početak GRADSKA За сада пријављено 58 пливача

За сада пријављено 58 пливача

od nedelja
660 pregleda

ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ
На Богојављење, у недељу 19. јануара, испод бране ужичке плаже, одржаће се 12 по реду пливање за Богојављенски крст. До сада се пријавило 58 Ужичана, међу којима су и две девојке.
Иван Станисављевић, заменик градоначелника Ужица, подсетио је да је прошле године било 94 пливача, што је рекорд и позвао суграђане да се пријаве и ове године у што већем броју, јер, како каже, ово није такмичење и сви су победници“.
Свештеник Љубан Петровић рекао је да ће се 19. јануара ујутру служити литургија у ужичким црквама.
– Литија ће кренути у 9.20 часова од цркве Светог Марка, па поред цркве Светог Ђорђа око 9.30 часова, а затим главном улицом кренути ка плажи. Богојављење је велики празник, када се Бог открио да постоји као Свето тројство. У Богојављенској ноћи отворило се небо и Свети Дух је сишао у облику голубице на Исуса Христа и са неба се чуо глас Бога:“Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи. Црква Богојављење слави као успомену на тај дан“, рекао је свештеник Љубан Петровић.
Динко Жувела из установе „Велики парк“ рекао је да ће пријава кандидата који ће пливати у недељу трајати до петка, 17. јануара, до 12 часова, на клизалишту на Градском тргу.
– Учесници ће у недељу у 10 часова пливати за Богојављенски крст са леве на десну страну Ђетиње, испод бране. Лекарски прегледи свих пливача биће у просторијама рибарског удружења од 7 до 10 часова, а сви малолетни морају имати сагласност родитеља – рекао је Жувела и додао да је за сада пријављено 5 младића од 17 година.
Жувела је додао да онај ко први дође до Богојављенског крста, добија златни крст, који је донација златаре „Карат“, као и поклон Благодарственог фонда Светог Георгија из Санкт Петербурга крст на ланцу и Богојављенску грамату.
Пливање за Богојављенски крст одржава се под покровитељством града Ужица у организацији Српске православне цркве и Јавног предузећа Велики парк уз подршку Црвеног крста.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.