početak DRUŠTVO Тито у туристичке сврхе

Тито у туристичке сврхе

od Užička Nedelja
402 pregleda

тихомир петковић, градоначелник ужица

ПОНОВО О ТИТОВОМ СПОМЕНИКУ
После низа година и многобројних петиција о измештању Титовог споменика на другу локацију, градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да се последњих месеци озбиљно размишља о измештању Титовог споменика у туристичке сврхе. Иза зграде Народног музеја, где се сада налази, споменик би требало да буде постављен између две зграде музеја на травњаку или преко пута тенка, који се налази поред улаза у леву зграду музеја.
Премештање је планирано да буде завршено до 29. новембра ове године, када се обележева и битка на Кадињачи. Ипак, постоји услови.
– Дао сам налог да до тада Народни музеј у Ужицу и Туристичка организација у Ужицу припреме сувенирницу и да заједно са приватним туристичким агенцијама изађу са понудама. Следећи логични датум да се измести је 4. маја, дан када је Тито умро – рекао је Петковић.
Он је објаснио да без обзира колико је доброг или лошег нанео неком народу, републици или граду, Ужичанама ће помоћи да искораче из уског начина размишљања, ако се Титов споменик помери тамо где се види. Такође је додао да је добио допис од групе бораца, учесника Другог светског рата из Загреба, у коме га питају да ли су добро дошли у Ужице.
– Одговорио сам им да се радујем њиховом доласку и да су добро дошли – рекао је Петковић.
То је један од разлога због чега се размишља о измештању Титовог споменика..
– Ако ни због чега другог, да овим људима који желе и којима је он део неког света, који су га волели и воле још увек, имају разлог да због њега дођу у Ужице, али и Србима, који сматрају да је нама учинио многа зла, да се подсетимо да он није могао учинити то без нас. Тито је објективно Ужичанима донео доброг, јер су многе фабрике изграђене у његово време. Има пуно разлога и онај најрационалнији разлог је да је Титов споменик наш туристички адут, који не смемо да заборавимо, ако смо иоле мудри. Треба да га искористимо, да у овом времену почнемо да размишљамо, поштујући културу, да нађемо начин и да зарађујемо – рекао је Петковић.
С обзиром да ће се у новембру одржати Југословенски позоришни фестивал, који окупља позоришта са истим, односно сличним говором, бивших југословенских република, то је шанса, како је рекао Петковић, да се Титов споменик повеже са тим временом. Такође, пре неколико дана је у ужичком Народном музеју отворена стална поставка изложбе “Ужичка република”, па би постављање Титовог споменика у том кругу употпунио и тај део.
– Моје мишљење је да не треба тај споменик вратити где је био, на Градски трг, јер велика већина Ужичана сматра да то место треба оставити за неког Ужичана који заслужује да ту буде. Логично је да се Титов споменик веже за период када је живео и природно је да то буде музеј. У сталној поставци “Ужичка република” посетиоци могу да виде Титову радну собу одакле је руководио Врховним штабом у поробљеној Европи и друга дешавања из тог период. Циљ нам је да Титов споменик повежемо са тим временом, да буде део ширег туристичког концепта – рекао је Петковић и додао да доста људи размишља позитивно у том правцу.
Јосип Броз Тито је 1941. године из зграда Народног музеја руководио устанком Југославије у Другом светском рату и тада је створена Ужичка република. Током 1961. године на градском тргу је постављен Титов споменик, који је дело вајара Франа Кршинића, а после 30 година, 1991. године, споменик је склоњен иза зграда музеја. Од тада до данас су чланови СУБНОР-а више пута покретали петицију и инсистирали да се Титов споменик врати на трг, али никада власти нису донеле такву одлуку.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Twiggy 14. октобра 2016. - 19:25

Pitanje za gospodina Petkovica:
Gde mislite da smestite turiste?
Hotel Palas-gde su sobe prenociste divljih golubova a bivsi restorani,bez plana izdati itd.
Hotel Zlatibor,“Sivonju“ gde sobe godinama propadaju itd.
Dom Ferijalaca,Hotel Turist,ruglo, na tkz. Plazi (ona to vise i nije)?!
Ne mislite,valjda na sobe u bivsem Domu JNA….
Hostel mladih ambicioznih „hostelara“ je premali, za megalomanske turisticke planove.
Hoteli su prodati za sitan novac,vlasnici se neodgovorno ponasaju,ne odrzavaju objekte,
godinama.Sta radi Gradska vlast? Nista!
Ah,odlucuje da sredi plato ispred GK, za desetak miliona dinara!!!!!!Nema nista prece?????
Uzicu,nedostaju domacini a bogami, kako ima i politicarki u GK i domacice.
Pade mi na pamet ona (bez zelje da nekoga uvredim):
I tako dodje, neko vreme,kad………..pametni zacute!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.