početak GRADSKA Градска галерија планира десет изложби у 2016. години

Градска галерија планира десет изложби у 2016. години

od nedelja
677 pregleda

 

cvetić direktor galerije

За програм Градске галерија из буџета града издвојено је милион динара. Према речима директора Зорана В. Цветића, излагачки програм Градске галерије за 2016. годину предвиђа 10 самосталних и групних изложби и реализацију додатних едукативних програма. Тако ће прве четири изложбе бити изложбе уметника рођених шездесетих година, а као и сваке године програм ће отворити уметник из Ужица.
– Прва изложба којом галерија отвара сезону је самостална изложба ужичког сликара Сретена Танасковића, који ови године обележава јубилеј свог ликовног стваралаштва. Он је познат и по иконостасима, скулптурама и цртежима. Танасковић ће се ужичкој публици представити са сликама, цртежима и објектима, с тим што ће имати посебан амбијент. План је да све буде као у једној катакомби са посебним сијалицама. Изложба ће бити отворена 18. фебруара и трајаће до 18. марта – рекао је Цветић.
Друга изложба ће бити отворена 24. марта и трајаће до 22. априла и то је изложба графике уметника Димитрија Пецића из Београда.
– Димитрије Пецић је актуелни аутор на домаћој сцени и тренутно је на докторским студијама на Факултету ликовних уметности у Београду и на том факултету ради као редовни професор. Члан је УЛУС-а и руководилац је Центра за графику и визуелна истраживања Факултета ликовних уметности у Београду. Добитник је великог броја значајних награда у области ликовне уметности. Димитрије Пецић негује особену ликовну поетику која сугерише на околину тј. пејзаж. Облици су аскетски очишћени од сувишног, рационално означени чистом линијом и бојом. Форма је више мелахолична – казао је Цветић.

gradska galerija uzice

Трећа изложба је мултимедијалног уметника Николе Жигона, који се огледа у најразличитијим ликовним дисциплинама, видео арт, уметничке инсталације и учествовао је и излагао у земљи и иностранству.
– Он ће на изложби у Галерији представити радове из најновијег циклуса Додекатлос. Реч је о композицијама, које су надахнуте грчким митовима. Изложба ће обухватити четрдесет пет платна великих димензија, насталих у протекле три године – појаснио је директор Галерије и додао да ће ова изложба трајати од 28. априла до 20. маја.
Као четврта изложба у овогодишњем програму Градске галерије је изложба скулптура и објеката београдског вајара Здравка Јоксимовића.
– Вајар Здравко Јоксимовић је један од актуелних уметника савремене ликовне сцене у Србији. На изложби ће се представити радовима, скулптуре и цртежи, насталим у периоду 2013 – 2014. године. Аутору је својствена комбинација различитих материјала кожа, дрво и метал, који су на први поглед неспојиви у чврсту ликовну целину. Како сам каже, личну, интимну сценографију и чисту ликовност, а са фином иронијом, тумачи окружење у коме живимо. Ова изложба ће бити од 31. маја до 24. јуна – рекао је Цветић.
Затим следи групна изложба „Омладински ликовни клуб“ од 30. јуна до 22. јула и тај програм има за циљ афирмацију младих ликовних уметника, превасходно из Ужица, али и уметника из других средина. Ове године ће излагати: Анастазија Богдановић, Ана Лазић, Татјана Каравелић, Сара Николић, Тамара Ждерић, Вељко Ваљаревић и уметничка група „Ризби“, свеукупно 12 аутора. То ће бити у неколико групних изложби, а сумарни каталог делатности ће бити публикован крајем године.
Као и сваке године, у августу ће бити изложба „Они који долазе“, где се окупљају ужички студенти на уметничким факултетима и академијама. То је традиционална манифестација, можда једина те врсте у земљи.

gradska galerija

Потом од 8. до 29. септембра биће изложба посвећена преминулим уметницима „Они које не заборављамо“.
– На овој изложби биће представљено дело реномираног, рано преминулог уметника Зорана Матића из Бајине Баште, а поставку ће чинити слике и цртежи из ауторове заоставштине – додао је Цветић.
За прославу Дана града Градска галерија ће наставити већ устаљену сарадњу са Галеријом САНУ и академиком Љубомиром Симовићем, па ће бити представљени аутори или групе аутора, чланова Академије, односно ствараоци који су оставили дубок траг у српској и југословенској уметности. То је планирано за Дан града и изложба ће трајати од 7. до 28. октобра.
У новембру од 8 до 29. планирана је изложба Међународне колоније уметничке керамике Злакуса, а од 13. децембра и у јануару 2017. године одржаће се Регионални ликовни салон, који представља смотру ликовног стваралаштва у региону.
– Градска галерија ће наставити сарадњу са Народним музејом у Београду, Музејом савремене уметности у Београду, Музејом примењене уметности и удружењима ликовних уметника УЛУС-ом и УЛУПУДС-ом. Поред редовног излагачког програма, планирамо и програм за децу предшколског узраста и основних школа у Ужицу. Циљ је да се деци у овом узрасту, кроз интерактиван педагошко-ликовни рад, приближи уметност као будућој публици и будућим ликовним ствараоцима. У оквиру овог програма Градске галерије, прошириће се сарадња са Графичким колективом из Београда и реализоваће се изложба кореанске уметнице Ким Со Хи, која ће се представити цртежима и графикама. Такође, две значајне установе културе прошириће сарадњу, тако што ће се у Графичком колективу реализовати изложба Савремени италијански графичари (радови из колекције Градске галерије) – рекао је Цветић.
На крају је рекао да је Градска галерија аплицирала за средства код „Градова у фокусу“ за „Ноћ графита“, који би, ако буде одобрен новац, реализовала заједно са Градским културним центром.
– У башти ГКЦ-а би се правили графити, али не на зиду, већ на платну и то би припадало урбаним графитима. Цео тај програм би био праћени хип-хоп музиком. То би заиста био један добар интермедијални догађај – додао је директор Градске галерије.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Dusica K. 2. фебруар 2016. - 18:44

Puno dobrih ideja. Valjda ce i realizacija istih biti takva.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.