početak AKTUELNO U sredu premijera predstave “Odumiranje međeda”

U sredu premijera predstave “Odumiranje međeda”

od nedelja
765 pregleda

 

Zoran Stamatović i Nemanja Ranković

Zoran Stamatović i Nemanja Ranković

Danas je u užičkom Narodnom pozorištu održana konferencija za novinare povodom premijere predstave “Odumiranje međeda”, koja je zakazana za sredu 25. februara u 20:00 časova.

Rađena po motivima Branka Ćopića, a u režiji Nemanje Rankovića, ovo je prva premijera u novoj godini. Direktor pozorišta, Zoran Stamatović, kaže da je postojala potreba da se uradi jedna komedija.

“Početak ove godine ćemo obeležiti sa nekoliko premijera, a prva je predstava ‘Odumiranje međeda’. Mi smo imali tri zadatka, a to je da stavimo domaćeg pisca na repertoar, da taj pisac bude autor neke forme koja nedostaje našem pozorištu, a to je komedija.  Treći zadatak je bio da to uradimo sa ograničenim sredstvima. Sa velikim ambicijama, malim budžetom, i željom da obeležimo jubilej sto godina od rođenja Branka Ćopića, odlučili smo se za ‘Odumiranje međeda'”, istakao je Zoran Stamatović.

“Stalo nam je do toga da svaki gledalac koji dođe ne ode samo raspoloženiji zato što je video nešto što ga je nasmejalo, već zbog toga što se nešto što je stereotip može menjati i promeniti na bolje”, dodao je Stamatović.

Nemanja Ranković, reditelj predstave, kaže da mu je Branko Ćopić kroz odrastanje ostao kao pisac za decu.

“Međutim, posle zadatka koji sam dobio, krenuo sam malo ozbiljnije da se bavim istraživanjem lika i dela Branka Ćopića. Tada sam shvatio da je Branko Ćopić bio zapravo nepopravljivi idealista, koji je zbog ova dva medveda, koja su postala koncept same predstave, izvršio samoubistvo”, rekao je Ranković.

Odumiranje međeda

Odumiranje međeda

“Plakat na neki način predstavlja samu predstavu  i govori o sistemu koji opstaje uprkos svemu zahvaljujući međedima. Dakle, priča o tome kako se kod nas ništa ne menja još od tada upravo leži u našoj želji da održimo sistem, bez obzira koliko kukali i pričali o mitu i korupciji. Nažalost, mi sami pokrepljujemo tu priču, jer nam je to mentalitetski sklop da funkcionišemo tako”, izjavio je Ranković.

Karte za premijeru možete kupiti na blagajni pozorišta svakog radnog dana od 14:00 do 20:00h.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.