početak GRADSKAINFO TEMA ZA RAZMIŠLJANJE

TEMA ZA RAZMIŠLJANJE

od nedelja
691 pregleda

slika3

Покрет Позитивно Ужице

Стоп електронском смогу

– Антене мобилне телефоније, потенцијално опасне по здравље грађана? –

Бранислав Митровић, председник Покрета Позитивно Ужице и Владан Марић, представник 350 грађана МЗ Теразије, покретача иницијативе за уклањање антене са поште на Теразијама, упутили су захтев градској власти да Скупштина града Ужица одмах донесе Одлуку о условима постављања радио базних станица на територији града која ће бити интегрисана у планска акта, изврши евиденцију о изворима нејонизујућег зрачења на територији града и припреми извештаје о вршењу инспекцијског надзора локалне самоуправе над изворима и учини их доступним јавности. Такође да покрене поступак уклањања и дислокације базних станица постављених у зонама посебне осетљивости, Учитељски факултет, Општа болница, Пошта на Теразијама, као и са осталих локација за које се након увида у евиденцију и додатних мерења, утврди да су евентуално опасне по здравље грађана. Митровић је рекао да смо последњих година сведоци велике експанзије савремених видова комуникације, а пре свега мобилне телефоније.
– Мобилни телефон је постао неизоставни део наших живота. Број корисника мобилних телефона се из минута у минут увећава и већ се мери милијардама. Оператери, пружаоци услуга, свакодневно потрошачима нуде нове сервисе и чине нас све већим зависницима. Развој оваквих мобилних система подразумева инсталирање великог броја базних сатница преко којих се и остварује функција ових система. Приватна лица, скупштине станара, установе изнајмљују за новац своје поседе, зграде за постављање антена, не обраћајући пажњу на здравствене ризике. Питање које је све чешће у свету и код нас заступљено је, да ли мобилни телефони и базне станице зраче? Одговор је да, јер је сама суштина функционисања мобилне телефоније, емитовање и пријем радио таласа. Ова врста зрачења спада у ону групу електромагнетних зрачења која се називају нејонизујућа зрачења. Желим да нагласим да морамо разликовати јонизујуће зрачење коме припадају X-зрачење и зрачење радиоактивних материја, која немају никакве везе са зрачењем мобилних телефона и базних станица. Такође, наше суграђане све више интересује да ли је постављање базних станица у густо насељеним местима и на ком растојању безбедно. Оператери, пружаоци услуга мобилне телефоније, увек истичу да у потпуности поштују сву законску регулативу, која је чак у нашој земљи ригорознија, него у осталим европским земљама. Представници телекомуникационих компанија истичу да је њихова опрема најновије генерације, да задовољаваа високе безбедносне стандарде и да им је и здравље грађана испред профита. Стручна и научна јавност је подељена у својим ставовима по овом питању. Краљевко канадско друштво сматра да нема повећаног ризика због изложености нејонизујућем зрачењу и да се биолошки и нежељени здравствени ефекти не очекују.

slika1

Иако је Светска здравствена организација изнела мишљење да ниједан од досадашњих прегледа није дошао до закључка да је изложеност пољима мобилних телефона и њихових базних станица изазвала било какве негативне ефекте, ипак признаје да постоје празнине у знању које су индентификоване и које треба да послуже у даљим истраживањима, како би се боље проценио ризик по здравље. Светска здравствена организација је дала препоруку да се базне станице не постављају у тзв. зони повећане осетљивости, подручје стамбених зона у којима се особе могу задржавати и 24 сата дневно, школе, домови здравља, предшколске установе, породилишта, болнице, туристички објекти, дечја игралишта, што је имплементирано и у наше законодавство. Са друге стране имамо светски признате ауторитете попут професора Оле Јохансон из Стокхолма, професорке Неха Куман из Индије, француског научника Сантинија и других, који озбиљно упозоравају на штетност по људско здравље од мобилне телефоније, доводећи је у везу са повећаним процентима обољења код људи који живе или проводе значајно време у близини базних станица, почев од главобоље, узнемиренисти, поремећаја сна, раздражљивости, депресије, губитка памћења, вртоглавице, смањења либида, па све до најтежих неуролошких, кардиоваскуларних проблема, као и неизлечивих болести, попут канцера. Такође ови стручњаци упозоравају да су постојећи стандарди безбедности засновани на тзв. термичком ефекту, док су нетермички ефекти у потпуности занемарени. Сматрају да је недопустиво да се приликом испитивања и постављања безбедносних граница занемари кумулативно дејство овог зрачења. У слободном преводу, нема тренутних, акутних последица, али се кумулативни ефекти, вишегодишња изложеност, и последице по здравље не могу избећи.

slika

Што се Ужица тиче ми немамо информације о прецизном броју базних станица, њиховим карактеристикама и утицају на здравље, или они нису презентовани јавности, али смо сведоци да се оне налазе у најгушће насељеним областима. У последње време у нашем граду је све већи број људи због бриге за зравље своје деце и своје лично, који се самоорганизују и тражи уклањање или се супротстављају постављању базних станица у непосредној близини њихових домова, игралишта, вртића, школа. Навео бих пример преко 400 грађана чије су куће у близини Поште на Теразијама, на којој је још 1999.године постављена антена, а који од 2009. године покушавају да је уклоне. Грађани из Крчагова, код Завода за јавно здравље, грађани Царине , код Кожаре, су такође веома забринути. Најалармантнији примери у нашем граду су антене на згради Учитељског факултета, где је огромна концентрације школске деце која сваки дан по више часова проводе време у школи и на факултету, као и на згради ужичке болнице, изнад одељења дечије хирургије, а вероватно их има још. Имамо најаву да се планира и постављање антене на градски базен, што никако не смемо дозволити. У тренутку када светска наука још увек нема јединствен став по питању штетног утицаја система мобилних комуникација на људско здравље, као неопходност се намеће примена принципа предострожности. Због тога смо ми из Покрета Позитивно Ужице, упутили упозоравајући захтев градској власти. Уколико градска власт не буде желела да предузме одговарајуће мере заштите становништва, Покрет Позитивно Ужице ће покренути Грађанску иницијативу под називом „БУДИ ДАНАС АКТИВАН- ДА НЕ БУДЕШ СУТРА РАДИОАКТИВАН“- рекао је Митровић.
Владан Марић, представник 400 грађана потписника петиције за уклањање базне станице код Поште на Теразијама каже да проблем грађана из улица Херцеговачке, Мајданске, Вука Караџића, Шарганске, С. Мићића, Р. Батаљона и Дринске, датира још из 1999.г. када је на тротоар поред Поште на Теразијама, у центру насеља, без сагласности грађана, постављена антена мобилне телефоније.
– Од 2009.г. преко 400 грађана је у више наврата обраћајући се преко месне заједнице градској власти, Телекому и републичкој влади, захтевало да се антена уклони, пре свега забринути за здравље деце и своје лично.

slika2

Марић је нагласио да иако није стручњак за питања нејонизујућег зрачења, мора да примети да у скоро свакој кући на Теразијама у кругу од 50 метара око антене, има неко ко је оболео од најтежих болести, што додатно забрињава и узбуњује грађане.
После више захтева и притисака, Градско веће је 14.06.2011.г. донело закључак да се без обзира на резултате мерења, антена дислоцира. Такође се град обавезао да без накнаде уступи нову локацију. На жалост, до данашњег дана није се ништа предузело по том питању. Марић је на крају позвао све релевантне факторе, локалну власт и Телеком да одмах крену у спровођење закључака Градског већа из 2011. године и да се антена одмах измести. Грађани Теразија, каже, неће одустати, јер су у питању животи и здравље, пре свих, деце. Марић је упозорио Ужичане да је крајње време да се подигне свест о овом проблему и позвао их да не дозволе да се на њиховим поседима и зградама, монтирају антене.Он је истакао да није члан Покрета Позитивно Ужице и да је спреман да се појави на конференцији за новинаре било које политичке странке, која попут Позитивног Ужица подржава ову иницијативу.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.