početak AKTUELNO Сви ће плаћати исту цену

Сви ће плаћати исту цену

od nedelja
781 pregleda

šibalić toplota

Зоран Шибалић – директор Градске топлане Ужице

Влада Републике Србије донела је уредбу о утврђивању методологије за одређивање цене снабдевања крајњег купца топлотном енергијом. Шта ова уредба значи за град Ужице и шта су ЈКП Градска топлана и Градско веће предузели поводом ове уредбе, за Ужичку недељу говори Зоран Шибалић директор Градске топлане.
– Ова уредба подразумева да се уради смањење односа коефицијената за разне кориснике топлотне енергије. Тај однос је код нас до сада био 1 према 2 и према 2,5, а то значи да је за повлашћене буџетске кориснике пута два цена за грађане, а за привреду пута два и по. Изузетно је тежак намет за привреду, а делом и за буџетске кориснике и мислим да је Влада Србије схватила да треба да се иде ка изједначавању цена. Циљ Министарстава енергетике је да се наредних година пређе на плаћање топлотне енергије по утрошку.
УН: Докле је Ужице стигло у наплати топлотне енергије по утрошку?
– Ми смо у тој некој почетној фази, мада смо међу првим топланама у Србији успели технички да се опремимо да пређемо на наплату по утрошку. Тренутно је 20% наших корисника прешло на мерење и плаћање по утрошку. Већина привредних субјеката плаћа по утрошку, затим буџетски корисници, а када је о грађанима реч, 23 зграде у Ужицу су прешлe на плаћање по утрошку. Имамо још 80% корисника који плаћају по квадрату.
УН: Зашто сте прекинули прелазак на мерење по утрошку?
– Прекинули смо, јер нам се јављају зграде које су новијег датума изградње и оне у принципу мање троше. У принципу задњих пет година ми пратимо потршњу сваке зграде и те зграде које троше изнад просека града, требају да изврше изолацију и замене столарију.
УН: Како ће ова уредба владе утицати на финансијску стабилност Градске топлане?
– Овом уредбом се практично врши другачија дистрибуција, односно другачија расподела колача. Овде терет плаћања иде на грађане, јер су привреда и буџетски корисници до сада плаћали њихово грејање. Уколико ова уредба буде имплементирана у Ужицу, наш приход ће бити смањен 8%.
УН: Хоће ли се Ужице и ове године грејати на мазут?
– Претпостављам да неће, јер на светском тржишту пада цена гаса и мислим да ћемо опет као енергент користити гас.
УН: Када ће нове цене ступити на снагу?
– Уредба Владе Србије је донета 10. јула и она обавезује све топлане у Србији да ураде нове цене и проследе их локалним самоуправама, а обавеза локалне самоуправе је да да сагласност на предлог Градске топлане или то одбије. Ми смо предали ценовник, а на Градском већу је да донесе коначну одлуку до 1. октобра. Ова уредба предвиђа и санкције за градове.
УН: Колики проценат имате становништва, привреде, а колики буџетских корисника у укупном броју корисника услуга Градске топлане?
– Градска топлана греје 28% града. Од тога стамбени део чини 76%, пословни чини 12,6 % повлашћени 10,2 и 1% је специфичан купац, а то је градски базен. Циљ Министарстава енерегетике је да у будућности цена буде једнака за све и да се одређује по утрошку.
УН: Хоће ли то повећавати цену грајања у будућности или смањивати?
– У том случају свако плаћа онолико колико је потрошио. Ми не можемо да знамо сада колико ће ти рачуни износити.
УН: За један стан од 50 квадрата, да ли ће годишњи рачун износити више него данас?
– Све зависи од становништва, неко ће грејати цео стан, неко само дневни боравак, неко ће бити одсутан, а неко ће се грејати сваког дана у току грејне сезоне. На бази података из 23 зграде у Ужицу које плаћају по утрошку, ми видимо да има уштеда и да се она креће од 30 до 50%. Људи у тим зградама јако воде рачуна о утрошку топлотне енергије.
УН: Где је ту интерес Топлане?
– Нама није интерес да потрошимо више енергената. Напротив, ако је топла зима, Градска топлана је на добитку, ако је зима дуга и хладна, ми смо на губитку. Када се пређе на мерење по утрошку, ми ћемо бити на добитку, јер ће тада људи више штедети. Онда ће Градској топлани бити ослобођен конзум и имаћемо вишак капацитета да продамо.

У вези потрошње топлотне енергије и искуства које имају грађани у зградама са уграђеним калориметрима, контактирали смо једну нашу суграђанку која живи у стану површине 36 квадрата у Севојну, у улици Вишеслава Бугариновића.

Према њеним речима, стан је добро изолован, са новом столаријом, а рачуни у најхладнијим месецима, децембар, јануар и фебруар износе 10.000 динара. Осталих зимских месеци 7.000 динара, на самом почетку грејне сезоне 3.000, и на крају сезоне такође 3.000 динара.

У летњем периоду, ван грејне сезоне, наша суграђанка плаћа месечно износ од 900 динара.

Према овој рачуници, грејање стана од 36 квадрата у Ужицу, који је прикључен на даљински систем грејања, годишње кошта око 55.000 динара.

УН: Шири ли се последњих година топловодна мрежа или имате више оних који излазе из система даљинског грајања?
– Имамо нових захтева, нарочито са подручја МЗ Росуље. На нашу несрећу тај део града покрива котларница у блоку Златибор где су капацитети искоришћени до максимума и немамо начина да им изађемо у сусрет. Нова котларница на Међају када буде урађена ће то решити. У привреди бележимо искључења са система. Уколико град да сагласност на нове цене, сигуран сам да ће се велики број наших корисника из привреде вратити на даљински систем грејања.
УН: Хоће ли већа цена за становништво довести до новог таласа искључења?
– Мислим да неће, јер је то повећање од око 12 динара по квадрату, што је за стан од 50 квадрата око 600 динара месечно. Грејање за стан ове квадратуре годишње би износило око 1.000 евра.
УН: Хоће ли градско руководство поколебати чињеница да је већина зграда у Ужицу грађена пре више десетина година и да је за власнике тих станова нова цена прескупа?
– Некако увек градско руководство брани те грађане. Људи који живе у зградама морају да схвате да морају да играју по правилима колективног становања. Ако мисле да плаћају мање рачуне за грејање, морају нешто да уложе у зграду, јер то ће им се вратити и то врло брзо кроз мање рачуне.
УН: Ко су највећи дужници Градске топлане?
– Привреда је добар платиша и ту немамо већих проблема, а највећи проблем нама је што имамо неких 10 до 13 % хроничних неплатиша међу становништвом, а немамо могућност да их скинемо са даљинског система. То нису социјално угрожени грађани. Напротив, реч је о добростојећим грађанима.
УН: Градска топлана је означена као највећи загађивач ваздуха у Ужицу. Шта ви кажете?
– Ми грејемо 28% града. Шта је са осталих 72%? Ми смо у обавези да вршимо мерења почетком и крајем грејне сезоне. Вршимо сагоревање свих горионика, дакле и ту водимо рачуна. Тако да нисмо ми загађивачи, проблем је становништво. У граду има 12.500 димњака, а ако се то преведе на конзум, то је 240 мегавата, а Градска топлана има само 60 мегавата. Било је емисије штетних гасова, али је та емисија била дебело испод границе дозвољеног.
УН: Јесте ли спремни за грејну сезону?
– Привели смо ремонте крају и углавном смо спремни за предстојећу грејну сезону.
УН: Колико ужичких котларница тренутно раде на гас.
– Око 70 % котларница је гасификовано.
УН: Колико запослених има у Грдаској топлани?
– Када сам дошао на место директора било је 89, сада имамо 77 запослених, а у наредне две, три године имаћемо одлив од 50 % запослених. Биће нам потребни инжењери термотехничке струке и економисти.
УН: Хоће ли бити нових пројеката у Градској топлани?
– Осим нове котларнице на Међају, нешто што тренутно радимо је прелазак на аутоматизацију котларница, односно даљинску контролу и управљање котларницама.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

4 više komentara

Stranacki Ateista 21. септембар 2015. - 15:49

“највећи проблем нама је што имамо неких 10 до 13 % хроничних неплатиша… а немамо могућност да их скинемо са даљинског система….. реч је о добростојећим грађанима.
Jasno je :”REDOVNE PLATISE,PLACAJU RACUNE DOBROSTOJECIH”!
Godinama zamajavate gradjane, istom pricom! Mogucnost imate ,ali nemate ideje ili manje koristi ili ne smete,jer su “dobrostojeci” usko povezani sa politickom vrhuskom,nase mahale.
Zasto, ne kazete, ko su “dobrostojeci” imenom i prezimenom!Ko prisiljava ,da ostali gradjani placaju njihove racune? Sta rade organi vlasti,sudovi itd?? Stite “dobrostojece”,a sta je sa redovnim platisama,njih nema ko da zastiti?Koliko mi je poznato,vase plate nisu male,redovne su a sve to zahvaljujuci postenim gradjanima a ne”dobrostojecim”.Kako to “10 до 13 % хроничних неплатиша ” nemaju uticaja na vase plate???????

Potrosnja 2012/2013

Ukupna potrosnja Potrosnja Merno mesto
(kwh) (kwh/m/kv)
348389 166,53 Trg Sv.Save 2-4
——————————————————————————-
Potrosnja 2013/2014

Ukupna potrosnja Potrosnja Merno mesto
(kwh) (kwh/m/kv)
317905 151,96 Trg Sv.Save 2-4
——————————————————————————–
Gospodine Sibalicu,zasto nam Godisnje izvestaje potrosene toplotne energije u nasem gradu, ne posaljete sa racunom (nemaju svi mogucnost da pregledaju sajt JKPT) ?
Isecak iz GIPTE jasno potvrdjuje, gornji komentar, ko, koliko placa (dobrostojece),jer novac nikom ne vracate, za nepotroseno. EU naplacuje samo potroseno ,ostatak vraca!!
“Циљ Министарстава енергетике је да се наредних година пређе на плаћање топлотне енергије по утрошку.”
Kada, u sledecih 5-10-15 …godina? Pricate vec nekoliko godina,a samo 20% je ostvareno.
Nafta,gas u svetu, nikad, nisu bili jeftiniji,a kako po vasoj prici ” oко 70 % котларница је гасификовано” gas je jeftin,nema potrebe za povisenjem cena, imate dovoljno,da sprovedete vladinu uredbi i bez povisenja!!.

ponovi
Stranacki Ateista 21. септембар 2015. - 16:14

Potrosnja 2012/2013
Merno mesto :Trg Sv.Save 2-4
Ukupna potrosnja : 348389 (kwh)
Potrosnja :166,53 (kwh/m/kv)

Potrosnja 2013/2014
Merno mesto :Trg Sv.Save 2-4
Ukupna potrosnja : 317905 (kwh)
Potrosnja : 151,96 (kwh/m/kv)

Pojasnjenje:izvinjavam se,zbog necitko prenesenih podataka iz Godisnjih izvestaja potrosene toplotne energije ,JKPToplota-Uzice.

ponovi
Nenad 3. октобар 2015. - 17:26

Upravo prelistah Uzicku nedelju novinsko izdanje i zastade mi knedla u grlu dok citah intervju g-dina Sibalica Direktora Gradske Toplane.Kaze on-“Ovom uredbom se prakticno vrsi drugacija distribucija, odnosno raspodela kolaca.(kao da je to nesto slatko kad moras da otvoris novcanik). Ovde teret placanja ide na gradjane, jer su privreda i budzetski korisnici do sada placali njihovo grejanje…” E pa postovani g-dine Sibalicu moram ti reci da u najmanju ruku LAZES ! ! ! Ja sa mojom porodicom ili obrnuto, redovno placamo uslugu Vaseg preduzeca vec vise od trideset godina i moram ovde reci da smo vise od dvadeset godina koriscenja te usluge NEZADOVOLJNI jer lose radite svoj posao. A Vasi radnici se ponasaju bas kao desperadosi, kako rece Ade u istoj Nedjeljici,kad dodju da rade bilo sta na podstanici. Razvaljuju ulazna vrata, vrata ka podrumu su tri puta obijali,a da bi napravili prostor za “novi razmenjivac toplote” su razvalili podrum pored kao da je to nicije! Cast izuzetcima u Vasem preduzecu ali da ste pijavice i derikoze to stoji. U istom tekstu pise i koliko kosta prosecno grejanje jednog stana od 36 kvadratnih metara. Sitnica 55000RSD za sezonu.Pa pogledajte koliko je to metara drva npr. Razumem da se mora placati i amortizacija toplovoda i kotlarnica ali da preterujete preterujete. Toliko.P.S. Zao mi je sto ovo nece doci do doticnog gospodina pa nek’ se makar zagrcne citajuci.

ponovi
Stranacki Ateista 9. октобар 2015. - 13:47

Ing Zoran Vukov | 09/10/2015 10:16
“Nemoć vlada, da godinama obezbede prihode u budzetima lokalnih samouprava i gradova, taj nedostatak su lečila a i sada, sa nezakonitim zaduživanjem korisnika sa izvedenim cenama dobijenim množenjem višestruko većim količinama kwh x prodajna cena za kwh= iznos [din/m2 god] koji se naplaćivao cele godine i bez obračuna na osnovu kupljenih i isporučenih kwh godišnje….. Da li u ovoj SRBIJI ima institucija koja može da ovu nezakonitu naplatu PREKINE a vinovnike i učesnike privede pravdi i oslobodi građane ovakve napasti. Očigledno ne, jer Tužilaštvo za organizovani kriminal neće da interveniše a ni Ustavni sud mada znaju.”
Nije teško shvatiti da i u nasem gradu, tako ,svaki korisnik(redovni platisa) godišnje kupi kwh kojim može da se greje 2 grejne sezone.Tako je bez obračuna, prisvojena jedna grejna sezona a preko leta je plaćena još jedna.
U prethodnoj grejnoj sezoni kupljeno je……. kwh a isporučeno…… kwh/m2 stana( po merenju) (popunjava JKP Toplota)

Милосав Ј. | 09/10/2015 00:04
Топлане, по Уредби владе, формирају цене као збир фиксног и варијабилног дела. Тај фиксни део постаје све више “фиксани део”, ту убацују свакакве измишљотине. Тако да када цена гаса расте, расте и цена грејања. Када пада цена гаса, расте фиксни део па цена или мирије или опет расте. То што су цене у Нишу и Зрењанину пале су последица уличних протеста, не неког разума Топлане. Када би неко стварно имао воље да зађе у тај “фиксани” део, цене би свугде биле много мање. Цена нема везе са реалном ценом коштања. У “фиксаном” делу се крије сва неспособност и алавост.. У осталом, шта очекујете када један троши како хоће а други плаћа? Имаће разума?
Kao komentar prilazem isecak iz teksta JKP TOPLOTA UZICE:
STEDNJA TOPLOTNE ENERGIJE
Фиксни део трошкова је сталан (свих 12 месеци) и обухвата трошковe текућег и инвестиционог одржавања система, трошкове амортизације, радне снаге, потрошног материјала. Они износе око 30-40% укупних трошкова грејања. На висину фиксног дела потрошач не може утицати регулишући потрошњу енергијe!!!???

Detaljnije, moze se procitati u Politici od 09.10.2015;nije namenjeno samo vlasti (СНС, НС, СПС, ДСС, СДПС и СПО),JKP Toploti, nego i narodu da ispravi svoje greske na izborima!?

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.