početak EKONOMIJA MINISTAR SERTIĆ U UŽICU

MINISTAR SERTIĆ U UŽICU

od nedelja
554 pregleda

Sertic u Uzicu 1

Регионална привредна комора и Ваљаоница бакра Севојно- Посета министра Сертића Ужицу

Заштитићемо домаћу индустрију

Министар привреде Жељко Сертић, у Регионалној привредној комори Ужице је најавио да ће у Агенцији за приватизацију бити отворене понуде заинтересованих инвеститора за приватизацију предузећа ФАП из Прибоја. Након разговора са привредницима и представницима локалних самоуправа Златиборског округа, министара Сертић је изјавио да је за приватизацију ФАП-а пристигла и понуда финског СИСУ, који је од раније заинтересован за прибојску фабрику.
– Уколико ФАП добије стратешког партнера, отварају се могућности да се уђе у приватизацију и других делова фабрике, попут Ливнице, за коју постоје заинтересовани купци – изјавио је Сертић.
Министар привреде упознао је ужичке привреднике са мерама Владе Србије за побољшање привредних активности, као и достигнутим степеном европских интеграција и могућностима српске привреде за коришћење предприступних фондова Европске уније.
– Много више информисања и сарадње између општина и регионалних комора мора бити, како би искористили потенцијале које нам пружају предприступни фондови ЕУ, али и билатерални споразуми са земљама у Европи и ван ње – истакао је Сертић.
Сертић је нагласио да ће Развојна агенција Србије, која ће бити наследник СИЕПЕ и Националне агенције за регионални развој, наставити реализацију свих започетих пројеката.
– Развојна агенција Србије допринеће скраћењу процедура, повећању ефикасности и координације, тако да ће реализација свих послова бити далеко боља и квалитетнија- истакао је министар Сертић у Ужицу после састанка у Регионалној привредној комори са привредницима Златиборског округа и представницима локалних самоуправа.
Како сазнајемо, Министарство привреде иницираће промену различитих врста прописа који треба да омогуће заштиту домаће индустрије у складу са европским правилима.
Сертић је као пример навео да Србија сада извози метални отпад у иностранство, који касније наше фабрике увозе по скупљој цени него што би то имали код нас.
– Обзиром да је то неуређено тржиште, Министрство привреде ће у наредном периоду предузети активности како би свим привредним субјектима који раде у металском сектору омогућили да своје пословање одрже на добром нивоу- рекао је Сертић после обиласка Ваљаонице бакра Севојно и разговора са менаџментом те фабрике.
Секундарне сировине које се сада извозе могу да се прераде и у Ваљаоници бакра, РТБ Бору и другим фабрикама у Србији, указао је том приликом генерални директор Ваљаонице бакра Севојно Милија Божовић.
– Добили смо обећање од министра Сертића да ће се ова област регулисати и то је изузетно битно за нашу фабрику- рекао је Божовић, напомињујући да Ваљаоница бакра може да од укупних сировина чак 60 одсто користи секундарне сировине, што би смањило њихове трошкове производње.
Министар привреде Жељко Сертић, током посете Ужицу, посетио је и предузеће “Сирогојно компанy”, а о мерама Владе Србије за побољшање привредног амбијента разговарао је и са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.