početak NAJNOVIJE Ускоро ћемо моћи да пијемо воду са Врутака

Ускоро ћемо моћи да пијемо воду са Врутака

od nedelja
556 pregleda

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UŽICE

ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ЗОРАНЕ МИХАЈЛОВИЋ
Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић потписали су у понедељалк, 27. јуна, уговор о финансирању радова на реконструкцији и доградњи постројења за пречишћавање воде за пиће „Петар Антонијевић“ на Церовића брду. Уговор је на 400 милиона динара, од чега 360 милиона финансира држава и 40 милиона град Ужице.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UŽICE 4

– Сваки долазак министарке Михајловић значи корист за наш град и ми се радујемо да је што чешће видимо. Овог пута је дошла због субфинансирања доградње и реконструкције фабрике воде „Петар Антонијевић“. За ту, овог момента најзначнију инвестицију у нашем граду, добили смо конкретну подршку од 360 милиона динара, с тим што је обавеза града, да за две године издвојимо 40 милиона динара, ове године 5, а идуће, 35 милиона динара. Сви смо желели да што пре кренемо са реконструкцијом фабрике воде и очекивали да то буде за неколико месеци раније. Међутим, показало се да је ово врло захтеван пројекат. Састоји се од две фазе. У финансирање прве фазе укључили смо и део друге фазе. Уз одређене услове, после завршетка прве фазе, моћи ћемо да пијемо воду са Врутака. Оно што нас очекује је да обезбедимо новац и за другу фазу, а процена је да ће фаза коштати око 2,5 милиона евра. Република, и поред најбоље воље, неће моћи дати новца колико очекујемо, али ћемо уз помоћ потпредседнице Владе и свих министара наћи решење. Крајњи посао, и онај најважнији, је санација језера Врутци, а ту ћемо уз помоћ наше Владе урадити квалитетан пројекат и пројектно-техничку документацију, па тек онда аплицирати код фондова, који су на располагању из Европске уније и других донатора. За реално мало дужи рок решићемо и тај проблем – рекао је градоначелник Петковић и додао да је и сам изненађен брзином радова на аеродрому Поникве.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UŽICE 3

Он је рекао да по први пут фабрика воде и аеродром Поникве нису део само предизборних прича. Захвалио се и директору „Србија путеви“, Зорану Дробњаку, јер како је рекао, кренуо је тендер за изградњу обилазнице крај пумпе на уласку у Ужице, а кроз текуће одржавање ће се радити значјни део деонице пута према Јеловој гори, улице Марија Маге Магазиновић и Београдска. Градоначелник је изразио наду да ће ове или наредних година кренути са пројетом надвожњака у Злакуси.
Није изостала ни самопохвала пред потпредседницом Владе Србије, због НАЛЕД-а који је урадио анализу о квалитету издавања електронских дозвола. Ужице је други град, после Сомбора, у Србији по издавању електронских дозвола. У односу на захтеве урађено је 91,8 процената, а у Сомбору за 92,05.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UŽICE 2

Министарка Зорана Михајловић је рекла да је Влада Србије дала сагласност да се издвоји 360 милиона динара за пројекат Фабрике воде у Ужицу.
– За Фабрику воде донета је грађевинска дозвола у мају ове године и за седам до десет дана ћемо расписати тендер. Позивам све компаније, најпре наше, да се јаве на тендер, јер је ово значајни инфаструктурни пројекат. Вода ће моћи да се користи након завршетка прве фазе, а прва и друга фаза требало би да се заврши до краја 2017. године. Уколико не буде примедби на тендеру, а месец дана може почети да се спроводи прва фаза. Каснило се месец дана због ревизиона комисије министарства, која је имала одређених захтева од пројектанта и у пројекту се пуно променило и прилагодило. Министарство ће практично водити цео поступак, и јавног поступка и набавка, а касније контролу и мониторинг понуђача. Нећемо дозволити да се касни један дан – рекла је министарка.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UŽICE 6

Новинаре је занимало да ли је Влада Србије прогласила изградњу гондоле као пројекат од јавног интереса.
– То је тачно. Проглашење од јавног инетреса се проглашава на основу плана, који постоји о изградњи гондоле. То би се, без обзира, урадило и раније да је постајао план и то нема везе са претходном ситуацијима, које су се дешавале везане за земљиште. То јесте јавни интерес, али то не значи да је добијена дозвола за изградњу гондоле. Проглашење од јавног интереса, само је један од корака у процесу изргадње гондоле. Изградња гондоле је један од значајних инфраструктурних пројеката и сигурана сам да смо сви у Влади да се гради гондола, али да се поштује процедура и закон – рекла је министарка и додала да након проглашења пројекта од јавног интереса, сада је потребно урадити пуно документације, да би се дошло до локацијске дозволе и до грађевинске дозволе.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UŽICE 8

Она је појаснила да је један део тог земљишта у спору.
– Ми у претходних шест месеци нисмо били у могућности, а можда и дуже, да видимо било какав документ, било да је у питању студија изводљивости, идејни пројекат, пројекат гондоле. Једино што смо информисани преко медија да се купује опрема. Гондола је изузетан комплексни инфраструктурни пројекат, ми имамо закон о жичарама, а од свега најважнија је безбедност људи који ће се превозити. Дакле, да ли ће, у надлежности министарства, бити да изда ту грађевинску дозволу или у надлежности општине Чајетина, то не можемо да знамо, јер нема идејног пројекта. Чекамо идејни пројекат и волела бих да већа сарадња постоји у том пројекту – рекла је Зорана Михајловић.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ UŽICE 7

Она је одбацила могућност да је због раније доделе земљишта од 2.300 хектара приватнику, а потом поништења тог решења, утицало на одлагање изградње гондоле и образложила да и данас општина Чајетина и даље води спор око тог земљишта.
– Тај процес се води одавно и у општини Чајетини су знали да је тај спор постојао и пре 2014. године, када су прогласили прављење гондоле. Ми смо решење које је донето, поништили, а тужилац води кривични поступак против службеница и за то кривично дело предвиђена је казна од 3 до 5 година затвора – рекла је министарка.
Зоран Дробњак, директор „Србија путева“ рекао је да ће пут код Пожеге бити завршен за 7 дана, а мост код Чачка као и део пута до Златибора до краја јула.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.