početak GRADSKAHRONIKA Данас нема новоинфицираних у Златиборском округу

Данас нема новоинфицираних у Златиборском округу

od Redakcija nedelje
733 pregleda

– Замолили би све грађане са територије Златиборског округа да нам изађу у сусрет и уколико су изабрани када их будемо контактирали, да се одазову учествовању у овом истраживању –

У току је „Национална студија серопреваленције и молекуларане карактеризације SARS-CoV-2 током епидемије у популацији Србије“ коју спроводи Медицински факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Владом Републике Србије, односно Републичком мрежом Института и Завода за јавно здравље. Истраживањем ће се проценити на нивоу земље колико је особа било у контакту са вирусом и имало или обољење са јасним знацима, или је потпуно без икаквих знакова и симптома стекло отпорност на вирус. Помоћи ће у стицању увида у раширеност инфекције COVID-19 у нашој земљи, као и у потенцијалном спречавању даљег преношења вируса.

Са истраживањем се почело 04. 05. 2020. године и трајаће 60 дана. Истраживањем ће бити обухваћен репрезентативни узорак популације Србије узраста 7 и више година. Методом случајног избора на нивоу целе државе бирају се домаћинства која ће учествовати. То значи да смо добили списак са породицама које би учествовале. У истраживању би учествовали сви чланови домаћинства који испуњавају предвиђене критеријуме. Критеријуми не искључују особе код којих је потврђен вирус или су имали сумњу на њега.

Уколико чланови домаћинства пристану да учествују врши се њихово анкетирање и узима се узорак крви за серолошко тестирање, која ће служити за oдређивања присуства антитела специфичних на вирус SARS-CoV-2 који изазива COVID-19. Узимање узорка крви за потребе истраживања се не разликује од уобичајене процедуре узорковања крви. Ризик по испитанике практично не постоји. Сви подаци прикупљени током истраживања су поверљиви. Уколико чланови пристану да учествују у наредним данима обавиће се цела процедура узимања узорака и анкетирања о резултатима теста испитаници ће бити обавештени за 7–10 дана.

Замолили би све грађане са територије Златиборског округа да нам изађу у сусрет и уколико су изабрани када их будемо контактирали, да се одазову учествовању у овом истраживању.

др Катарина Ристовић, специјалиста социјалне медицине,
Особа за комуникацију са медијима и јавношћу

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.