početak GRADSKA Зажмури да би нас разумео

Зажмури да би нас разумео

od nedelja
777 pregleda

ДАН БЕЛОГ ШТАПА
У понедељак, 15, октобра, обележен је међународни Дан слепих. Том приликом су по један ученик Медицинске и Економске, школе у знак солидарности са слепим и слабовидим особама, везали беле повезе преко очију, док су их њихови другови водили. Ова манифестација се по трећи пут обележава у нашем граду.
– Ту смо за вас. Хајде да заједно видимо све боје света. Бели штап спаја, не раздваја. Бели штап има два краја, зажмури, гледај срце. Зажмуримо заједно, гледајмо свет!“ – овим речима се Драгана Дучић, председница организације слепих у Ужицу, обратила окупљеним и додала да је име ове манифестације „Зажмури да би нас разумео“.
Драгана каже да слепим и слабовидим особама у Ужицу увек недостају бољи бели штапови.
– Ја имам овај обичан бели штап из 2002. године. Сада постоје бели штапови са сензорима који упозоравају на препреке. Имамо закон за псе водиче, али пси водичи су наши снови, јер у Србији има само један пас водич. И ти пси су прескупи. Ми смо скромни, па и малим помацима смо задовољни. Задовољни смо што нас подржавају средњошколци и њихови професори, медији. Иначе, из године у године има малих помака у граду за нас слепе. Ове године је направљена тактилна стаза у блоку Ц и то на нам много значи, јер схватамо да ми живимо са вама, а не поред вас – рекла је Драгана.


Будимка Тошић, чланица градске организације слепих и слабовидих у Ужицу, похвалила је што је све више грађана, и младих и старих, који желе да помогну слепима у различитим ситуацијама. Такође је изнела примедбу да би могли да се ураде неки ивичњаци на степеницама на тргу, као што је урађено на степеништу Дома здравља. Такође, замолила је власнике аутомобила, да не буде као у другим градовима, да се та тактилна стаза не претвори у неки паркинг и, додала је, да већина људи не зна чему служи.
На питање колико коштају обични, а колико штапови са сензорима, Драгана је рекла, да најобичнији штапови коштају 1.300 динара, а са сензорима око 50 евра и да се она сама уз помоћ штапа креће по граду, али да је то велики ризик.
На обележавању Дана слепих присуствовао је и градски већник Видоје Дрндаревић, који је обећао у име Града да ће Град набавити пет белих штапова са сензорима.
– Први пут чујем за те штапове и у име града дајем обећање да ћемо набавити пет штапова са сензорима и да их ви у удружењу поделите коме су најпотребнији. Знам да то није нека инвестиција, али много значи. Ми се увек трудимо да побољшамо услове за живот особа са инвалидитетом – рекао је Видоје Дрндаревић и нагласио је да је ове године урађена стаза испред блока Ц, која ће омогућити да се слепе и слабовиде особе безбедно крећу помоћу белог штапа. Такође је рекао да је пре неколико година урађена звучна сигнализација на семафорима и изразио наду да ће се урадити и нове стазе, бар за институције које су њима потребне.
Јована Максимовић, ученица Медицинске школе, прочитала је саопштење Савеза слепих Србије.


– Савез слепих Србије заједно са свим локалним организацијама и установама за слепе и слабовиде особе обележава 15. октобар, Међународни дан слепих, који се манифестацијом „Дан белог штапа“ више од пола века обележава широм света, као дан за подизања свести јавности о безбедности слепих и слабовидих особа. То је прилика да слепе и слабовиде особе укажу на свакодневне проблеме са којима се суочавају. Јавни простори, који су дизајнирани на неадeкватан начин могу проузрокoвати значајне сигурносне опасности. Ради безбеднијег самосталног кретања све градове и јавне површине треба учинити доступним, тако што ће се поставити звучна семафорска сигнализација на свим већим и прометним раскрсницама и тактилне стазе. Применом универзалног дизајна на уређењу радног простора обезбеђује се и могућност и запошљавања слепих и слабовидих особа, што им омогућава достојанствени живот, независност и допринос целокупном друштву. Приступ образовању слепих и слабовидих ученика и студената, посебно оних који се школују у процесу инклузије убудуће мора бити много бољи и конкретнији. Зато је Савез слепих Србије ове године уз подршку Министарстава правде и запошљавања кроз пројекат „Сачувајмо Брајево писмо“ обезбедио средства за санацију и стварања бољих и савремених услова рада највеће библиотеке за слепе на Балкану „Др Милан Будимир“ – рекла је између осталог Јована.
Александра Јовановић, ученица треће године Медицинске школе, прочитала је свој састав посвећен слепим особама.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.