početak NAJNOVIJE Zatvoriti, odškrinuti, otvoriti

Zatvoriti, odškrinuti, otvoriti

od Mila Filipović
957 pregleda

– Ako su maske funkcionalne, zašto onda ne počnemo sa radom? Ako maske nisu funkcionalne – zašto ih onda nosimo? – Los Andjeles Times je objavio priču o novim, mutiranim oblicima virusa koje su otkrili naučnici Los Alamos Nacionalne Laboratorije; kažu da su postali dominantni u Evropi, i tvrde da se još lakše prenose od verzije koja se širila na početku pandemije –

Njujork

COVID-19 u SAD – Dan četrdeset osmi

Pre nego što je poleteo u Feniks (Arizona) u posetu fabrici Honeywell, koja u vreme pandemije proizvodi M-95 zaštitne maske, predsednik je, obraćajući se novinarima, rekao da novi izveštaj, da ćemo imati 3.000 mrtvih dnevno do 1. juna, ako se neke države pre vremena otvore, ne uzima u obzir mere o fizickom distanciranju i druge koje su u pandemiji preduzete, i da se njegova administracija radije vodi modelom Univerziteta Vašington. “Modeli su često pogrešni, mi preduzimamo važne korake koji daju rezultate, kako bi broj zaraženih, obolelih i umrlih bio što manji.

Juče se digla prašina i zbog predsednikove zabrane da doktor Toni Fauči svedoči pred Komitetom američkog Kongresa, uz tvrdnju da je taj zahtev zamka Demokrata, da su u Komitetu uglavnom oni koji mrze Trampa i da će Fauči već iduće sedmice svedočiti u Senatu, u kome većinu čine Republikanci. “Demokrate bi trebalo da se stide, jasno je da mojoj administraciji ne žele uspeh, nadajući se da bi mogli dobiti izbore u novembru, ali izbore dobiti neće.”- rekao je predsednik Tramp.

Novinarima je objašnjeno da su svi članovi predsednikovog tima koji sa njim putuju u Arizonu testirani, uključujući i security service, kao i da će se tokom ovog kratkog boravka u Arizoni pridržavati fizičkog distanciranja.

U Feniksu se sastao sa predstavnicima kompanije Honeywell, kao i predstavnicima Navaho plemena, takođe pogođenog pandemijom. Demokrate su odmah prigovorile da je ovo praktično nastavak Trampove predsedničke reizborne kampanje, podsećajući na njegovu izjavu iz februara, kada je baš u poseti Arizoni rekao da će sa virusom biti gotovo do kraja aprila.

U dosadašnjem toku pandemije predstavljeno je više od sto različitih modela o razvoju zaraze i posledicama po svetsku populaciju, pa se na kraju postavlja pitanje možemo li bezuslovno i bezrezervno verovati bilo kom modelu? Da li onom po kome je Amerika zatvorena, možda nekom po kome bismo mogli odškrinuti vrata normalnog života, ili poverovati u one koji preporučuju kompletno otvaranje? Neko je na društvenim mrežama postavio legitimno pitanje – Ako su maske funkcionalne, zašto onda ne počnemo sa radom? Ako maske nisu funkcionalne – zašto ih onda nosimo?

San Francisko

Od sutra će i Masačusetsu biti obavezno nošenje maski, prekrišioci će biti kažnjeni sa 300 dolara, a u nekim gradovima kazne su i 1.000 dolara, valjda kao dokaz zloupotrebe moći, vlasti i krizne situacije.

Država Ilinois će se, prema odluci guvernera JB Prickera, u normalu vratiti u 5 faza, a kako kaže već se nalazimo u 2. fazi otvaranja. Treća bi se mogla desiti krajem maja, kada će, ako se širenje zaraze primiri, i broj hospitalizovanih i umrlih smanji, otvoriti fabrike, kancelarije, robne kuće i prodavnice, frizerski saloni, a bila bi dozvoljena i sva okupljanja u grupama do 10 ljudi.

Četvrta faza bi uz odredjene uslove omogućila otvaranje restorana, barova, dečijih vrtića i škola, kao i okupljanja u grupama do 50 ljudi, a peta faza bi u Ilinoisu donela ukidanje svih restrikcija, što bi se odnosilo i na koncerte, festivale, i druge javne skupove, kojima se u letnjoj sezoni u Čikagu ni broja ne zna.

I juče smo dobijali informacije o novim simptomima kod zaraženih coronavirusom, radi se o ozbiljnom zakrčenju krvnih sudova, a podaci sa terena potvrđuju i veliki broj zaražene dece, koja od simptoma najčešće imaju samo proliv. Los Andjeles Times je objavio priču o novim, mutiranim oblicima virusa koje su otkrili naučnici Los Alamos Nacionalne Laboratorije; kažu da su postali dominantni u Evropi, i tvrde da se još lakše prenose od verzije koja se širila na početku pandemije. U ovoj formi virus se vrlo brzo proširio i na istočnu obalu Amerike, pacijent može biti zaražen i po nekoliko puta, a naučnici insitstiraju da istraživači uzmu ove mutirane sojeve virusa u obzir pri pravljenju efikasne i bezbedne vakcine.

Lek Remdesivir velikom broju bolnica širom zemlje biće dostupan tokom ove nedelje, obećavajuće vesti o pravljenju vakcine stižu sa Njujorškog Univerziteta, a Bela Kuća najavljuje smanjenje broja članova Kriznog Štaba (kažu, u njemu će i dalje biti i doktor Bruks i doktor Fauči), ali mu i dalje ostavlja operativnu funkciju, i najavljuje ozbiljnije bavljenje vraćanjem zemlje u normalan život.

Sa svih strana nas obaveštavaju o žarištima pandemije u fabrikama za preradu i pakovanje mesa, u kojima je zaraženo više od 7000 zaposlenih, a 35 umrlo, mnoge od njih su zatvorene, u Tayson Food fabrici u Ajovi 58 odsto zaposlenih zaraženo je virusom. Podsećamo, presednik Tramp je aktom o proizvodnji u vanrednim uslovima naredio otvaranje fabrika za preradu mesa, ali se sindikati radnika bune, tvrdeći da ne postoje elementarni uslovi za poštovanje propisa o fizičkoj distanci i pojačanim higijenskim merama. Cene mesa već su otišle u nebo, a velike trgovinske kuće Costco i Kroger limitiraju prodaju mesa na 3 paketa po kupcu. Analitičari tržišta sumnjaju da se radi o lovu u mutnom, veštački dižu cene mesa u nebo i izaziva veštačka nestašica u maloprodajnim objektima.

Čujem da će Carneval Cruises da nastave sa krstarenjima, uglavnom iz luka u koje putnici dolaze drumskim prevozom,a ne avionima. Neke avio kompanije, mežu njima Frontier, najavljuju dodatni trošak za putnike koji insistiraju na fizičkom distanciranju – ukoliko želite da sedište u sredini bude slobodno, morate doplatiti 39 dolara.

Sa druge strane slušamo predloge o grupisanju radnika prema godištima i zdravstvenom stanju, na osnovu čega bi se vraćali na posao – Prva grupa – oni koji imaju izgrađen imunitet, druga grupa – oni ispod 65 godina i treća grupa – stariji od 65 godina, trudnice, pušači i hronični bolesnici. Naravno da se ovakav predlog sudara sa svim pravilima o čuvanju privatnosti, ali pravila i postoje da bi se kršila, zar ne?

Sve mi ovo nekako liči na lutanje u magli, bez jasne strategije i potvrđene delotvornosti preduzetih mera. Regan je bio u pravu tvrdeći da su ovih 9 reči najstrašnije reči u engleskom jeziku: “ Ja sam predstavnik države! Ja sam tu da ti pomognem!”

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.