početak GRADSKA Тужилаштво прати ситуацију са епидемијом

Тужилаштво прати ситуацију са епидемијом

od nedelja
581 pregleda

mali grb kolorni rgb

Република Србија
ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У УЖИЦУ
А бр. 33/16
27.01.2016.године
У ж и ц е

На основу чл. 66. Правилника о управи у јавним тужилаштвима, Основни јавни тужилац у Ужицу дана 27.01.2016. године доноси следеће:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом опште познатих догађаја у вези са проглашеном епидемијом трихинелозе на подручју Општине Чајетина, Основно јавно тужилаштво у Ужицу обавештава јавност о следећем:
Основно јавно тужилаштво у Ужицу је о појави трихинелозе међу грађанима Општине Чајетина обавештено дана 22.01.2016.године и то одмах након што су се прва лица, са сумњом да су оболела од трихинелозе, обратила за лекарску помоћ. Истог дана, Основни јавни тужилац у Ужицу је издао налог полицијским службеницима Полицијске управе Ужице да изврше детаљне провере околности под којима је дошло до тровања грађана како би се утврдило која лица и када су извршила одстрел дивљачи која је заражена трихинелом, на који начин су узети узорци за анализу меса, ко је и применом којих метода извршио анализу узорака меса на присуство трихинеле, да ли је у вези са тим испоштована прописана процедура, на који начин је након анализе вршена даља обрада и диструбуција меса дивљачи грађанима. Такође, по налогу Тужилаштва, полицијски службеници су у сарадњи са ветеринарским инспекторима од грађана одузели сво потенцијално заражено месо како не би дошло до даљег ширења заразе, а и ради обезбеђења доказа.
Од првог дана избијања заразе Основно јавно тужилаштво је у сталном контакту са полицијским службеницима Полицијске управе у Ужицу и са службеним лицима Ветеринарске инспекције и у току су провере свих околности везаних за настанак заразе, кроз обављање разговора са лицима која су учествовала у обради и дистрибуцији меса дивљачи и уопште свим лицима која су долазила у контакт са месом спорне дивљачи, као и са одговорним лицима Ветеринарске станице Чајетина, која је издала потврду о исправности меса и одговорним лицима Ловачког удружења Златибор, чији ловци су извршили одстрел спорне дивљачи. Такође, прикупљају се сви релевантни материјални докази и врши провера рада Ловачког удружења Златибор и рада Ветеринарске станице Чајетина, како би се утврдило да ли је у вези са прегледом меса дивљачи било каквих пропуста.
Уколико се након извршених провера утврди да постоје основи сумње да је неко лице учинило кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности, против тог лица ће бити поднета кривична пријава и покренут одговарајући поступак.
Основно јавно тужилаштво у Ужицу ће јавност благовремено обавестити о резултатима предистражног поступка.

ОСНОВНИ ЈАВНИ ТУЖИЛАЦ
Марко Димитријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.