početak GRADSKA Свега, к’о на вашару

Свега, к’о на вашару

od nedelja
1,2K pregleda

ПЕТКОВИЦА
На традиционалном вашару Петковица, на Свету Петку, у Ужицу и ове године могло се наћи свега и свачега, од игле до угаоних гарнитура за дневне собе. На великом броју тезги, сигурно преко стотину, Ужичани и сви они који су дошли из околине, мада је било и Рускиња и Кинеза, пазарили су, ако ништа друго, бар лизалице и бомбоне, које су коштале од 50 до 300 динара. Ипак, највише је интересовања било за гаће, чије су цене биле од 80 до 300 динара, као и за чарапе које су се нудиле четири пара за 200 динара. Гардероба је углавном била актуелна. Имало је да се купи од дечијих хеланки, које су коштале по 200 динара, преко доњих делова тренерки за децу и одрасле од 400 до 1.200 динара. Толико су коштале и дуксерице и џемпери, док су зимске јакне за одрасле биле до 4.500 динара. Чак је могло да се купи троје фармерица за 1.000 динара. Било је доста алата, посуђа, постељине, ћебади, три јастука за 1.000 динара, пешкири по 150 динара, завесе (оне краће од 500 динара). Било је плетених корпи, икона у лепим дрвеним рамовима, разни предмети у декупаж техници, керамички украси за дворишта и куће од 200 динара па навише, чесме за дворишта за 50 евра, а било је неколико приватних фирми које праве намештај. Били су и израђивачи од дрвета. Једна троношка коштала је 300 динара, док је велики баштански дрвени сто, са две клупе и две столице коштао 250 евра.
Човек из Боливије је продавао предмете и сувенире из своје земље, али како нам је рекао, слабо Ужичани купују. И продавац књига из Краљева, који је био и прошле године, каже да прошле године није лоше прошао са продајом књига, али стрепи да ће ове године, пошто је било скоро подне када смо разговарали, много мања књига продати.
На два места могле су се купити животиње, што је привлачило највише пажње деце. Папагаји тигрице коштале су по 150 динара, зечеви од 200 до 300 динара, штенад пекинезера 70 евра, рибице од 100 до 200 динара, а било је и свилених кока чији је пар коштао 2.000 динара. На питање да ли су то само украсне коке за дворишта, продавац из Чачка каже да и оне носе јаја која су веома укусна.
А већина купаца, тражила је где је и шта јефтиније, задовољни су понудом, само им је сметала велика гужва.

З. Г.

погледајте галерију фотографија са данашњег вашара:


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.