početak EKONOMIJA Траже оно што је Вучић одобрио

Траже оно што је Вучић одобрио

od nedelja
620 pregleda

РАДНИЦИ ЈКП БИОКТОШ У ЈЕДНОЧАСОВНОМ ШТРАЈКУ
Радници ЈКП „Биоктоша“, чланови Независног синдиката овог предузећа, у понедељак, 26. јуна, ступили су у једносатни штрајк упозорења, после неуспелих преговора са директором предузећа и представницима локалне самоуправе. Према речима Стаменка Новаковића, председника овог синдиката, они траже да се испоштује анекс посебног колективног уговора, који је Влада Србије и прихватила и објавила у Службеном гласнику РС, а који је ступио на снагу у априлу ове године. Тај анекс уговора се односи на исплату једнократне солидарне помоћи свим запосленим у комуналним делатностима у висини минималне цене раде. То је износ од 22.620 динара.
– Наиме, по Уредби Владе плате у јавном сектору су смањене линеарно 10 посто од 1. новембра 2014. године. Успесима које је постигла Влада у последње две до три године спровођењем мера фискалне консолидације, а што се огледа у смањењу буџетског дефицита, створили су се услови за значајно повећање плата, на шта је Влада и дала сагласност. Повећање је требало да буде око 5 посто. Обзиром да ММФ није прихватио ово повећање, у преговорима Владе и синдиката у комуналним делатностима, дошло је до договора о исплати једнократне солидарне помоћи у висини минималне цене рада. Зато је направљен анекс уговора, који је објављен у Службеном гласнику – објаснио је Новаковић.
Он је појаснио и зашто би ЈКП „Биоктош“ могао да исплати једнократну помоћ.
– Имали смо разговоре са директором и више пута са функционерима градске власти. Са представницима градске власти имали смо састанак на коме су учествовали сви синдикати комуналних предузећа у граду. Наш последњи састанак је био са градоначелником пре 15 дана, али су одбили да испоштују овај анекс уговора, са образложењем да морају да мењају финансијски план. Ми можемо сачекати да и то прође на седници Градског већа или већ где треба, ако постоји добра воља. Посебно истичем да исплата ове помоћи ни на који начин неће угрозити пословање предузећа, јер је у 2016. години предузеће пословало позитивно око 40 милиона динара, а за исплату помоћи је потребно вишеструко мање новца, која ни на који начин не би утицала на евентуално повећање цене комуналних услуга – рекао је Новаковић и додао да у ЈКП „Биоктошу“ има око 230 запослених, од којих је око 130 чланова синдиката који он предводи.
Стаменко Новаковић је још рекао да запослени у ЈКП „Биоктош“ имају примања знатно мања испод републичког просека.
– Радимо најтеже послове, који су често на граници издржљивости и са много мање радном снагом него претходних година. Индиректни смо корисници буџетских средстава и ова једнократна помоћ би бар на тренутак поправила претешку материјалну ситуацију запослених. На пример, износач смећа, гробар или перач улице имају онај основни део плате 26.000 динара и са накнадама за топли оброк и минули рад изађу од 33.000 до 35.000 динара – објаснио је председник синдиката.
Новаковић је рекао да су овим штрајком позвали директора предузећа да одмах предузме све мере и омогући исплату једнократне помоћи по моделу других градова, који су већ донели такве одлуке, а то су Београд, Ниш, Кладово итд.
Након одржаног једночасовног штрајка од 12 до 13 часова, штрајкачки одбор је доставио своје закључке директору, Надзорном одбору ЈКП „Биоктош“, члану Градског већа задуженом за јавна предузећа Драгољубу Костићу и Градском већу.
– Уколико се не удовољи нашем захтеву, Независни синдикат ће бити принуђен да у најкраћем законском периоду најави и закаже генерални штрајк радника ЈКП „Биокотош“ – закључио је Новаковић.
Из градске власти поручују да радници у комуналним предузећима нису у тешком материјалном положају и да редовно примају плате. Они ће сачекати неколико месеци да прво виде колико мора новца да се издвоји за отпремнине радника који ће остати без посла и колико је потребно новца за планиране инвестиције. Наравно, обратиће пажњу да се онима који су баш најугроженији, чије су плате најниже, ипак исплати та једнократна помоћ.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.