početak GRADSKA Ужицу треба инфраструктура

Ужицу треба инфраструктура

od nedelja
654 pregleda

ПРИЈЕМ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА
Урош Тешић, студент мастер студија на ЕТХ у Цириху, кога интересује рачунарска безбедност, на пријему у кабинету градоначелника Ужица, Тихомира Петковића, рекао је да је побољшање услова живота у Ужицу један од кључних предуслова да млади школовани људи остану да живе и раде у нашем граду и да се на томе мора радити у будућности знатно више.
– Надам се да ће град наставити са планираним развојем високошколског образовања у области информационих технологија, да млади не би напуштали овај град. Надам се да ће се радити на побољшању услова живота, да ће коначно стићи аутопут до Ужица, да ће аеродром профункционисати, како би и стране фирме могле лако да дођу до града на Ђетињи. Студирам рачунарску безбедност и волео бих да се и мом граду школују стручњаци. Ужице, када би решило инфраструктурне проблеме и пружило више садржаја за младе људе, могло би да их задржи, али за то је потребно уложити новац не само у ИТ сектор, него и у добре услове за живот и рад – рекао је Урош.
Млади стручњак предложио је градоначелнику да се настави процес озелењавања града и ставио примедбу да је „мало оголео Велики парк“, да се поради на инфраструктури, асфалтирању уништених улица, а не на платоима и сатовима.


– Сваких неколико месеци мој друг и ја долазимо у град, он из Естоније и ја из Швајцарске, и видимо како је град захватило сивило – рекао је Урош и додао да је захвалан на овом пријему код градоначелника, али би било бољe да је овај пријем уприличен после докторских студија и скренуо пажњу да овакве пријеме заслужују и ђак генерације из Гимназије Андреј, као и неки други људи, попут Уроша Селаковића, који сада иде у иностранство на школовање и његова сестра, која ради у Фејсбуку.
Урош је додао да би волео да заврши студије и упише докторске науке у Цириху и да се за десетак година врати у Ужице и пренесе своје знање.
Поредећи факултете у Београду и сада у Цириху, Тешић је рекао да је стекао добро основу на Електротехничком факултету у Београду и да једино математику сада мора да надокнађује. У великом броју случајева ствари које сада ради на мастеру, видео је на ЕТФ-у у Београду.
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да се поносимо када је неко успешан као Урош.
– Наравно, успех је пре свега његов и његове породице. Желимо да му на овај начин искажемо дивљење и захвалност, и пружимо подршку да буде још успешнији у наставку научне каријере, а верујемо да ћемо и ми на одређен начин томе допринети – рекао је Петковић и поручио Урошу да не заборави свој град и да као део тима Ужичана у свету потпомогне жељу Ужичана да развију школство и бизнис заснован на информационим технологијама.


Петковић је такође рекао овом младом човеку о намерама градског руководства да у Крчагову развије заједнички студијски програм ужичке високе школе и Техничког факултета из Новог Сада, као и мастер заснован на овом програму.
Урош Тешић је Прву основну школу у Ужицу завршио са свим петицама и био ђак генерације, а затим је исто тако наставио у Ужичкој гимназији – имао је све петице и био ђак генерације. Велике успехе је постизао на републичким такмичењима из математике, хемије и физике. Ослобођен је пријемног на Електротехничком факултету у Београду, одсеку за софтверско инжењерство. У прве три године имао је просек 10, а у четвртој 9,8. Током студија на ЕТФ-у праксу је стицао “Мајкрософту” у Београду, као и у свету, у Силицијумској долини у САД. Боравио је два пута по три месеца у Санта Клари, на пракси у корпорацији “ИНВИДИА”, једној од највећих у производњи графичких чипова за персоналне рачунаре. При крају студија на ЕТФ-у, Тешић је конкурисао за мастер студије на неколико светских универзитета: Истовремено је примљен на Кембриџ, ЕПФЛ из Лозане и ЕТХ из Цириха. Прихватио је мастер на ЕТХ, који му је понудио стипендију без икаквих обавеза. Ту планира да настави докторске студије.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.