početak GRADSKA Ужице и даље у ванредној ситуацији

Ужице и даље у ванредној ситуацији

od nedelja
600 pregleda

ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ
У среду, 1. марта, у Великој сали Скупштине града одржана је заједничка свечана седница Окружног штаба за ванредне ситуације и Градског штаба за ванредне ситуације, поводом светског Дана цивилне заштите.
Саша Цицварић, начелник одељења за ванредне ситуације Полицијске управе у Ужицу, рекао је да се после 20 година, од 2012. године интезивно ради на попуњавању специјализованих јединица цивилне заштите, на њиховим тренинзима, обуци и опремању.
– Оне су јако битне када редовне снаге, као што су ватрогасно-спасилачке јединице, МУП и војска превазилазе све своје капацитете деловања. Локална самоуправа делује преко повереника цивилне заштите у јавним предузећима и тако на локалном нивоу решава тај ванредни догађај и ванредну систуацију. На нашем подручју имамо вод за спашавање над водом и под водом, затим за гашење пожара, за пружање прве помоћи, за РХБ заштиту, за осматрање, узбуњивање и везу. Јако је добар одзив грађана и драго ми је што могу да се похвалим да смо један од бољих региона у Србији што се тиче организованосити и деловања у ванредним ситуацијама. Доста утицаја на то имало је што је ово продучје и Златиборски округ доста пута задесила ванредна ситуација. У свим општинама постоје штабови за ванредне ситуације, који јако добро функционишу, тако да имамо доста разлога да будемо задовољни.


У Ужицу је ангажовано око 250 чланова специјализованих јединица цивилне заштите, који су прошли обуку. Они нису имали неких већих активности – рекао је Цицварић и додао да је вод за заштиту од пожара имао три тренинга и две обуке.
Цицварић је рекао да се и даље ради на томе да се укључе грађани на обуку преко разних удружења и организација, попут Црвеног крста, Добровољног ватрогасног друштва и слично. Он је нагласио да се свест грађана подигла после поплава 2010. и 2014. године, као и шумског пожара на Тари, где се показала велика хуманост. Међутим, како каже, иако се јавило доста волонтера, на површину је испливала слаба тачка, а то је организованост тих људи и да је баш због тога потребно постојање штабова.
– Имамо један приручник који смо одштампали и делили основним школама, а и преко показних вежби показивали деци, како да се реагује приликом поплава, пожара, земљотреса. Мало је теже оживети нешто што више од 20 година није функционисало. Најбоље је радити са неким предшколским и школским узрастом, када се деци најлакше усади знање како реаговати у ванредним ситуацијама и, могу да кажем, да има одређеног помака – рекао је Цицварић.


Градоначелник Тихомир Петковић је рекао да је цивилна заштита веома важна, што смо ми, Ужичани, осетили на својој кожи претходних година.
– У Ужицу је претходних година било доста ванредних ситуација, пре свега везаних за редовно снабдевање пијаћом водом. Захваљаујући том искуству, код нас је систем цивилне заштите организован на вишем нивоу него што су то учинили други градови у Србији. Захваљујући раду и великом труду људи из јавних предузећа ми смо успели да устројимо систем који доста добро функционише, тако да, надамо се, нећемо имати прилику да то покажемо на делу – рекао је Петковић и подсетио на некадашњи ОНО и ДСЗ, чији је он био члан и система, и имао тачно место на које се јавља у случају ванредних ситуација.


– На крају тог система ми смо се мало шалили на ту тему, али касније смо видели да је то било неоправдано. Онда се у једном дугом периоду практично тај систем свео на неку форму, где су само постојали неки људи, нека организација, и када се деси ванредна ситуација, често се показивало да се све то своди на неколико људи – рекао је Петковић.
Он је нагласио да је држава препознала да мора, а увек се то препозна када имамо негативна искуства као поплаве и пожаре, имати ту област и некакво устројство тог система.
На питање када ће се у Ужицу укинути ванредна ситуација, која траје већ годинама, градоначелник је рекао:
– О укидању ванредне ситуације размишљали смо пре неколико месеци, али смо у договору са надлежним министарством ипак закључили да је мудрије оставити ванредну ситуацију, јер тиме практично ништа не губимо. У току су послови везани за реконструкцију фабрике воде, која је доста сложена. Ти радови, који би требало да трају годину дана, а за то време фабрика мора да функционише и да мора бити редовног снабдевања града водом, захтевају значајне технолошке захвате у постојећом систему. У случају, не дао бог, да се деси нешто, када је ванредна ситуација можемо много брже да реагујемо. Не очекујемо да се било шта деси, али је боље оставити простора да се брже реагује ако се нешто догоди – закључио је Петковић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.