početak AKTUELNO Потомци ратника положили цвеће на Дрежничкој градини

Потомци ратника положили цвеће на Дрежничкој градини

od nedelja
1,1K pregleda

dreznicka gradina 2

УЖИЦЕ: Поводом Дана битке на Дрежничкој градини, која се одиграла за време Ужичке републике, 18. августа 1941. године, Удружење пензионера Севојно посетило је споменик подигнут на месту битке. Тим поводом, разговарали смо са председником пензионера Севојно и чланом Иницијативног одбора за основање општинске организације Савеза бораца општине Севојно. Раденком Марковићем.
– Били смо на Дрежничкој Градини поводом Дана битке на Дрежничкој градини 18. августа 1941. године. Били су чланови Иницијативног одбора Удружења бораца из Севојна и Удружења бораца из Ужица. У име поменутих удружења било је нас осам. Положили смо венац и сузу на гроб који се горе налази. Мало смо се ту почастили, поседели једно два сата и вратили се кућама.
То вам је први одлазак горе?
– То је мој први одлазак горе. Био сам једном као ученик основне школе, а ако мислите на наша удружења и нама је то први одлазак.

dreznicka gradina

Били сте и у Севојну?
– На Дан општине Севојно били смо и у центру општине, где смо положили цвеће на споменик који се налази у центру. То такође мислим на Иницијативни оброр Савеза бораца општине Севојно. Планирамо да наставимо да идемо горе, а имамо и споменик на Гајевима, за 24. септембар положићемо цвеће на споменик који се налази на Доварју, планирамо да уредимо чесму Алексе Дејовића, код његове родне куће, која је зарасла у коров. Ту ћемо да направимо клупе, уредимо двориште и посадимо цвеће које ће ту стално бити.
Сарађујете ли са другим удружењима као што је, на пример Удружење потомака ратника 1912-1920. године „Мајор Коста Тодоровић“?
– Сарађујемо. Њима је шефица госпођа Милка Пилчевић. Сарађујемо и са свим другим удружењима. Ми ћемо све то да објединимо у једну целину, јер мислим да је то најисплативије и најрентабилније.
На крају наш гост је пожелео да дода и следеће.
– Не бих желео да у Савез бораца и остала наша удружења општине Севојно, улази политика. Ми желимо да испоштујемо све жртве, свих ратова. Било Првог светског рата, Другог светског рата, Балканских ратова, ратова 90-их година и 20-ог века и било којих других ратова, али не желимо да нам се политика у то меша. Нама су све жртве једнаке.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.