početak GRADSKAINFO Ужички Супермен поново у акцији

Ужички Супермен поново у акцији

od nedelja
1,K pregleda

МИЛОВАН МИЛУТИНОВИЋ
Иако се ближи 70. години ужичког Супермена, Милована Милутиновића, то није спречило да упише факултет у Новом Саду, за физичке активности и спорт, и да у августу положи за носиоца црног појаса пети дан.
– Циљ ми је да ме држава прогласи врхунским спортистом и сматрам да сам својим активностима за ових 50 година бављења спортом заслужио националну пензију – рекао је упорни Милован.
Милован је у жижу српске и светске јавности дошао због многих својих подухвата, а међу последњим и улазак у Гинисову књигу рекорда. Он је 2012. године од Ужица до Лондона прешао пешке 2.500 км са ранцем тежине од 33 кг и српском заставом на леђима. За тај подухват требало му је 62 дана.
– У тој маршрути сам смршао 12 кг, а онда сам на стадиону „Линфорд Кристи“ пред званичницима Гинисове књиге рекорда са 50 кг терета 100 метара претрчао за само 25.16 секунди, а потом сам исту дужину са 200 килограма претрчао за минут и 36 секунди – рекао је Милован.


Многи медији, а међу њима медији из Шпаније, Индије и Кине писали су о Миловану, када је 2010. године продао краву да би одвео децу из свог карате клуба на европско такмичење, на коме су деца заузела 4. место. О њему су још док је младић писали многи медији када је био вице шампиону бивше Југославије у боди билдингу. Овим спортом почео је да се бави из ината.
– Имао сам 49 килограма када су ме одбиле да служим војску. Направио сам своју теретану и од тада редовно тренирам. Кроз ту моју теретану и карате салу прошло је хиљаде и хиљаде младих људи, међу којима Немања Видић, Зоран Његуш, а и тренирало је и данашњих 17 доктора из Ужица – казао је ужички Супермен.
Спорт је њему увек био инспирација за здрав дух и тело. Тако се у 42. години свог живота уписао се на карате, да би у педесетој години полагао за црни појас, у 55. за црни појас други дан, у 60. за трећи дан, у 65. за четврти дан црног појаса.
– Сада, када газим седамдесету годину, 27. августа сам пред најеминентнијим личностима из света каратеа у свету, пред Душаном Дачићем, положио за црни појас пети дан. Полагаћу све док не дођем до црног појаса 10. дан – рекао је Милован.


Сво то знање о спорту хтео је да обликује и зато је недавно уписао ДИФ у Новом Саду.
– Професор доктор Златко Ахмедовић, када ми је уручио индекс, рекао ми је да сам један од најстаријих студената у историји факултета. Сигуран сам да ћу завршити факултет у року, а и наставићу до доктората – рекао је Милован.
Ужички Супермен је прошле године тражио пријем код тадашњег премијера Александра Вучића. Није примљен, али је добио обећање да ће бити позван. Како до тога још није дошло, Милован ће поново тражити пријем код садашње премијерке или код председника. Уколико буде одбијен, Милован ће поново покренути једну акцију ширих размера.
– Иза себе имам велике резултате, хиљаде деце сам едуковао у боди билдингу и каратеу, и мислим да ова држава треба да ме прогласи врхунским спортистом и да добијем националну пензију. Уколико ме не буду примили, у Србији има 175 градова и кренућу од Врања и обићи ћу све градове у Србији, да сакупим милион потписа. Знам да ћу успети у томе, јер ме многи препознају и знају колико сам упоран. До сада сам од града Ужица и државе добио само захвалницу и машиницу за бријање – најавио је Милованн своју нову акцију.
Рекао је да су његовој 70. години сви његови здравствени параметри на нивоу једног тридесетогодишњака.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 972)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.