početak AKTUELNO SVEČANA AKADEMIJA

SVEČANA AKADEMIJA

od nedelja
670 pregleda

10835155_480285128779131_2272277493828822011_o

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПРВЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ КРАЉА ПЕТРА ДРУГОГ

Поводом великог јубилеја – 130 година од оснивања

У препуној сали градске скупштине ђаци и наставници Прве основне школе краља Петра Другог су одржали свечану академију поводом јубилеја који је од значаја за читав град- 130 година од оснивања најстарије школе у Ужицу. Програм је започео читањем Азбучника сећања који је, као и читав сценарио прославе, осмислио Бранко Станковић, новинар и сценариста, аутор чувене „Квадратуре круга“, бивши ученик школе. Пригодни скечеви и изведбе ученика мамили су осмехе и симпатије слушалаца. И овога пута није изостало подсећање да је школа основана добротом ужичког трговца и задужбинара Илије Наранџића (1884). Као куриозитет, наведена је чињеница да је Прва основна школа прва у Србији, уз гимназију у Врању, почела да прославља Светог Саву као школску славу (1991). Водитељи програма, сада запослени а некада и сами ученици школе Ивана Јовичић и Десимир Поповић су подсетили присутне на познате личности које је Прва основна изнедрила: Милутина Ускоковића, Славка Вукосављевића, Љубомира Симовића, Жарка Петровића, Марију Магу Магазиновић, Стојана Стива Тешића, мајора Косту Тодоровића, Љубицу Чакаревић, Балшу Говедарицу, Радомира Антића, Оливеру Јевтић, Ивана Вукомановића, Весну Читаковић… Истакнуто је и да школа баштини традицију прве основне школе која је основана на самом почетку 19. века. С обзиром на поменуто, у ученике школе, иако нису боравили у садашњој школској згради убрајају се и многе знамените личности, попут Љубомира Стојановића, Љубомира Каљевића, Милоша Трифуновића…

PRVA OSNOVNA 2
Директор школе Никола Бацетић је у обраћању присутнима изјавио да свечаности није могао да присуствује престолонаследник Александар, али и да је он шест дана раније посетио школу и ученицима и запосленима честитао јубилеј. Када је директор објавио да се међу присутнима у публици налази Љубинка Ђуровић, ћерка партизанског команданта Андрије Ђуровића и када јој се дубоко захвалио „у име бивших ђака школе која је од 1955. до 2000. године носила име њеног оца“ салом се проломио спонтани аплауз.

10483848_480285202112457_1691654202121247042_n

Бацетић је подсетио на константан пораст броја ђака који похађају Прву основну, на значајне такмичарске успехе које су ученици постигли протеклих година као и на запажене резултате са завршног испита. Посебно је подвукао да „иако су инфраструктурне потребе најстарије школе у граду огромне она заслужује помоћ. Она заслужује да се у њу улаже. Ако не због старости њених зидова а оно због изузетних постигнућа њених ученика и професора. Ако не због тога што има највише ђака у граду а оно због традиције каквом се мало школа може подичити“.

Сјајно увежбан и по наступима већ препознатљив у граду, дечји хор школе, руковођен професорком музичког васпитања Јасминком Гајић извео је неколико нумера измамивши аплаузе широке публике. Присутнима су се преко видео бима обратиле знаменити бивши ђаци школе. Љубомир Симовић је честитао ученицима и запосленима велики јубилеј присећајући се својих школских дана и прве учитељице. Честитке школи је упутио и прослављени спортски тренер Радомир Антић. Он је подвукао незаменљиву васпитну улогу школе у његовом одрастању и животу.

У завршном делу Академије под називом „они који долазе“ пригодно су представљени бивши ђаци Прве основне чије су каријере у успону. Пијанисткиња из класе професора Ивана Тасовца Марија Лазић је позвана да се „сама представи“. Након изведених нумера и френетичних аплауза, Марија се поклонила публици.

На крају свечаности, приказано је снимљено обраћање престолонаследника Александра који је школи која носи име његово оца честитао велики празник. Ученике и наставнике је позвао да посете Двор на Дедињу. Тиме је завршена ова по много чему јединствена свечаност. Њено трајање је симболично ограничено на 45 минута (попут школског часа). У одјави исказана је посебна захвалност спонзорима и пријатељима школе.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.