početak DRUŠTVO Тужилаштво поднело кривичну пријаву против ветеринара из Чајетине

Тужилаштво поднело кривичну пријаву против ветеринара из Чајетине

od nedelja
576 pregleda

Република Србија
ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У УЖИЦУ
А бр.33/16
9.02.2016.године
У ж и ц е

На основу чл.66 Правилника о управи у јавним тужилаштвима, Основни јавни тужилац у Ужицу дана 09.02.2016.године доноси следеће:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом опште познатих догађаја у вези са проглашеном епидемијом трихинелозе на подручју Општине Чајетина, Основно јавно тужилаштво у Ужицу обавештава јавност о следећем:

Након извршених провера околности које су довеле до појаве епидемије трихинеле на територији општине Чајетина, полицијски службеници Полицијске управе у Ужицу ће по налогу Основног јавног тужиоца у Ужицу против одговорног лица у Ветеринарској станици Чајетина, Д.К. из Чајетине, рођеног 1950. године, поднети кривичну пријаву због кривичног дела тешко дело против здравља људи из чл. 259. ст. 1. у вези чл. 257. ст. 1. Кривичног законика и кривичног дела фалсификовање службене исправе из чл. 357. ст. 3. у вези ст. 1. Кривичног законика, јер постоје основи сумње да Д.К., као одговорно лице у Ветеринарској станици Чајетина, приликом вршења прегледа узорака одстрељених дивљих свиња који су у ту установу донети 30.11.2015.године, није извршио преглед тих узорака на прописани начин, односно применом методе дигестије, која је обавезна за преглед узорака дивљих свиња, на који начин је пропустио да утврди присуство паразита трихинела у узорцима достављеног меса, након чега је исто лице издало неистиниту потврду да је преглед извршио применом методе дигестије и да у прегледаним узорцима није утврђено присуство паразита трихинела.Таквим поступањем осумњичени Д.К је довео до тога да се заражено месо одстрељене дивљачи даље преради и искористи за прављење месних прерађевина, које је конзумирао већи број лица, код којих су се потом развили симптоми трихинелозе.

Дана 9.02.2016. године Д.К. је саслушан у својству осумњиченог за наведена кривична дела и истог дана је према Д.К. одређено полицијско задржавање у трајању од 48 сати.

Такође, полицијски службеници ПУ Ужице, по захтеву Основног јавног тужилаштва у Ужицу и даље врше провере поступања одговорних лица у Ловачком удружењу Златибор у вези са одстрелом спорне дивљачи и након извршених провера против одговорних лица ће бити поднете одговарајуће пријаве, у случају да се утврди да постоје основи сумње да је неко од одговорних лица учинио кривично дело или привредни преступ.

ОСНОВНИ ЈАВНИ ТУЖИЛАЦ
Марко Димитријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.