početak GRADSKAHRONIKACRNA HRONIKA Злоупoтреба службеног положаја у Пожеги

Злоупoтреба службеног положаја у Пожеги

od nedelja
771 pregleda

Kривичнa пријавa против одговорног лица „Друштва за церебралну парализу, дечију парализу и плегије“ општине Пожега

Припадници Министарства унутрашњих послова у сарадњи са надлежним тужилаштвима и Пореском полицијом, у више одвојених акција ухапсили су 27 особа и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 102 лица, због постојања основа сумње да су коруптивним кривичним делима и делима из области финансијског криминала оштетили буџет Републике Србије и других привредних и физичких лица за више од 1,2 милиона евра.

Акције усмерене на сузбијање финансијског криминала и корупције спроведене су на територији Београда, Алексинца, Пирота, Ниша, Чачка, Крагујевца, Кикинде, Лесковца, Панчева, Пожаревца, Сремске Митровице и Суботице.

Осумњиченима се ставља на терет да су од 2008. године до данас починили више кривичних дела: злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, превара, прање новца, фалсификовање новца, неовлашћено организовање игара на срећу, недозвољена трговина, проузроковање лажног стечаја, пореска утаја и недозвољен промет акцизних производа.

Међу ухапшенима су запослени у општој болници у Алексинцу, бивше одговорно лице ЈКП „Градска топлана“ Пирот, надзорни орган Дирекције за изградњу града Пирота, одговорно лице Шумарског газдинства „Северни Кучај“ Кучево, одговорно лице Центра за социјални рад у Бабушници, одговорно лице туристичке агенције „ММ ТУРС“ из Ниша, одговорно лице туристичке агенције „VIP tours&service“ из Ниша, одговорно лице Скупштине предузећа „Београђевинар“ као и оснивачи, власници и одговорна лица више приватних фирми.

Кривичним пријавама обухваћено је и осам полицијских службеника, међу којима је и један начелник регионалног центра, одговорно лице Друштва за церебралну парализу, дечију парализу и плегије у општини Пожега, запослени у дечјем одељењу Здравственог центра Књажевац, вршилац дужности одговорног лица Завода за трансфузију крви у Нишу, бивши вршилац дужности одговорног лица јавног предузећа „Ресавица“, запослени у „Србијагасу“,бивше одговорно лице „Електрокосмета“ са седиштем у Београду, бивше одговорно лице хидроелектране Газиводе из Зубиног потока, власници и одговорна лица у више привредних друштава и друга физичка лица.


***

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције у Ужицу, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица „Друштва за церебралну парализу, дечију парализу и плегије“ општине Пожега, због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Осумњичени се терети да је закључио Уговор о извођењу грађевинских радова за адаптацију објекта „Друштва за церебралну парализу, дечију парализу и плегије“ са самосталном грађевинском радњом, без претходно расписане јавне набавке мале вредности.

Сумња се да је он на бланко папиру исписао три наводне понуде заинтересованих извођача предметних радова, које стварно нису достављене, након чега је Уговор, вредности 1.535.508 динара склопио са једном самосталном грађевинском радњом, као наводним најповољнијим понуђачем.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ужицу, у сарадњи са Сектором пореске полиције у Ужицу, по налогу Основног јавног тужилаштва у Пожеги, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица „YUBE“ DOO Пожега, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело пореска утаја.

Осумњичена се терети да је, у намери да избегне плаћање пореза на додату вредност, у периоду од 30.01.2015. године до 18.12.2017. године у фактурама за извршене услуге које је „YUBE“ DOO Пожега испоставило одређеним привредним друштвима у укупном износу од 38.240.760 динара, није исказала ПДВ у укупном износу од 7.648.152 динара у свом пословном књиговодству као и у поднетим пореским пријавама филијали Ужице.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.