada i kako možemo da dodjemo?)
Od ideja, nastalih tokom i nakon ove večeri, ističem onu koja se tice organizovanja u Staparima jednog internacionalnog festivala kakvog nigde na svetu nema, a koji bi svet u Stapare doveo. 

O detaljnijim informacijama bicete blagovremeno obavešteni na zvaničnoj web stranici Mesne Zajednice Stapari:  МЗ Стапари-званична интернет презентација села Стапари

Biljana Bosnjakovic,
osnivač projekta Poselo i voditeljka večeri “In serbo per voi”

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Alex Puzar 20. март 2015. - 03:51

Grande Claudio!!! Come ai tempi del Gipsy e del ChoYce… Mitico

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.