početak EKONOMIJA Stigli braća Rusi!

Stigli braća Rusi!

od nedelja
864 pregleda

Ruski servis Yandex.Taxi je došao u Srbiju, a regionalni menadžer kompanije je Slovenac Dejan Jefim

U Beogradu se pojavio Yandex.Taxi, najveći ruski onlajn-servis za naručivanje taksija. Aplikacija se može besplatno skinuti u prodavnicama App Store i Google Play. Srbija je ukupno 11. zemlja u koju je došao ruski IT gigant i prva zemlja u Centralnoj Evropi. Pre puštanja u rad, u aplikaciju su dodate detaljne karte Beograda i srpski jezik.

Za naručivanje taksija nije neophodno navođenje adrese, dovoljno je pokrenuti aplikaciju i ona će sama odrediti gde se korisnik nalazi i usmeriti automobil prema njemu. Algoritmi aplikacije Yandex.Taxi uzimaju u obzir udaljenost i gužve u saobraćaju i pronalaze vozača koji će najbrže stići do korisnika.

“Taksi tržište u Srbiji je već formirano i tarifa je ista za sve kompanije. Zbog toga smo odlučili da naše konkurentne prednosti budu kvalitet usluga, savremeni dizajn aplikacije i pametne tehnologije. Yandex.Taxi tako, na primer, prenosi narudžbinu najbližem vozaču, on ne mora dugo da čeka vožnju ili da se vozi do putnika na drugi kraj grada. Servis formira optimalnu maršrutu i za vozača unapred traži novu narudžbinu u delu grada, u koji vozi putnika. Taksisti mnogo kraće stoje bez vožnji, što znači da mogu više da zarade“, kaže Mušeg Saakjan, direktor za međunarodni razvoj Yandex.Taxi (Rusija).

Beogradski korisnici od partnera aplikacije Yandex.Taxi mogu dobiti promokodove za popust do 30% za bilo koju vožnju. Zahvaljujući novim mapama Beograda, aplikacija može prilično tačno da predvidi približnu cenu vožnje.

Aplikacija pri raspodeli vožnji uzima u obzir, između ostalog, i rejting vozača zasnovan na ocenama koje su dali korisnici i statistici realizovanih vožnju. Vozači sa visokim rejtingom imaju prioritet pri dobijanju vožnji. Ukoliko je putnik zaboravio stvari u autu ili želi da postavi neko pitanje, na raspolaganju mu je čet u okviru aplikacije. Korisnički servis za podršku je dostupan svaki dan 00-24.

Yandex.Taxi ne sarađuje direktno sa vozačima, već samo sa zvaničnim udruženjima koja imaju dozvolu za prevoz putnika. U Beogradu okuplja preko 600 vozila iz partnerskih udruženja.

Menadžer Yandex.Taxi za Srbiju i zemlje Centralne Evrope je Dejan Jefim (Slovenija), jedan od najpoznatijih stručnjaka u oblasti taksi prevoza u regionu. Softver NetCab koji je proizvela njegova kompanija trenutno koristi 80% taksi udruženja u Sloveniji, 50% udruženja u Srbiji i mnoge firme u drugim zemljama.

“Srbija postaje interesantna zemlja za međunarodne poslovne igrače. Zato je Yandex.Taxi rešio da uloži novac i tehnologiju u Centralnu Evropu. Pre samog početka smo u dogovoru sa Vladom Srbije napravili novu mapu Beograda. Tako detaljnu kartu niko nema, čak ni u Sloveniji, odakle ja dolazim. Ali Yandex.Taxi ne planira da se zaustavi samo na tome“, istaknuo je Dejan Jefim, regionalni menadžer kompanije Yandex.Taxi za Centralnu i Istočnu Evropu.

Servis Yandex.Taxi je osnovan 2011. godine. Početkom februara tekuće godine Yandex je sklopio dogovor sa kompanijom Uber o zajedničkom poslovanju u oblasti onlajn-naručivanja taksija u zemljama ZND. Na čelu nove kompanije se našao Tigran Hudaverđan, raniji direktor firme Yandex.Taxi. Osim Srbije, kompanija Yandex.Taxi objedinjena sa Uberom posluje u 450 gradova u Azerbejdžanu, Belorusiji, Estoniji, Jermeniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Letoniji, Moldaviji, Rusiji, Gruziji i Uzbekistanu. Prema podacima iz januara 2018. objedinjena kompanija je realizovala 62 miliona vožnji, čija ukupna vrednost iznosi 206 miliona dolara.

Yandex je jedna od najvećih IT kompanija na svetu, vlasnik istoimenog pretraživača i internet-portala. U Rusiji odakle potiče Yandex, preko ovog pretraživača je obavljeno 56,6% internet pretraga. Akcije kompanije Yandec se od 2011. godine nalaze na NASDAQ. Servise i aplikacije kompanije Yandex koristi preko 100 miliona ljudi u svim zemljama sveta.

Biografija Dejana Jefima

Dejan Jefim je refionalni menadžer kompanije Yandex.Taxi za Centralnu i Istočnu Evropu. Ima 38 godina, potiče iz Slovenije i živi u Ljubljani. On je talentovani biznismen sa većim brojem uspeđnih biznisa u Sloveniji i Srbiji, kao i senior-programer.

Jedno je od najpoznatijih lica u svetu taksi poslovanja u Sloveniji, Srbiji I drugim zemljama Centralne Evrope zahvaljujući programu NetCab software koji je proizvela njegova kompanija. Ovaj program nudi kompletno digitalno rešenje za taksi udruženja. Danas ga koriste 80% taksija u Sloveniji, oko 50% u Srbiji, a takođe je prisutan u Austriji i još nekoliko zemalja Centralne i Istočne Evrope. Kompanija Yandex.Taxi je počastvovana što se Dejan Jefim nalazi na poziciji menadžera za Centralnu i Istočnu Evropu.

Druge kompanije gospodina Jefima, između ostalog, obuhvataju autsorsing IT kompaniju čiji klijenti su Deutsche Telekom, Pošta Slovenije, Crveni krst, Ministarstvo odbrane Slovenije.

Pre nego što je osnovao svoju kompaniju Jefim je radio kao programer u nekoliko krupnijih slovenačkih kompanija. Završio je Fakultet za informatiku Univerziteta u Ljubljani.

Zanimljiv je i podatak da je prezime Jefim ruskog porekla, njegov pradeda je bio Rus. U toku Prvog svetskog rata je bio u zatočeništvu u Sloveniji, a kasnije je odlučio da se vrati i zasnuje porodicu u ovoj zemlji.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.