početak EKONOMIJARakijo, veseliš tužne i hrabriš ružne

Rakijo, veseliš tužne i hrabriš ružne

od nedelja
769 pregleda

Na gradskom trgu u Užicu na „žestokoj“ temperaturi 19. avgusta održan je Festival voćnih rakija „Žestival“. Na ovoj trećoj manifestaciji po redu učestvovalo je 86 izlagača, od čega 33 destilerije, 26 poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnici opreme za destilerije i proizvođače rakije, poljoprivrednih mašina, organske hrane, farmaceutskih kuća i meda iz Srbije, BiH i Crne Gore, a bio je i jedan predstavnik iz Zubinog potoka.

Festival je počeo rečima da je „rakija najpoznatiji srpski ambasador dobre volje, plemenito piće na Balkanu. Spaja ljude, bez obzira na veru i naciju“.
Branislav Mitrović, predsednik organizacionog odbora „Žestivala“ i predsenik Skupštine grada, poželeo je dobrodošlicu svim prisutnima i podsetio da nije slučajno što se ovakav festival održava u Užicu.
– Davne 1892. godine Užičanin Toma Naumović izlagao je u Briselu svoju užičku klekovaču i u grad doneo zlatnu medalju – podsetio je Mitrović.
Gradonačelnik Užica i predsednik saveta festivala Tihomir Petković, pozdravio jesve zvanice i ostale prisutne.
– „Žestival“ je od ove godine međunarodna i jedinstvena turistička manifestacija promocije rakija. Ono što mi želimo je da ljudi iz našeg kraja iskoriste prirodne pogodnosti za voćarstvo. Ove godine subvecinišemo poljoprivrednu proizvodnju, ponajviše voćarstvo, više nego ijedne godine ranije. Cilj je da se podignu novi zasadi i da razvijemo krajnji proizvod voćarstva, a to su naše sjajne voćne rakije, kako bi proizvođači mogli biti najkonkurentniji na svetskim tržištima. „Žestival“ je prilika za proizvođače da ocene svoje proizvode i dobiju sve potrebne informacije radi poboljšanja plasmana rakija – rekao je Petković.
Ministar poljoprivrelje Branislav Nedimović je rekao da užički kraj i krajevi slični našem, „predstavljaju inspiracija da ove godine uvrsti neke mere za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtarstvo. U Koceljevu je za 7 godina 5 novih traktora registrovano, dok je u Užicu ovih dana ministarstvo učestvovalo u nabaci 23 nova traktora za Užičane i okolna sela sa 50 posto sredstava. I u Arilju je planirano 47 traktora. Ministarstvo će podržati svaku manifestaciju koja pomaže da se razvija prerađivačka industrija. Ne treba da prodajemo jeftinu sirovinu, već to treba da prerađujemo i da radimo na izvozu tih prerađivačkih proizvoda – rekao je Nedimović, potom otvorio „Žestival“.
Istovremeno se ocenjivala najbolja rakija destilerija i poljoprivrednih proizvođača. Ocenjeno je 102 uzorka. U kategoriji poljoprivrednih proizvođača nagradu „Radoslav-Rade Paunović“ za najbolju rakiju Festivala dobio je Milan Plazinić iz Čačka, dok je u kategoriji destilerija dobila firma „RB Global“ iz Užica.
– Posebno mi je zadovoljstvo što sam prvi put učestvovao na „Žestivalu“ u Užicu i što je moja rakija proglašena za najbolju. Proizvodnjom rakija se bavim punih 25 godina i nastavio sam tradiciju od mog oca i pokojnog dede, samo je malo podigao na nivo kombinacije starih i savremenih tehnologija. U proizvodnji rakija je jasno da se od nekvalitetnih plodova ne može dobiti kvalitetna rakija i samo se od ekstra plodova može se očekivati ekstra kvalitet rakija. Inače, treba mnogo vremena da se sačeka da rakija sazri u hrastovom buretu – rekao je pobednik i dodao da ko shvati da su na festivalu svi pobednici, ima šanse da napreduje i da na jednom od sledećih festivala bude bolji.
On kaže da oni koji su danas lošiji treba samo malo da se potrude, jer u pitanje su samo sitne finese da se dođe do vrhunskog kvaliteta.
– Sama proizvodnja i organizacija proizvodnje je sva na meni, imam nekoliko komšija koji mi pomažu. Ima dve ćerke koje se bave drugim poslom, ali i pomažu marketingu – kaže Plazinić i dodao je da ima hektar i po sopstvenog zasada, da jedan dobar deo kupuje i to stare sorte šljiva, a da se destilerija „Plazinić“ nalazi na obroncima planine Jelice, od Čačka ka Kraljevu.


Ranije je izvozio, a sada proizvodi firmama za ličnu prezentaciju i njihove potrebe. – Ne živim od proizvodnje rakije, jer ne znam da li bih mogao da živim samo od toga. Mi smo orijentisani na proizvodnje vrhunskih rakija i vrlo je malo onih koji mogu to da kupe. Proizvodnja zavisi od godine do godine. Ove godine nećemo imati ni 1.000 litara zbog suše, a, inače, proizvodnja se kreće od 5.000 do 6.000 litara pa do 15.000 litara, ali, kao što rekoh, zavisi od godine do godine i kvaliteta roda. Ja imam manju prodaju, jer držim prvenstveno zalihe. Imam rakiju staru i 20 godina, koja stoji u buretu. Imam sreću da proizvodim proizvod koji ne propada vremenom, već kako je stariji sve je bolji – zaključio je Plazinić.
Aleksandar Pantić, terenski komercijalista za Zapadnu i Centralnu Srbije „RB Global“, preduzeća čija „Stara sokolova rakija“ ima 12 velikih zlatnih medalja za najbolje rakije sa Novosadskog sajma i svetski prvaci u kategoriji žestokih pića i to 2006. godine u Minesoti, 2012. godine u Las Vegasu i 2014. godine u Alebrti, kaže da je pobeda na užičkom „Žestivalu“ posebna.


– Ona je posebna, jer je dobijena u našem rodnom mestu, a najteže je pobediti na domaćem terenu. Mi smo za ocenu dali samo „Staru sokolovu rakiju“ staru 12 godina – rekao je Pantić i dodao da „Stara sokolova“ nije u rangu šktoskog ili irskog viskija, da je bolja od viskija, jer se viski pravi od žitarica, a ova rakija od voća.
„RB Global“ godišnje proizvede 100.000 litara rakije i 70 posto plasira u izvoz u Kanadu, SAD, Rusiju, Ujedinjene arapske emirate, Australiju, skoro u sve zemlje članica Evropske unije i sve bivše zemlje SFRJ, sem Makedonije.
– Tradicija proizvodnje naše rakije duga je preko 200 godina i pojedine formula su velika tajna. Naša „12“ je nastala kupažom sedam različitih rakijskih destilata i tu tajnu kombinaciju zna samo vlasnik Radislav Bogdanović i tehnolog. Tu je i naša rakija stara pet godina nastala kupažom pet rakijskih destilata. U asortimanu imamo skoro sve rakije od voća, jedino nemamo rakiju od jabuke i maline. Za Rusku federaciju ekskluzivno proizvodimo lozu i te rakije nema ni na jednom drugom tržištu. Inače, sve rakije su istog kvaliteta, bilo ove u Užicu ili u hotelima zemalja u koje izvozimo – rekao je Pantić.

„Lepinja sa sve“ za Ginisa

Užičko pekarsko preduzeće „Kod Šuljage“, čiji je vlasnik Dragan Lazić, ispeklo je najveću na svetu komplet lepinju ili „lepinju sa sve“.
– Napravili smo je po istoj recepturi kao što pečemo i pravimo standardne „lepinje sa sve“. Prečnik ove lepinje je metar. U nju je stavljeno oko 50 jaja, 3 kg kajmaka, a koliko je pretopa stavljeno, neću reći, zbog zdravstvenih radnika. Pekli smo je u našoj zidanoj peći. Bio je izazov napraviti ovakvu lepinju, a napravili smo je iz drugarskih razloga. Nismo imali problema pri pečenju, ali, bilo je treme da li će uspeti – rekao je Dragan Lazić.

Ovo je za sada nezvanično najveća ispečena „lepinja sa sve“, a dogodine Lazić planira istu takvu, samo prečnika od metar i po. Džinovska lepinja, kao i 200 manjih, podeljena je građanima, dok je jedna veća lepinja poslata ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu, koji je prisustvovao festivalu i obišao štandove.

Pored minsitra Nedimovića i ruskog ambasadora, festivalu voćnih rakija na trgu su prisustvovali Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Aleksandra Vučića, predstavnik amabasade Belorusije, poslanik Dragoljub Karić, predstavnici grada Užica i drugih opština Zlatiborskog okruga. Iako „Žestival“ nije bio stranački obojen, mogle su se videti pristalice Karićevog Pokreta „Snaga Srbije“ sa stranačkim obeležjima.
„Žestival“ je imao i bogat kulturno-umetnički program, a uveče je održan koncert grupe „Legende“.

Zvezdana Gligorijević


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.