početak NAJNOVIJE Zaraza, smrti, smene i ostavke

Zaraza, smrti, smene i ostavke

od Mila Filipović
762 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan dvadeset četvrti
Utorak smo završili sa 400.000 zaraženih i 13.000 mrtvih od coronavirusa u Americi, sa ozbiljnom tendencijom da će taj broj i dalje rasti, iako neki pokazatelji iz epicentra, Njujork Sitija, govore da se krivulja možda zaustavila na vrhu, pa će sada polako da se spušta na dole. Država Njujork je već nekoliko dana za redom imala smanjeni broj zaraženih i manji broj hospitalizovanih pacijenata, iako je broj preminulih i dalje u ozbiljnom porastu. Ima li, zaista, svetla na kraju ovog tunela u kome smo se, ne svojom voljom, našli i, ako ne još, postoji li neko ko bi nam sa sigurnošću mogao reći kada će ga biti?
Iza nas je još jedan dan pun kontroverznih informacija, ali i dešavanja na američkoj političkoj sceni. Dok jedni tvrde da najgore niti je došlo, niti je prošlo, drugi nam obećavaju brzi povratak u normalu; lekari kažu da bi blokada mogla potrajati još najmanje 18 meseci, sve dok se ne nađe i ne ispita potvrđeno uspešna vakcina za ovaj monstrum-virus, a političari obećavaju da ćemo se, malo po malo, uskoro vratiti na svoja radna mesta, u restorane, avione, bazene i teretane.


Savezna administracija i dalje upućuje zaštitna sredstva, lekove, opremu i testove u užarena područja, a vojska je počela sa regrutiranjem budućih vojnika na socijalnim mrežama. Vesti kažu da je 51% pacijenata koji su ozdravili u Južnoj Koreji testirano pozitivno na virus i po drugi put, te da zato ne bi valjalo žuriti u normalan život.
U Ilinoisu je zaraženo 14.000, a umrlo 400 ljudi, ponavljamo, najveći broj je Afro-Amerikanaca, a tom se statistikom na saveznom nivou poabavio i Krizni štab Bele Kuće, obećavajući novinarima i javnosti konkretnije informacije i podatke šta je glavni uzrok tome. U Čikagu je porodica preminulog 52-godišnjeg muškarca podnela tužbu protiv trgovinskog lanca WalMart, zbog loših uslova rada. Čovek je radio u WalMartu, koji nije bio detaljno čišćen i dezinfikovan, nije postojala adekvatna zaštitna oprema, i posle par dana pod virusom, iznenada je preminuo. Posle njega, preminuo je radnik iz iste radnje, pa će WalMart morati da se brani pred sudom zbog neadekvatnih uslova rada u stanju pandemije.


“Kriza uvek baci najjače svetlo na naše duboke probleme u zajednicama u kojima vladaju siromaštvo, hronične bolesti, loša medicinska nega, odsustvo zdravstvenog osiguranja, nezaposlenost. Tako je bilo i u vreme epidemije AIDS-a, tako je i danas, sa time se moramo suočiti i protiv toga boriti” – rekao je doktor Toni Fauči.
U istom danu predsednik Tramp je ozbiljno govorio o stopiranju finansiranja Svetske zdravstvene organizacije, koja je morala znati za pandemiju i o tome obavestiti svetsku javnost, ali to, iz ko zna kojih razloga nije učinila. “Oni su uvek na strani Kine, morali su znati kada je pandemija buknula i morali su je sprečiti.Ozbiljno razmatramo opciju za zaustavljanje finansiranja SZO”- rekao je predsednik, dok neki analitičari otvoreno zahtevaju da ceo svet Kini ispostavi račun za pandemiju koja nas je paralisala.
Predsednik Tramp je imao i sastanak sa čelnim ljudima najvećih američkih banaka – Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, City Group, kao i sa čelnicima Vise i Master Cards, kako bi razrešili aktuelne probleme nastale zbog aplikacija za bespovratne kredite i pozajmice malim i srednjim preduzećima oštećenim pandemijom, i nagovestili potrebu za novim paketom ekonomske pomoći, kojim će se oštećenima dodeliti u sledećoj fazi. Krizni štab je odlučio i da se za potrebe bolnica i drugih medicinskih ustanova, koje zbog pandemije ne obavljaju redovne lekarske preglede i intervencije, uputi dodatnih 30 milijardi dolara, što će uz već 34 milijarde ranije odobrene biti dovoljno da se prevaziđu aktuelni problemi, lekarima i osoblju uplaćuju redovna primanja i bolnicama omogući normalno poslovanje.


“Ako mismo poravnali krivulju epidemije, poravnali smo ekonomiju” – kritički se na stanje osvrću analitičari, koji bi želeli da zemlju vide što pre u redovnom stanju, tvrdeći da modeli prema kojima se prognozirao broj zaraženih i umrlih, srećom, nisu precizni i daleko su od realnog stanja. “Došli smo u situaciju da ne smemo da postavljamo pitanja, ne smemo da predložimo rešenja. Postoji još jedna senka nad brojkama – za sve koji su imali coronavirus i preminuli kažu da su preminuli od coronavirusa, što u slučajevima teških bolesnika, ipak ne mora da bude istina.” – glasni su neki komentatori. Ipak i oni su svesni da je ceo svet, zapravo, na novoj teritoriji, da je ovo nova realnost za sve nas, i da će dijalog o posledicama biti dug i bolan.
Ako je nekome mozda promaklo, bio je ovo i dan u kome su pljuštali otkazi i ostavke u američkoj administraciji. Počelo je vešću o tome da je pres sekretar Bele kuce, Stephanie Grisham (nikada nije imala press briefing dok je bila na funkciji), smenjena i postavljena na funkciju šefa osoblja Melanije Tramp, kojoj ce biti i protparol za štampu, a da je na njeno mesto došla Kyle McEnani, 4. press sekretar u Trampovom mandatu. Potom je sekretar Navy, Thomas Modly, podneo ostavku, posle kontraverznog slučaja sa kapetanom nosača aviona Teodor Roosevelt, za koga je rekao da je bio “ili mnogo naivan, ili mnogo glup”, pa se posle izvinjavao, ali bilo je kasno, jer se predsednik, u međuvremenu, već stavio na stranu kapetana, tvrdeći da je ceo slučaj nepotrebni nesporazum. A na kraju dana predsednik je našao vremena i da smeni Generalnog inspektora Pentagona, Glenn Fine, koji je nadgledao primenu Coronavirusa ekonomskog zakona, čijim radom predsednik, očigledno nije zadovoljan.
Sinoć je i Čikago prvi put u 8h uveče aplaudirao nesebičnom medicinskom osoblju, koje je u borbi sa pandemijom; čule su se sirene automobila, zvižduci i dugi aplauzi sa balkona i prozora, kao unisono, univerzalno hvala za požrtvovanje. Tako nam je bilo danas, a sutra će nam biti kako nam bude.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.