početak NAJNOVIJE Tiranija sa manirima

Tiranija sa manirima

od Mila Filipović
955 pregleda

Covid-19 – Dan šezdeset drugi

– Republikanci su pritisli kočnicu na predlog ekonomske pomoći od 3 triliona dolara koji je stigao iz amerićkog Kongresa, ne samo zato što je u predlogu Demokrata reč kanabis pomenuta 65 puta, ili zbog toga što su taksativno navedeni i troškovi koji nemaju ama baš nikakve veze sa pandemijom –

Skoro svih 50 američkih država predstojećeg vikenda će oslabiti restrikcije, prelazeći iz jedne u drugu fazu ka otvaranju i normalizaciji života, rada, u pronalaženju putu do opstanka. Minutaža na televizijama sada je mnogo duža za političke razmirice ili ekonomske preporuke, nego što slušamo o brojevima obolelih, zaraženih i umrlih, novim simptomima, stanju u bolnicama ili staračkim domovima. Ne, medijska histerija u pandemiji nikako nije prošla niti splasnula, samo im je neko pomerio ugao iz koga sada histerišu, u stanju da posvađaju i dva oka u glavi. A imaju i oko čega.

Najpre su juče u Senatu svedočila dvojica ekonomskih lidera, dajući nam različita viđenja o stanju ekonomije; ministar finansija, Steven Mnuchin, je za “sačekajte da vidimo”, a prvi čovek Federalnih rezervi, Jerome Powell, je siguran da će dodatna sredstva iz saveznog budžeta svakako biti neophodna za oporavak ekonomije.

Nakon ručka sa predsednikom, senatori Republikanci su pritisli kočnicu na predlog ekonomske pomoći od 3 triliona dolara koji je stigao iz amerićkog Kongresa, ne samo zato što je u predlogu Demokrata reč kanabis pomenuta 65 puta, ili zbog toga što su taksativno navedeni i troškovi koji nemaju ama baš nikakve veze sa pandemijom. Senatori žele da analiziraju kuda je i da li je pomoć iz prethodna dva paketa stigla u prave ruke, te koliko će sredstava još biti neophodno da se očuva ekonomsko zdravlje nacije. Pri tom moraju voditi računa i o mentalnom zdravlju pojedinaca, jer znam mnoge koji, recimo, zbog propusta birokratije još uvek nisu dobili beneficije za nezaposlene, iako su svoje prijave podneli jos polovinom marta. A evo, ide nam i Memorial Day vikend.

Za praznik se, na žalost, neće putovati, osim možda zagriženih kockara, koji će hrliti ka kockarnicama koje su se otvorile u Luizijani i Misisipiju, ne mareći za sate provedene u vožnji ili dugo čekanje u redovima pred vratima sreće. Od ukupno 1000 komercijalnih i kockarnica u indijanskim rezervatima, otvoreno je 820, radiće sa manje mašina i mesta za stolovima, uz merenje temperature, pretpostavljam pre kockanja, pojačane higijenske i druge mere zaštite.

Juče je održan i sastanak kabineta predsednika Trampa, prvi od početka pandemije, na kome su članovi vlade govorili o rezultatima na suzbijanju pandemije i planovima za ekonomski oporavak, zaključujući da je Ameika na putu povratka i oporavka, kao potvrda snage i izdržljivosti njenih građana. Saglasni su da nam sledi borba i za zdravlje i za ekonomiju, da jedno drugo nikako ne isključuje, i da samo tako možemo biti zdravi, bezbedni, sigurni i uspešni.

Predsednik se sastao i sa farmerima, proizvođačima i distributerima hrane, teško pogođenih pandemijom, a odvojio je i 354 miliona dolara za start-up farmaceutsku kompaniju “Phlow” iz Virdžinije, koja će proizvoditi antibiotike i druge lekove, uključujući i terapije u borbi protiv coronavirusa. Time ispunjava svoje obećanje da će strateške medikamente proizvoditi u Americi, umesto u Kini i drugim zemljama sveta.

Juče su zvaničnici potvrdili da cće uplata sredstava za finansiranje SZO biti zamrznuta na 30 dana, a ukoliko se predstavnici ove, u pandemiji kompromitovane, zdravstvene organizacije, ne založe za promene u pristupu pandemiji i informacijama, Amerika se može i definitivno povući iz finansiranja. Predsednik se juče nije libio ni da oceni da je trgovinski sporazum sa Kinom danas pod sasvim drugim svetlom, kao što ne skrije ni da je razočaran zbog ponašanja Kine tokom pandemije, jer su dopustili širenje pandemije, a ne prezaju ni od krađe informacija o lekovima, vakcinama i drugoj intelektualnoj svojini.

Bajden je juče predsednika nazvao Twity predsednikom, Tramp je za Pelosi rekao da ima mentalne probleme, dok nacija krvari, ekonomija se guši, bolesni i zaraženi umiru, jedinstvo ne postoji, ne zna se ko pije, a plaćamo svi, na ivici da iskočimo iz sopstvene kože.

Nećete o mnogo čemu od ovoga čuti na nekim medijima, koji su se čitavog dana uglavnom bavili tvrdnjom da predsednik laže da koristi hydrochloroquin, kao što ih nećete čuti da pominju bilo koji od gafova koje skoro svakodnevno u svojoj predizbornoj kampanji pravi Džo Bajden. Uvijeni u samo njima objašnjivu političku korektnost, zaboravljaju da je i ona oblik tiranije – tiranije sa manirima.

Doduše, možda je Linkoln zaista bio u pravu tvrdeći da je bolje ćutati i praviti se lud, nego govorom odagnati svaku sumnju. I danas, a i sutra kada ce nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.