početak NAJNOVIJE U prodaji je novi broj Užičke nedelje

U prodaji je novi broj Užičke nedelje

od nedelja
628 pregleda

Ekskluzivno!

Intervju sa Čedomirom Jovanovićem

Čedomir Jovanović 1 veća rezolucija

Tri godine je proteklo, od kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast u Srbiji. Kako ocenjujete ovaj period, politički, ekonomski i društveno posmatrano?

Mislim da se u poslednje tri godine nastavlja trend sporog propadanja našeg društva koji je bio u većoj ili manjoj meri prisutan i u vreme protekle dve vlade, iz sličnih razloga, zbog nepotpunog razumevanja potrebe da se Srbija uredi kao moderna država, zbog delimične neiskrenosti u sprovođenju evropske politike, zbog olakog koketovanja sa nacionalizmom i populističkog pogleda na prethodne dve decenije koje su nas uništile, pa na kraju ili pre svega što Srbija do kraja nije sigurna u to šta bi želela da bude i na koji način to može da ostvari, pa se ponaša jednako konfuzno u spoljnoj i u unutrašnjoj politici. Nikada mi nije bilo teško da priznam neke dobre poteze ovoj ili prethodnoj vladi, mislim da je dobro što je konačno smanjila zaduživanje i javnu potrošnju, da je usvojila dobar Zakon o radu, da je važno što pokušava da ispravi odnose u regionu, što je premijer bio u Potočarima na obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici i što se zatim video sa članovima bosanskog predsedništva. Ono što je problem je što je u svakom od pomenutih segmenata učinjeno manje nego što je moglo da se učini i mnogo kasnije nego što je moralo. Problem je što danas moderan Zakon o radu malo znači u razvaljenom poslovnom ambijentu, što poteze pomirenja sa komšijama prati ista politička i medijska retorika koja nas je dovela do rata, što ukupna atmosfera u društvu nimalo ne obećava da će se Srbija iznutra stabilisati tako da može da postane stabilno društvo, što je neophodan uslov njenog ekonomskog i svakog drugog oporavka. Na kraju, da budem sasvim iskren, mislim da bi kontekst u kojem su oni koji danas vladaju Srbijom dobili vlast bio ozbiljan izazov i za bolje vlade od ove koju danas gledamo.

(pročitajte ceo intervju u novom broju Užičke nedelje)

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Stranacki Ateista 28. августа 2015. - 17:26

Coveku niti ide politika,niti ekonomija!Covek koji je svoj profil izgradio na antisrpskoj politici,.klasican primer politickog neradnika koji je iskoristio tranziciju i pljacku,daje sebi za pravo na komentare tipa: o razvaljenom poslovnom ambijentu?????
Razocarali ste, ne samo mene,sigurno jos mnogo drugih, koji ne drze, do sveopste devize poslednjih 26 leta:”Ako si pametan,sto nisi bogat?”,objavljivanjem pod ” Ekskluzivno!” intervjua sa CJ.
Nadam se da ce polako ovakve osobe postati statisticka greska u drzavi i potpuno zanemareni od drustva, sto rece moj prijatelj Janko.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.